3 minuty…a změníte něčí život

Startuje čtvrtý ročník kampaně Amnesty International ČR za nespravedlivě vězněné „3 minuty stačí“. Do ulic měst v celé republice vyrážejí stovky studentů s žádostí o podpis na pomoc vězňům svědomí v Číně, v Rusku a Etiopii.

Amnesty International ČR startuje ve středu 18. června už počtvrté svou největší každoroční kampaň 3 minuty stačí. Na co stačí? Na záchranu života nespravedlivě vězněného člověka. Zhruba tolik času totiž potřebujete k návštěvě webu 3minutystaci.cz (nová verze od 18. června) nebo k podpisu u studentů v ulicích. Komu chceme pomoci letos?

Eskinder Nega je etiopský novinář. Psal články, ve kterých kritizoval vládu. Soud ho za to obvinil z terorismu a před dvěma lety poslal na 18 let do vězení. Proces byl prokazatelně nespravedlivý a Eskindera ve vazbě mučili. Novinář přitom jenom hájil svobodu slova.

Jevgenij Vitiško je ruský aktivista z ekologické organizace v severním Kavkazu. Dlouhodobě kritizoval devastaci přírody v souvislosti se stavbou stadionů pro olympiádu v Soči. Rusko ale kritiku odmítlo a aktivisty se snaží umlčet. Jevgenije odsoudili v únoru 2014 na 3 roky za pokojné uplatňování svobody projevu.

Liu Siao-po je čínský literární kritik a držitel Nobelovy ceny míru. Ve svých textech a v dokumentu Charta 08 usiloval spolu s dalšími intelektuály o demokratizaci země a svobodu slova. Reakce vlády? 11 let za mřížemi. A pro jeho ženu Liu Sia, básnířku a fotografku, domácí vězení. Už 4 roky prakticky v izolaci, bez návštěv, telefonu nebo internetu. Přitom nebyla nikdy obviněna ani odsouzena.

Kampaně zaměřené na petice a podpisy mají v Amnesty po desetiletí úspěch. Ani diktatury nemohou ignorovat tisíce dopisů na podporu vězněných. Podle statistik se Amnesty podaří díky dopisům a apelům od sympatizantů dostat z vězení až 40% lidí, za které bojuje. Jinde se alespoň zlepší vězněným podmínky.

„Letos jsou všichni tři „naši“ vězni perzekvováni kvůli svobodě projevu. Je vidět, že tohle právo je porušováno po celém světě. Snažíme se poukázat na to, jak rafinovaně si některé režimy počínají a za jaké různé trestné činy umlčování lidí schovávají,“ říká Mark Martin, ředitel české sekce Amnesty International.

Dopisy v ulicích – to je akce, která kampaň každoročně zahajuje. Studenti proškolení Amnesty budou v ulicích měst přibližovat lidem osudy jednotlivých vězněných a sbírat podpisy na jejich podporu.

Kde a kdy školáci vyráží do ulic?

18. června:

• Vyšší odborná a Střední škola, České Budějovice

• Gymnázium Hořice

• SOŠ Poděbrady

• Gymnázium Teplice

• Gymnázium Dr. Šmejkala, Ústí nad Labem

• OA Pařížská, Ústí nad Labem

20. června

• Gymnázium Benešov

• ZŠ Kladruby

23. června

• Gymnázium Čelákovice

• Biskupské gymnázium J. N. Neumanna, České Budějovice

• Gymnázium F. Palackého, Neratovice

• Gymnázium Mnichovo Hradiště

2.5.2019

Venezuelský opoziční lídr Leopoldo López je na svobodě!

Leopoldo López přežil několik pokusů o atentát, byl obviněn z 26 trestných činů. V roce 2015 byl odsouzen k 13letému trestu. V roce 2017 byl sice propuštěn z vězení, ale trest si dál odpykával v domácím vězení. Teď je Leopoldo López konečně na svobodě.

10.7.2018

Manželka nobelisty Liou Sia je volná!

Vdova po disidentovi Liou Siao-povi je venku z domácího vězení a míří do Německa!

31.8.2018

Nejvyšší lidový soud Číny zamítl Wančhugovo odvolání

29.7.2018

Svoboda pro Liou Sia ukazuje, že i na Čínu lze tlačit

Dokonce i Peking uznal, že vdova po nositeli Nobelovy ceny se ničeho nedopustila.