Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

  Článek

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.

Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby. To, co vidíme, je umlčování disentu v Malajsii, kde jsou používány represivní zákony k umlčení a potrestání pokojných hlasů pod rouškou národní bezpečnosti,” řekl Josef Benedict, zástupce ředitele Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Tichomoří.

„Zunarovo zatčení přichází v době, kdy Maria Chin Abdullahová, předsedkyně hnutí Bersih, zůstává neoprávněně na samotce. Byla zatčena v rámci represivních zákonů o národní bezpečnosti 18. listopadu 2016. O den dříve vyrazili do ulic aktivisté a pokojně požadovali volební reformy a konec korupce. Maria Chin Abdullahová a další političtí vězni by měli být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni.“

Pozadí

Proslulý malajsijský karikaturista Zulkiflee Anwar Unlhaque, více známý jako Zunar, byl zatčen 26. listopadu 2016 podle tvrdého malajsijského Zákonu o pobuřování za karikatury, které údajně urazily premiéra Najiba Razaka. 27. listopadu byl postaven před soud ke slyšení. Zunarovo zatčení podle Zákonu o pobuřování a trestního zákoníku přišlo po zveřejnění jeho uměleckého díla. Pro Zunara je to poslední ze série útoků na jeho svobodu projevu. Již dříve byl dle Zákona o pobuřování zatčen a byl mu udělen zákaz cestování. V roce 2012 slíbil premiér Najib Razak zrušit Zákon o pobuřování, ale svůj závazek nedodržel a zákon byl rozšířen ještě o přísnější tresty.

Amnesty International vyzývá malajsijské úřady, aby zrušily všechny zákony o pobuřování z koloniální éry a propustily všechny politické vězně, kteří jsou pod těmito zákony vězněni. Dále, aby stáhly všechna obvinění a zrušily všechna odsouzení.

Maria Chin Abdullahová, předsedkyně hnutí Bersih, byla zatčena 18. listopadu 2016. Den před tím vyrazili do ulic aktivisté, kteří pokojně požadovali volební reformy a zodpovědnost za korupci. Maria je držena na samotce od té doby, co byla obviněna podle malajsijského zákonu o bezpečnostních trestných činech (Zvláštní opatření, SOSMA). Zákon o pobuřování a SOSMA jsou represivní zákony, které jsou stále více upřednostňovány malajsijskými úřady jako nástroj k umlčení a potrestání disidentských hlasů.




Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...