SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

  Článek

Migrace   Sýrie publikován 5.1.2017

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.

Aktualizováno k 20. prosinci 2016.


Uprchlíci v regionu

Více než 4,8 milionu syrských uprchlíků se nachází pouze v pěti zemích. Jsou to Turecko, Libanon, Jordánsko, Irák a Egypt.

  •      Turecko hostí 2,7 milionu syrských uprchlíků, více než jakákoliv jiná země na světě
  •      Libanon hostí přibližně 1 milion syrských uprchlíků, což znamená, že každý pátý obyvatel země je uprchlík
  •      Jordánsko hostí (oficiálně) 655 675 syrských uprchlíků, což činí zhruba 10% jeho populace
  •      Irák, ve kterém bylo vnitřně přesídleno 3,1 milionu lidí, hostí 228 894 syrských uprchlíků
  •      Egypt hostí  115 204 syrských uprchlíků.

Humanitární výzva OSN z roku 2016 byla ke konci listopadu 2016 finančně naplněna pouze z 56%.

93% syrských uprchlíků žijících v městských oblastech v Jordánsku se nachází pod hranicí chudoby, podobně jako 70% syrských uprchlíků v Libanonu, 65% v Egyptě a 37% v Iráku.

Syrský konflikt

Podle OSN se zhruba 13,5 milionu lidí v Sýrii nachází v naléhavé situaci vyžadující humanitární pomoc. Očekáváme, že počet lidí přesídlených v rámci Sýrie vzroste na 8,7 milionu do konce roku 2016.

Pět zemí sousedících se Sýrií (Irák, Izrael, Jordánsko, Libanon a Turecko) uzavřelo své hranice lidem, kteří prchají před válečným konfliktem. 75 000 Syřanů uvízlo v současné době ve velice zoufalých podmínkách podél syrsko-jordánské hranice. Pokračující konflikt v Sýrii, jehož součástí jsou nedávné útoky na Aleppo, dá pravděpodobně do pohybu další vlnu uprchlíků.

Mezi lednem a zářím 2016 tvořili Syřané největší část těch, kteří se snažili dostat přes Středozemní moře do Evropy (26,2%).


Mezinárodní přesídlení


Od počátku syrské krize bylo celosvětově přislíbeno celkem 224 694 míst k přesídlení či jiné formě přijetí zranitelných uprchlíků ze zemí, které jim nemohou poskytnout adekvátní péči a ochranu. To činí pouhých 4,7% celkové populace syrských uprchlíků v Libanonu, Jordánsku, Iráku, Egyptě a Turecku.

Podle UNHCR je nejméně 480 000 lidí v hlavních pěti zemích - tedy  10% - v situaci, kdy akutně potřebují přesídlení do jiné země.

Klíčová fakta:

  • Země Perského zálivu včetně Kataru, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie, Kuvajtu a Bahrajnu nabídly 0 míst k přesídlení syrských uprchlíků
  • Další bohaté země včetně Ruska, Singapuru, a Jižní Koreje také nabídly 0 míst k přesídlení
  • Německo nabídlo syrským uprchlíkům 43 431 míst k přesídlení či jiným formám přijetí do země; to je přibližně 46% všech míst nabídnutých zeměmi EU
  • Zbytek zemí sedmadvacítky (vyjma Německa) přislíbil asi 51 205 míst k přesídlení či skrze jiné možnosti přijetí do země, což odpovídá cca 1% syrské populace v hlavních pěti hostitelských zemích
  • Mezi dubnem 2011 a říjnem 2016 obdrželo Německo spolu se Švédskem 64% všech syrských žádostí o azyl v Evropě

Zdroje: Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA), Mezinárodní Organizace pro Migraci (IOM)

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...