© AP PHOTO/RODRIGO ABD

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

  Článek

Byznys a lidská práva   Indonésie publikován 30.11.2016

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.

© AP PHOTO/RODRIGO ABD

Nejznámější světové značky, které prodávají jídlo, kosmetiku a další spotřební zboží obsahující palmový olej, jsou poznamenány šokujícím porušováním lidských práv v Indonésii, včetně osmiletých dětí pracujících v rizikových podmínkách.

Zpráva Velký skandál s palmovým olejem: Zneužívání práce za jmény velkých značek vyšetřuje palmové plantáže v Indonésii patřící pod světově největšího výrobce palmového oleje, sídlícího v Singapuru. Zemědělský podnik Wilmar distribuuje devíti světovým společnostem, mezi které patří: AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

„Společnosti přivírají oči nad vykořisťováním pracovníků v jejich dodavatelském řetězci. Navzdory slibům daným zákazníkům, že k žádnému vykořisťování v dodavatelských řetězcích palmového oleje docházet nebude, velké značky nadále profitují z otřesného zneužívání. Tato zjištění budou šokovat každého zákazníka, který věří, že v supermarketu činí etické rozhodnutí, když koupí produkt, který tvrdí, že využívá udržitelné množství palmového oleje,“ říká Meghna Abrahamová, vyšetřovatelka Amnesty International.   

„Korporátní velikáni jako Colgate, Nestlé a Unilever ujišťují své zákazníky, že jejich produkty obsahují ‚udržitelný palmový olej‘, ale naše zjištění odhalují, že je všechno možné, jen ne ‚udržitelný‘. Není nic udržitelného na palmovém oleji, který je produkován za pomoci zneužívání dětské a nucené práce. Zneužívání odhalené při činnostech s palmovým olejem společnosti Wilmar nejsou ojedinělé incidenty, ale systematické a předvídatelné výsledky toho, jak Wilmar vede svůj obchod.“ 

„Něco je špatně, pokud devět společností se součtem ročního obratu 325 miliard dolarů v roce 2015 není schopno něco udělat s hrozivým zacházením s pracovníky v tomto průmyslu, kteří pracují doslova za almužnu.“ 

Amnesty International prohlásila, že povede kampaň, ve které bude žádat firmy, aby sdělily zákazníkům, zda palmový olej v oblíbených výrobcích jako zmrzlina Magnum, zubní pasta Colgate, kosmetika Dove, polévky Knorr, sladkost KitKat, šampóny Pantene nebo prací prášek Ariel a nudlové polévky pochází z indonéské výroby firmy Wilmar.

Systematické zneužívání v dodavatelských řetězcích obrovských firem

Amnesty International hovořila se 120 pracovníky z palmových plantáží vlastněných dvěma dceřinými společnostmi Wilmaru a třemi jeho dodavateli na Kalimantanu a Sumatře v Indonésii. Vyšetřování odhalilo široké spektrum zneužívání, včetně:

  • Žen nucených k práci přesčas pod hrozbou snížení platu, placených pod minimální mzdou – v extrémních případech vydělávajících pouze 2.5 amerického dolaru denně – a držených v nejistém zaměstnání bez možnosti penze nebo zdravotního pojištění.
  • Už osmiletých dětí vykonávajících nebezpečnou, těžkou fyzickou práci, někdy nucených nejít do školy, aby mohly pomoct svým rodičům na plantáži.
  • Pracovníků trpících rozsáhlými zraněními od parakvatu, intenzivně toxické chemikálie, která je stále používána na plantážích navzdory jejímu zákazu v EU a samotnou společností Wilmar.
  • Pracovníků nucených k venkovní práci bez patřičného bezpečnostního vybavení navzdory riziku poškození dýchacích cest způsobenému nadměrným množstvím zplodin z lesních požárů v období od srpna do října 2015. 
  • Pracovníků nucených pracovat přesčasy kvůli dosažení absurdně vysokých cílů, z nichž některé zahrnují vysoce fyzicky náročné úkony jako například manipulaci s těžkým manuálním vybavením na odsekávání ovoce z 20 metrových stromů. Snaha o plnění těchto cílů může pracovníkům přivodit silnou fyzickou bolest. Též čelí různým pokutám např. za nesbírání ovoce z palem ze země a sběr nezralého ovoce.

Wilmar přiznal, že při jeho aktivitách dochází k neustálým problémům s prací. Navzdory tomuto zneužívání, tři z pěti pěstitelů palem, které Amnesty International v Indonésii vyšetřovala, jsou certifikovaní jako producenti „udržitelného“ palmového oleje na základě Dohody o udržitelnosti palmového oleje z roku 2004 coby snahy o pročištění sektoru palmového oleje po ekologických skandálech.

 „Tato zpráva zřetelně dokazuje, že společnosti zneužívaly Dohodu jako zaštítění, aby se vyhnuly větším kontrolám.  Naše vyšetřování odhalilo, že tyto společnosti vedou silnou dokumentovou politiku, ale žádná nebyla schopna dokázat, že by odhalila zřejmá rizika zneužívání v dodavatelském řetězci Wilmaru,“ řekla Seema Joshiová, vedoucí oddělení Byznys a lidská práva v Amnesty International.

Udržitelný olej?

Podle dat Wilmaru Amnesty výzkumníci zjistili, že se tento palmový olej nachází ve výrobcích 9 světových firem. Sedm z nich deklarovalo odběr od Wilmaru, ale jen Kellogg’s a Reckitt Benckiser poskytly Amnesty detaily o tom, kterých výrobků se to týká. 

Všechny společnosti kromě jedné jsou signatáři výše zmíněné Dohody o udržitelnosti palmového oleje a použití takového oleje avizují jejich weby i etikety. Žádná ze společností, které Amnesty kontaktovala, neodmítly zjištění o zneužívání pracujících a ani nepředložily žádné důkazy o tom, že by proti tomu nějak zasahovaly. 

Tyto společnosti musí jednat se zákazníky férově a jasně označovat výrobky. Pokud to neudělají, budou nadále jasně profitovat ze zneužívání lidí a dál nerespektovat své zákazníky, kteří si teď můžou myslet, že dělají etický výběr.

Můžete poslat Tweet:

 Přečtěte si příběhy, fakta a čísla. Odpovědi společností jsou zde.

Aktuální petice

  Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

 

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...