Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

„Malawijské úřady musí okamžitě a důkladně vyšetřit hrůznou vraždu Madalitsa Pensuly. Musí bezodkladně podniknout kroky k řešení špatného zajištění bezpečnosti a k řešení selhání v systému trestní justice, které vedly k vytvoření prostředí beztrestnosti za zločiny proti lidem s albinismem.

Policie a další úřady by měly zvýšit své úsilí a okamžitě přivést podezřelého pachatele, který je v komunitě vesnice Mlonda známý, před kompetentní soud a spravedlivý proces. Musí být vyslána zpráva, že útoky na lidi s albinismem nebudou tolerovány.

Lidé s albinismem žijí ve strachu uvnitř svých vlastních komunit. Tato poslední vražda upozorňuje na urgentní potřebu toho, aby malawijské orgány zajistily efektivní trestní a justiční systém, který přivede podezřelé pachatele minulých zločinů před spravedlnost. Musí zajistit koordinovanou bezpečnostní strategii, která ochrání všechny obyvatele s albinismem v Malawi a ukončí jejich únosy a vraždění.“

24.7.2017

Blesk.cz o nenávistném antimigračním webu

24.7.2017

ČTK: Problémy se segregací ve školství stále trvají

18.7.2017

Stáž: Společné vzdělávání romských dětí

Amnesty International ČR hledá stážistu/ku na pomoc s tématem rovného přístupu ke vzdělávání v ČR.

30.6.2017

ČTK: Německo schválilo svatby homosexuálů i adopci