Nutné prošetření zpráv o týrání a chladnokrevného zabíjení vesničanů iráckými silami poblíž Mosulu

  Článek

Zastavte mučení   Sýrie publikován 18.12.2016

Irácké autority musí naléhavě vyšetřit zprávy, že bojovníci oblečení v uniformách irácké federální policie mučili a mimosoudně popravili obyvatele ve vesnici jižně od Mosulu, kterou obsadili, řekla Amnesty International.

Výzkumníci z organizace navštívili několik vesnic v subregionech al-Shura al-Qayyaara guvernorátu Ninewa, jiho-západně a jižně od Mosulu a shromáždili důkazy naznačující, že až šest lidí bylo v říjnu mimosoudně popraveno. Zřejmě kvůli podezření, že mají vazby na ozbrojenou skupinu nazývající se Islámský stát (IS).

„Muži v uniformách federální policie vykonali mnoho nezákonných vražd. Zatkli a poté chladnokrevně zavraždili obyvatele vesnic jižně od Mosulu. V některých případech byli obyvatelé před zastřelením (ve stylu popravy) mučeni,“ řekl Lynn Maalouf, zástupce ředitele pro kampaně v Amnesty International v Bejrútu.

„Záměrné zabíjení zajatců a dalších bezbranných osob je zakázáno mezinárodním humanitárním právem a představuje válečný zločin. Je zásadní, aby irácké autority provedly okamžité, důkladné, nestranné a nezávislé vyšetření těchto zločinů podle mezinárodního práva a přinesly zodpovědné osoby před spravedlnost. Bez efektivních opatření k zastavení a potrestání vážných zločinů, je tu reálná hrozba, že uvidíme zločiny tohoto typu opakovaně v dalších Iráckých vesnicích a městech v průběhu Mosulských ofenzív.“

Tyto vraždy se odehrály v pozadí ozbrojených konfrontací mezi IS a iráckými silami v subregionu al-Shura 21. října. Jak byla tato oblast vylidněná a irácké síly utrpěly to ráno nejméně jedno úmrtí, zdá se, že předpokládaly, že vzadu zůstali pouze bojovníci tzv. Islámského státu.

Stejně jako po zahájení vyšetřování, Amnesty International naléhá na irácké autority, aby zaručili, že svědci těchto zločinů a jejich rodiny budou ochráněny před jakýmkoliv zastrašováním a zločinů z pomsty.

Věří se, že mnoho Iráckých sil účastnících se konfliktu proti tzv. Islámskému státu, včetně armádních jednotek, bojovníků z dvou místních kmenových milic a členů federální a místní policie, projížděli přes vesnice v době, kdy probíhalo mučení a mimosoudní popravy. Některé zprávy navrhují, že starší velitel „Operace na osvobození Ninive“ byl v té době také v blízkosti.

Podle informací získaných Amnesty International, ráno 21. října, okolo 10 mužů a šestnáctiletý kluk, hlavně z vesnic Na´na´a a al-Raseef, byli mučení poté, co se vydali do rukou malé skupiny mužů v uniformách federální policie v oblasti známé jako Nus Tal. Mávali bílým plátnem a vyhrnovali si trička, aby ukázali, že na sobě nemají výbušné pásky a nepředstavují hrozbu.

Krátce poté přijela posila a muži byli pěšky odvedeni do otevřené pouštní oblasti, asi kilometr daleko, mezi městem al-Qayyarah a subregionem al-Shura, identifikovatelného podle rozbitého karavanu. Bojovníci oblečení do uniforem federální policie zbili skupinu kabely a pažbami, kopali je, tahali za vousy a jednomu muži jeho vousy dokonce zapálili.

Oběti byli nucené ležet na břiše a útočníci jim stříleli mezi nohy. Byli uráženi (často v sektářském kontextu) a obviněni, že jsou členy „Daesh“ (arabský akronym pro Islámský stát).

Ahmed Mahmoud Dakhil a Rashid Ali Khalaf z vesnice Na´na´a, stejně jako třetí muž z vesnice Tulul Nasser, byli poté oddělení od větší skupiny. Muži v uniformách federální policie je poté vystavili obzvlášť brutálnímu bití, než je zastřelili. Jejich rozkládající se ostatky byly nalezeny ve stejné oblasti asi o pět dní později. Hlava Rashida Aliho Khalafa byla odseknuta od těla.

Další vesničan z al-Raseef, Hussein Ahmed Hussein byl naposledy spatřen živý 21. října. Byl spoután a odveden pryč skupinou mužů v uniformách federální policie poblíž karavanu, poté co byl zbit pažbami a urážen. Jeho tělo bylo objeveno poblíž o týden později.

Ustupující bojovníci IS násilně přesunuli stovky žen, dětí a starších mužů z vesnic Na´na´a a al-Raseef do Haman Alil ve zjevném pokusu použít je jako lidské štíty. Bojovníci tzv. Islámského učinili veřejná prohlášení přikazující obyvatelům vesnice, aby opustili své domovy. Prohlášení učinili pomocí amplionů na mešitách 19. října.   Očividně, někteří muži dokázali zůstat ve vesnici, schovaní v nedokončených nebo opuštěných budovách.

Hussein Dakhil byl mezi těmi pár, kteří se vzepřeli příkazům IS. O dva dny později, 21. října, poté, co vládní síly přijely do vesnice, byl nalezen mrtev se dvěma střelnými ranami do hrudi a brady, krátce po opuštění domu poblíž budovy společnosti Mishraq Sulphur v subregionu Shura, kterou bojovníci IS zapálili, než opustili vesnici. Oči měl zavázané páskou a jeho trup byl nechráněn, což naznačuje, že byl zadržen, než jej mimosoudně popravili.

Ten samý den, další muž, Bashar Hamadi, byl zjevně také zastřelen, když běžel k vojákům, mezi kterými byli i muži v uniformách federální policie, zatímco si vyhrnoval oblečení, aby ukázal, že nemá žádné výbušniny. Podle informací obdržených Amnesty International byl zastřelen z asi 50 metrů a ponechán na zemi. Jeh tělo bylo nalezeno asi o týden později.

Všichni tito zabití byli po nalezení těl pohřbeni bez provedení pitvy.

„Když byla zahájena mosulská vojenská operace, premiér Haider al-Abadi jasně řekl, že přestupky spáchané iráckými ozbrojenými silami a jejich spojenci nebudou tolerovány. Nyní je čas, aby to dokázal,“ řekl Lynn Maalouf.

„Irácké autority musí okamžitě vyšetřit tyto alarmující zprávy o mimosoudních popravách a mučení. Musí odvolat z aktivní služby všechny osoby, které jsou podezřelé ze spáchání válečných zločinů a dalších vážných porušení lidských práv, které stále čekají na soudní projednání.

Pozadí
Toto není první případ, kdy Amnesty International zdokumentovala mimosoudní popravy provedené muži v uniformách irácké federální policie. 27. května 2016, během operace k převzetí města Fallúdža a okolních oblastí, nejméně 16 mužů a chlapců z kmene Jamaili bylo zastřeleno poblíž Sijir, poté co se vydali bojovníkům, z nichž někteří na sobě měli uniformy federální policie. Federální policie je součástí ministerstva vnitra a je zapojena do protipovstaleckých bojů.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...