Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

V reakci na rezoluci Valného shromáždění OSN o zřízení nezávislého mezinárodního mechanismu k zajištění zodpovědnosti za válečné zločiny a zločiny proti lidskost spáchané v Sýrii od března 2011, Anna Neistat, starší ředitel výzkumu Amnesty International, řekla:

„Touto rezolucí pomáhá Valné shromáždění překonat patovou situaci Rady bezpečnosti v otázce zodpovědnosti a je prvním krokem ke spravedlnosti pro tisíce obětí.“

„Situace v Sýrii je stále jednou z nejvíce srdcervoucích tragédií naší doby. Je to také jasný příklad selhání rozbitého mezinárodního systému, který byl ustanoven – s Radou bezpečnosti v jeho středu, aby zabránil krutostem, které šokují lidstvo.

„Přijetím této rezoluce se mezinárodní komunita staví proti naprosté neschopnosti Rady bezpečnosti jednat tváří v tvář hrůzným zvěrstvům páchaných před zraky celého světa. Tohle je krize, která za pět let stála stovky tisíc životů a způsobila nepředstavitelné utrpení lidí v Sýrii.

„Drtivá podpora pro rezoluci členskými státy OSN vysílá jasný signál všem stranám konfliktu v Sýrii, že válečné zločiny a zločiny proti lidskosti nebudou tolerovány. Pachatelé se budou zodpovídat. Beztrestnost není možností.

„Nyní je důležité, abychom zajistili, že rezoluce bude rychle a plně provedena a že je tento mechanismus schopen vést ke stíhání osob zodpovědných za zločiny, které se odehrály a stále odehrávají v Sýrii.“

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

1.6.2018

SÝRIE

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

14.11.2017

Týden: Barma pod tlakem, armáda popírá zločiny.