Mezinárodní den obětí mučení - Amnesty se zasazuje o svět bez týrání

  Článek

Zastavte mučení publikován 26.6.2014

Příznivci Amnesty International vyjdou 26. června po celém světě do ulic, aby podpořili mučené lidi a upozornili na globální problém.

Od fotbalového stadionu v Mali až po práh prezidentské kanceláře na Ukrajině bude Amnesty International mobilizovat ve čtvrtek své členy, aby vyjádřili solidaritu s oběťmi mučení a požadovali po vládách světa přijetí společných opatření pro jeho vymýcení.

Desítky tisíc členů organizace se zúčastní série akcí – například před nigerijskou ambasádou v Londýně. V Lisabonu zahraje jeden z aktivistů na obří hudební nástroj vyrobený z mučicích nástrojů, v Berlíně, Rabatu a Reykjavíku zase příznivci AI se zavázanýma očima vytvoří lidské sochy.

• Víc než 50 kanceláří Amnesty International mobilizuje své členy

• Akce se účastní aktivisté na všech kontinentech

• Amnesty tlačí na vlády světa, aby splnily slib ukončit mučení, daný před 30 lety

• V Česku se můžete zapojit online na www.amnesty.cz/muceni

Minulý měsíc spustila Amnesty International novou kampaň s názvem Zastavte mučení. Hlavní myšlenkou je skutečnost, že i 30 let po přijetí mezinárodní Úmluvy proti mučení OSN má jednání vlád po celém světě stále v této otázce dvě tváře. „Za třicet let od přijetí této Úmluvy se už 155 zemí světa na papíře zavázalo vymýtit mučení a další špatné zacházení. Teď, v roce 2014, ale stále víc než polovina těchto států v mučení pokračuje,“ vysvětluje Salil Shetty, generální tajemník AI.

Kampaň se soustřeďuje na dosažení spravedlnosti pro pět lidí, kteří mučení přežili:

• Claudia Medina Tamarízová z Mexika popsala, jak ji mučili elektrickým proudem a zabalili ji do igelitu, aby tak zabránili modřinám, když ji bili a kopali. Byla také terčem sexuálního napadení a poté přivázaná k židli a ponechaná na prudkém slunci.

• Španělské státní orgány vydaly Aliho Aarrasse do Maroka i přes panující obavy, že tam bude mučen. Důstojníci zpravodajských služeb ho hned po příjezdu odvezli do tajného internačního střediska, kde byl podle jeho slov mučen elektrickým proudem do varlat, bit přes chodidla a mnoho hodin pověšen za zápěstí.

• Když byl Moses Akatugba zatčen vojáky v Nigérii, bylo mu 16 let. Řekl, že ho zbili a střelili do ruky. Pak byl podle svých slov odveden na policejní stanici, kde hodiny visel za ruce a nohy.

• Alreda Disbarrová z Filipín popsala Amnesty International, jak ji vyšší policejní důstojník přitiskl ke zdi, opakovaně bouchl pěstí do žaludku a obličeje, strkal jí prsty do očí, opakovaně ji fackoval a mlátil jí hlavou o zeď.

Uzbekistán: Dilorom Abdukadirová strávila pět let v exilu poté, co bezpečnostní síly začaly střílet do davu protestujících, kde byla i ona. Po svém návratu do země byla zadržena, nesměla vidět nikoho z rodiny a byla obviněna z pokusu o svržení vlády. Během soudního procesu vypadala velmi pohuble a měla modřiny na tváři. Její rodina je přesvědčena, že byla mučena.

Všechny zmíněné oběti mučení můžete podpořit prostřednictvím speciální webové stránky Amnesty International ČR.

„Každý případ mučení nebo jiného špatného zacházení musí být efektivně prozkoumán a vyšetřen. A to nezávisle a nestranně. Žádáme také, aby mučitelé – ať jsou kdokoli, kdekoli a jejich důvody jakékoli – byli předáni spravedlnosti,“ dodává Salil Shetty.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...