Živá knihovna s náboženskými menšinami. Když se potká muslim, křesťanka, budhistka a Falun gong…

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 9.1.2017

Brněnská skupina AI uspořádala v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami.

© Amnesty International

Předvánoční čas si přímo říkal o nějakou duchovně založenou akci. Náboženství sice jsou poslední dobou záminkou pro sváry, osobní útoky i  globální konflikty, často je však pravým důvodem nepochopení, neznalost a netolerance. Proto se brněnská Amnesty International rozhodla uspořádat před Vánocemi v rámci Týdne lidských práv Živou knihovnu s náboženskými menšinami, kde si mohli návštěvníci popovídat například s muslimem, husitskou farářkou, věřící lesbou nebo zástupcem duchovního hnutí Falun gong. To vše v krásných prostorách funkcionalistického kostela Husova sboru.

Slaví muslimové v Česku Vánoce? Může mít farářka tetování? Proč jsou lidé z Falun gongu v Číně pronásledováni? Můžou mít lesby svatbu v kostele? Na tyto a další otázky odpovídaly naše „živé knížky“ během tří dvacetiminutových rozhovorů. „Čtenáři“ se mohli zeptat na vše, co je zajímá, ale vzhledem k náboženskému zaměření knihovny se téma většinou stočilo právě na víru.

Assem, muslim původem ze Sýrie, tak odpovídal kromě témat týkající se současného syrského konfliktu na otázky o muslimských zvycích a vztahu mezi muslimy a ostatními náboženstvími. „Podle mě ukázal už tím, že sedí tady, v křesťanském kostele, že muslimové ani zdaleka necítí vůči křesťanům nenávist,“ řekla nám po knihovně jedna z čtenářek, paní Zuzana. „A taky jsem úplně poprvé slyšela o Falun gongu, to bylo moc zajímavé.“

Toto meditační a duchovní cvičení je velmi populární v Čině, kde jsou tito lidé za praktikování Falun gongu zavíráni do vězení, mučeni a vražděni. Také Amnesty se proto snaží o ochranu těchto lidí. S diskriminací se však potýkají nejen lidé v Číně. Lenka, věřící lesba z evangelické církve a zároveň praktikující zen-budhistka, musela bojovat několik let za to, aby církev požehnala svazku s její partnerkou. Narážela na nepochopení, předsudky a nenávistné projevy, ale nakonec se podařilo a za pár měsíců se dočkají církevního obřadu.

Živá knihovna tak vyprávěla veskrze pozitivní příběhy a ukázala, že dialog mezi různými náboženstvími i mezi věřícími a nevěřícími je cestou k porozumění a toleranci.

Děkujeme Husově sboru Církve československé husitské v Brně za poskytnutí prostor a možnost Živou knihovnu zrealizovat!

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...