Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

Syrské vládní síly včera převzaly kontrolu nad dvěma čtvrtěmi, Jabal Badro a Maskaen Hanano, ve východním Aleppu, kde v současné době žije nejméně 100 rodin. Mnoho z těch, kteří zůstali ve východním Aleppu, řekli Amnesty International, že se bojí odplaty ze strany vládních sil.

„Syrské vládní síly opakovaně provedly nezákonné útoky na město Aleppo, ukazující bezcitnou lhostejnost k bezpečnosti civilistů, kteří žijí v částech města kontrolovaných ozbrojenou opozicí,“ řekl Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně v Amnesty International v Bejrútu.

„S ohledem na temnou historii svévolného zadržování a násilných zmizení spáchaných syrskou vládou, je ještě více zásadní, aby civilisté byli v nově obsazených částech Aleppa chráněni. Syrská vláda nesmí svévolně omezovat pohyb civilistů. Civilistům, kteří chtějí z oblasti odejít, musí umožnit svobodu, aby tak mohli učinit bez jakýchkoliv hrozeb.“

Fadi, místní aktivista, řekl Amnesty International, že lidé, kteří žijí v Masaken Hanana a Jabal Badra neměli možnost utéct, když vláda postoupila a jsou nyní vyděšení opustit své domovy.

„Znám některé z těch rodin a řekli mi, že jsou nyní ve svých domovech a bojí se pohybovat venku, protože vládní vojáci jsou všude.“

Další aktivista řekl Amnesty International, že vládní síly vzaly některé mužské obyvatele z Masaken Hanano na letiště al-Nairab k výslechu a vyšetřování. Amnesty International nemůže tato tvrzení potvrdit.

Obyvatelé distriktu Sheikh Maqsoud, který je kontrolovaný Kurdskými lidovými obrannými jednotkami (YPG), řekli Amnesty International, že až 8,000 lidí z východního Aleppa také během minulého týdne uteklo do této oblasti, jak se boje a letecké útoky zintenzivnily. Civilisté nemají žádné prostředky k opuštění Sheikh Maqsoud bez průchodu přes západní Aleppo, které je pod kontrolou syrské vlády. Mnoho se bojí odejít ze strachu z pomsty vládních sil, pokud odejdou.

Jak syrské vládní síly utáhly sevření okolo obleženého východního Aleppa, v těchto částech města se také očekává zintenzivnění bojů s devastujícími následky pro civilisty.

Jeden muž, který s rodinou utekl do Sheikh Maqsoud popsal zoufalou situaci: „Přijel jsem se svým bratrem a našimi rodinami před pár dny. Podstoupili jsme riziko a nevěděli, jestli nám YPG povolí přejít, ale nemohli jsme dále unést ten pocit hladu a zvuk válečných letadel celé dny. Tak jsme se rozhodli odejít…Všechny druhy jídla byly nedostatkové, a proto velmi drahé. Na konci každého dne jsem byl vděčný, že jsem stále naživu při všech těch leteckých útocích a pozemním ostřelování. Ale takhle dál nemůžeme žít.“

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

1.6.2018

SÝRIE

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.