Týden s Maratonem psaní dopisů

  Článek

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

Vzpomenete si, kdy jste naposledy někomu poslali ručně napsaný dopis? V dnešní době e-mailů a chytrých telefonů je tužka a papír najednou vzácný nástroj ke sdělení toho, co máte na srdci. O to víc může milý dopis svého adresáta potěšit.

Pro nás v Amnesty International byl dopis dlouhá léta klíčový nástroj, jak naléhat na politiky a úřady, aby osvobodily nespravedlivě vězněné. V 70. a 80. letech psaly tisíce lidí z celého světa dopisy za propuštění Václava Havla a dalších československých politických vězňů. „Jsem přesvědčený, že bez této podpory bych byl ve vězení mnohem déle,“ řekl nám později Havel.

Tuto neobyčejnou moc má prostý dopis pořád, i když ho čím dál méně lidí využívá v běžném životě – nebo možná právě proto.

Každý rok v prosinci pořádáme akci Maraton psaní dopisů na podporu 12 lidí nebo komunit, jejichž základní práva někdo odmítl respektovat. Loni takový dopis napsalo 3,7 milionů lidí. Jen z Česka odešlo přes 20 000 dopisů - psalo se ve školách, v kavárnách, v kostelech i doma v obýváku. Psali jsme politikům, ale i přímo obětem bezpráví, abychom jim vyjádřili účast a podporu. Naše dopisy potom skutečně měnily lidské životy.

Studentská aktivistka Phyoe Phyoe Aung z Barmy byla propuštěna a všechna obvinění byla zrušena. Vláda Burkiny Faso potvrdila závazek k vymýcení brzkých a nucených sňatků dívek. Propuštěna byla také Mexičanka Yecenia, kterou mučili, aby se přiznala k vraždě manžela.  

I letos máme v plánu pomáhat. Třeba Annie Alfredové a lidem s albinismem z Malawi, kteří jsou pronásledování či zabíjení kvůli pověrám, venezuelskému poslanci Rosmitovi vězněnému z politických důvodů, farmářce Maximě z Peru bojující o vlastní pozemek s těžaři.

Napište prosím letos svůj dopisy i Vy! Můžete přijít na některou z akcí, kde se dopisy budou hromadně psát nebo zorganizovat vlastní psaní pro své okolí. Každý dopis je důležitý. Každý dopis má moc změnit něčí život.

Přidejte se přímo na Den lidských práv třeba k maratonské akci v pražském Centru současného umění DOX!

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...