Spojené státy americké: Boj proti uprchlíkům

  Článek

Generální tajemník Amnesty ke krokům Donalda Trumpa.


Ruce jsou umyty. Exekutivní příkaz „Ochrana národa před teroristickými útoky ze strany cizinců“ prezidenta Donalda J. Trumpa vyhlásil válku muslimským uprchlíkům po celém světě.

Jediným škrtem pera vykázal prezident, kromě jiného, syrské uprchlíky z USA a zároveň tím účinně brání vstupu do USA komukoli z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, včetně uprchlíků. Těchto sedm zemí má dvě věci společné: jsou převážně muslimské a jsou to země, odkud pochází většina lidí, kteří hledají azyl před vážným porušováním lidských práv, jako jsou perzekuce a týrání.

Kdyby to celé nebylo tak zneklidňující a nebezpečné, byl by tento exekutivní příkaz svou absurditou až dojemný.

Příkaz je naprosto irelevantní. Neexistují žádné údaje, které by potvrzovaly, že uprchlíci – muslimové či jiní – představují větší riziko spáchání teroristického činu než občané daného státu. Uprchlík není osoba, která by podnikala teroristické akce. Uprchlík je člověk, který často sám prchá před těmi, kteří páchají teroristické činy! Podle mezinárodního práva je pachatelům takových zločinů automaticky odebrán status uprchlíků. Navíc americký Program pro příjem uprchlíků podrobuje uprchlíky stejně jako imigranty nebo návštěvníky před vstupem do USA nejpřísnějším a v bezpečnostní kontrole nejdetailnějším prověrkám.

Exekutivní příkaz je ve své iracionalitě směšný. Ale nikdo se mu nemůže smát.

Jedná se o mrazivý dokument. Tváří tvář globální pohotovosti, kdy 21 miliónů lidí bylo donuceno opustit své domovy, jeden z nejbohatších a nejmocnějších států na světě odpoví vymazáním jedné z hlavních nadějí uprchlíků: „přesídlení“. Jedná se o proces, ve kterém je nejvíce zranitelným osobám (obětem mučení, ženám a dívkám v ohrožení) umožněno, pokud uvíznou za zoufalých okolností v zemích, jako je Libanon, Jordánsko, Keňa nebo Pákistán, přestěhovat se do země, jakou jsou například Spojené státy americké. Dalo by se říct, že USA tímto exekutivním příkazem opouští hostitelské země a trestá ty nejzranitelnější z už tak zranitelné skupiny.

Zakazuje exekutivní příkaz explicitně uprchlíky muslimského vyznání? Ne. Ale protimuslimské důvody jsou nabíledni. Všechny země, kterých se příkaz týká, jsou převážně muslimské. Tímto krokem vyslal prezident Trump jasnou zprávu, že USA se musí proti muslimům bránit, a že právě oni jsou už ze své podstaty nebezpeční.

Text rovněž uvádí jednu výjimku z nových opatření - lidi pronásledované z náboženských důvodů. To ale pouze v případě, že se jedná o členy náboženské menšiny. Opravdový význam je, že Trumpova administrativa bude přesídlovat křesťanské uprchlíky z převážně muslimských zemí. Ustanovení se tak vlastně pod zdáním ochrany náboženství dopouští náboženské diskriminace. Dokonce je i možné, že tento krok v některých zemích zvýší ohrožení křesťanských menšin. Především tam, kde čelí diskriminaci a násilnostem na územích, která domněle patří k cizímu či americkému náboženství.

Celkem vzato by tento exekutivní příkaz mohl obdivuhodně fungovat jako náborový prostředek pro ozbrojené skupiny typu Islámského státu, tedy skupiny, které s radostí ukazují, jak jsou země jako USA ve své podstatě k muslimům nepřátelské.

Nenechme se však zmást: Lidé budou kvůli tomuto exekutivnímu příkazu umírat. Země hostící velký počet uprchlíků, které se budou cítit ukřivděné a opuštěné mezinárodní komunitou, začnou nebo zintenzivní násilné vyhošťování uprchlíků. Zranitelné ženy, muži a děti, které by se jinak mohli přestěhovat do USA, a kteří jsou lapeni v nesnesitelných situacích, si „vyberou“ návrat domů, kde jim hrozí mučení nebo smrt.

Je důležité připomínat si, kdo tito lidé jsou. V roce 2016 tvořily ženy a děti 72% přesídlených uprchlíků. Z mého pohledu termín „uprchlík“ nevystihuje přesně lidi, kteří vzdorovali smrtícím mořím, pouštím a nebezpečím způsobeným lidmi s nadějí, že znovu začnou žít své životy v míru. Měl jsem tu čest, že jsem se s některými z nich potkal a vždy jsem byl zahanben jejich odhodlaností, se kterou čelili všem nepředstavitelným strastem. Kterákoli země, včetně Spojených států, by z jejich přijetí měla zisk.

Vy, pane prezidente, si možná myjete ruce. Ale my, solidárně s 21 milióny uprchlíků po celém světě a bezpočtem lidí a organizací, kteří společně pracují pro lidi hledající ochranu, rozhodně ne.

Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International

Aktuální petice

  Spojené státy

Devatenáct mužů z Guantánama mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení. Pomůžete?

Z třiceti šesti mužů zadržovaných na americké vojenské základně v zátoce Guantánamo na Kubě jich devatenáct mělo být propuštěno, přesto dál zůstávají ve vězení.

 

Aktuální počet podpisů: 870 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...