Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

„Malawijské úřady musí okamžitě a důkladně vyšetřit hrůznou vraždu Madalitsa Pensuly. Musí bezodkladně podniknout kroky k řešení špatného zajištění bezpečnosti a k řešení selhání v systému trestní justice, které vedly k vytvoření prostředí beztrestnosti za zločiny proti lidem s albinismem.

Policie a další úřady by měly zvýšit své úsilí a okamžitě přivést podezřelého pachatele, který je v komunitě vesnice Mlonda známý, před kompetentní soud a spravedlivý proces. Musí být vyslána zpráva, že útoky na lidi s albinismem nebudou tolerovány.

Lidé s albinismem žijí ve strachu uvnitř svých vlastních komunit. Tato poslední vražda upozorňuje na urgentní potřebu toho, aby malawijské orgány zajistily efektivní trestní a justiční systém, který přivede podezřelé pachatele minulých zločinů před spravedlnost. Musí zajistit koordinovanou bezpečnostní strategii, která ochrání všechny obyvatele s albinismem v Malawi a ukončí jejich únosy a vraždění.“

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

11.8.2016

Komentář Erika Taberyho k písni Olívie Žižkové

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

2.8.2016

Art for Amnesty: letní novinky od hvězd street artu

Mikuláš Zipper a Pasta Oner vytvořili další grafiky pro Amnesty. Nenechte si je ujít!