Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů

  Článek

Zbraně pod kontrolou   Irák publikován 27.1.2017

Ozbrojená skupina, která si říká Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za pondělní bombové útoky, které cílily civilisty v převážně šíitské čtvrti města Sadr v Bagdádu. V návaznosti na útok Samah Hadid, zástupce ředitele pro kampaně Amnesty International, řekl:

„Systematické cílení civilistů v rušných čtvrtích během dne ukazuje otřesnou lhostejnost Islámského státu k lidskému životu a záměr ublížit a terorizovat civilní obyvatelstvo. Přihlášením se k odpovědnosti za tyto hrozivé útoky se Islámský stát chlubí pácháním válečných zločinů.

„Takové úmyslné útoky na civilisty nemohou být nikdy ospravedlněny a představují jasné porušení mezinárodního humanitárního práva. Musí být okamžitě zastaveny a lidé zodpovědní za útoky musí být předvedeni před spravedlnost.“

Podle zpráv z médií, mnohonásobné bombardování zabilo nejméně 35 lidí a více než 60 bylo zraněno. Jeden útok cílil rušné tržiště v centru města Sadr, další cílil nedaleké parkoviště nemocnice Al-kindi a třetí exploze byla poblíž nemocnice Jawader. 

IS se také hlásí k dvojímu útoku v Bagdádu 31. prosince, kdy bomby zabily nejméně 28 lidí a dalších 50 zranily, jak uvedly zprávy v médiích.

Aktuální petice

  Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

 

Aktuální počet podpisů: 527 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...