Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

„Malawijské úřady musí okamžitě a důkladně vyšetřit hrůznou vraždu Madalitsa Pensuly. Musí bezodkladně podniknout kroky k řešení špatného zajištění bezpečnosti a k řešení selhání v systému trestní justice, které vedly k vytvoření prostředí beztrestnosti za zločiny proti lidem s albinismem.

Policie a další úřady by měly zvýšit své úsilí a okamžitě přivést podezřelého pachatele, který je v komunitě vesnice Mlonda známý, před kompetentní soud a spravedlivý proces. Musí být vyslána zpráva, že útoky na lidi s albinismem nebudou tolerovány.

Lidé s albinismem žijí ve strachu uvnitř svých vlastních komunit. Tato poslední vražda upozorňuje na urgentní potřebu toho, aby malawijské orgány zajistily efektivní trestní a justiční systém, který přivede podezřelé pachatele minulých zločinů před spravedlnost. Musí zajistit koordinovanou bezpečnostní strategii, která ochrání všechny obyvatele s albinismem v Malawi a ukončí jejich únosy a vraždění.“

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

17.4.2019

Lenka Felcmanová v rozhovoru se Vzdělávacími službami na témata týkající se inkluze a společného vzdělávání

Položili jsme několik aktuálních otázek týkajících se oblasti vzdělávání místopředsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání paní Lence Felcmanové. Zde přinášíme příslušné odpovědi na uvedené otázky.

15.4.2019

Fotogalerie Aktuálně. cz: Jak česká filharmonie slavila Mezinárodní den Romů