Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

Syrské vládní síly včera převzaly kontrolu nad dvěma čtvrtěmi, Jabal Badro a Maskaen Hanano, ve východním Aleppu, kde v současné době žije nejméně 100 rodin. Mnoho z těch, kteří zůstali ve východním Aleppu, řekli Amnesty International, že se bojí odplaty ze strany vládních sil.

„Syrské vládní síly opakovaně provedly nezákonné útoky na město Aleppo, ukazující bezcitnou lhostejnost k bezpečnosti civilistů, kteří žijí v částech města kontrolovaných ozbrojenou opozicí,“ řekl Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně v Amnesty International v Bejrútu.

„S ohledem na temnou historii svévolného zadržování a násilných zmizení spáchaných syrskou vládou, je ještě více zásadní, aby civilisté byli v nově obsazených částech Aleppa chráněni. Syrská vláda nesmí svévolně omezovat pohyb civilistů. Civilistům, kteří chtějí z oblasti odejít, musí umožnit svobodu, aby tak mohli učinit bez jakýchkoliv hrozeb.“

Fadi, místní aktivista, řekl Amnesty International, že lidé, kteří žijí v Masaken Hanana a Jabal Badra neměli možnost utéct, když vláda postoupila a jsou nyní vyděšení opustit své domovy.

„Znám některé z těch rodin a řekli mi, že jsou nyní ve svých domovech a bojí se pohybovat venku, protože vládní vojáci jsou všude.“

Další aktivista řekl Amnesty International, že vládní síly vzaly některé mužské obyvatele z Masaken Hanano na letiště al-Nairab k výslechu a vyšetřování. Amnesty International nemůže tato tvrzení potvrdit.

Obyvatelé distriktu Sheikh Maqsoud, který je kontrolovaný Kurdskými lidovými obrannými jednotkami (YPG), řekli Amnesty International, že až 8,000 lidí z východního Aleppa také během minulého týdne uteklo do této oblasti, jak se boje a letecké útoky zintenzivnily. Civilisté nemají žádné prostředky k opuštění Sheikh Maqsoud bez průchodu přes západní Aleppo, které je pod kontrolou syrské vlády. Mnoho se bojí odejít ze strachu z pomsty vládních sil, pokud odejdou.

Jak syrské vládní síly utáhly sevření okolo obleženého východního Aleppa, v těchto částech města se také očekává zintenzivnění bojů s devastujícími následky pro civilisty.

Jeden muž, který s rodinou utekl do Sheikh Maqsoud popsal zoufalou situaci: „Přijel jsem se svým bratrem a našimi rodinami před pár dny. Podstoupili jsme riziko a nevěděli, jestli nám YPG povolí přejít, ale nemohli jsme dále unést ten pocit hladu a zvuk válečných letadel celé dny. Tak jsme se rozhodli odejít…Všechny druhy jídla byly nedostatkové, a proto velmi drahé. Na konci každého dne jsem byl vděčný, že jsem stále naživu při všech těch leteckých útocích a pozemním ostřelování. Ale takhle dál nemůžeme žít.“

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

14.12.2016

iDnes o situaci v Aleppu

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.