Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

  Článek

Zastavte mučení   Irák publikován 3.2.2017

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

Místní autority potvrdily Amnesty International, že včera obdržely 31těl ve městě Samarra v governorátu Salah al-Din, která byla převezena do městské nemocnice, aby mohla být vyzvednuta rodinnými příslušníky. Popravy proběhly v pátek.

Muži, jejichž „doznání“ byla získána na základě závažného obvinění z mučení, byly na základě chybných a rychlých soudů odsouzeni za vraždu 1700 vojenských kadetů ve vojenském táboře Speicher poblíž Tikrítu v červnu 2014. Ozbrojená skupina, která se nazývá Islámský stát (IS) se přihlásila k odpovědnosti za tyti vraždy.

„Tohle je druhý případ za méně, než šest měsíců kdy irácké autority vykonaly hromadné popravy po nespravedlivých soudech“ řekl James Lynch, vedoucí týmu zabývajícího se trestem smrti Amnesty International. 

„Trest smrti - konečný, krutý, nelidský a ponižující trest- je používán k vytvoření iluze bezpečnosti, ale pouze přispěje k zachování cyklu násilí, které pustoší Irák.“

„Amnesty International soustavně tvrdě odsuzuje zvěrstva páchané IS, včetně ohavného masakru Speicher. Oběti zločinů IS mají právo na spravedlnost a pravdu. Nicméně nespravedlivé soudy, mučení a masové popravy nemohou být nikdy považovány za spravedlnost.“

„Irácké autority musí okamžitě ustanovit oficiální moratorium na popravy s cílem zakázat trest smrti.“

Aktuální petice

  Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

 

Aktuální počet podpisů: 526 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...