Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

„Malawijské úřady musí okamžitě a důkladně vyšetřit hrůznou vraždu Madalitsa Pensuly. Musí bezodkladně podniknout kroky k řešení špatného zajištění bezpečnosti a k řešení selhání v systému trestní justice, které vedly k vytvoření prostředí beztrestnosti za zločiny proti lidem s albinismem.

Policie a další úřady by měly zvýšit své úsilí a okamžitě přivést podezřelého pachatele, který je v komunitě vesnice Mlonda známý, před kompetentní soud a spravedlivý proces. Musí být vyslána zpráva, že útoky na lidi s albinismem nebudou tolerovány.

Lidé s albinismem žijí ve strachu uvnitř svých vlastních komunit. Tato poslední vražda upozorňuje na urgentní potřebu toho, aby malawijské orgány zajistily efektivní trestní a justiční systém, který přivede podezřelé pachatele minulých zločinů před spravedlnost. Musí zajistit koordinovanou bezpečnostní strategii, která ochrání všechny obyvatele s albinismem v Malawi a ukončí jejich únosy a vraždění.“

2.8.2016

Art for Amnesty: letní novinky od hvězd street artu

Mikuláš Zipper a Pasta Oner vytvořili další grafiky pro Amnesty. Nenechte si je ujít!

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

30.5.2016

Londýn má nového starostu – co přelomová volba naznačuje pro budoucnost?

26.5.2016

Kdo je pro rozšíření pravomocí ombudsmana?

Otevřený dopis premiérovi od 33 českých organizací, které podporují novelu zákona o veřejném ochránci práv.