Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

  Článek

Zastavte mučení   Sýrie publikován 3.2.2017

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

Abdulhadi Kamel, 26, zmizel v západním Aleppu 16. prosince 2016 během evakuace civilistů z východního Aleppa. Blízký příbuzný byl v konvoji s Abdulhadim Kamelem, když syrské vládní síly zastavily auto a požádaly muže, aby vystoupil. Vládní síly poté začaly střílet do vzduchu, což zapříčinilo, že Abdulhadi Kamel a další byli zraněni zbloudilými kulkami. Podle příbuzného, sanitka odvezla zraněné, včetně Abdulhadiho Kamela, do nemocnice na neznámém místě. Abdulhadi zůstává nezvěstný.

5. ledna se Abdulhadi Kamel objevil na videu natočeném na neznámém místě a zveřejněném na Youtube ANNA news, abchazskou tiskovou agenturou.   Na videu se Abdulhadi Kamel zřejmě přiznává k dobrovolnické práci pro Bílé přilby (také známé jako syrská civilní obrana), které, jak tvrdí, jsou falešnou záchrannou organizací. Rodina Abdulhadiho Kamela věří, že jeho přiznání je z donucení, protože neexistuje žádný důkaz o jeho spojení s Bílými přilbami. Nenosil ani nevlastnil jejich uniformu ani nic jiného co by ho s nimi spojovalo. 

Prosím napište okamžitě v arabštině, angličtině nebo svém jazyce a 

- naléhejte na syrské autority, aby okamžitě zveřejnily osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela;

- vyzvěte je, aby ho okamžitě propustily, pokud nebude obviněn z rozeznatelného trestného činu, v souladu s mezinárodním právem a standardy;

- naléhejte na ně, aby zajistily, že než bude Abdulhadi propuštěn, bude mu zajištěna ochrana před mučením a dalším špatným zacházením, zajištěn přístup k rodině a právníkům a lékařskému ošetření které může potřebovat.

PROSÍM POŠLETE SVÉ APELY PŘED 3. BŘEZNEM 2017:

Stálý zástupce OSN

Bashar Ja’afari,
Mimořádný a zplnomocněný velvyslanec
820 Second Avenue, 15th Floor
New York, NY 10017, USA
Fax: +1 212 983 4439
E-mail: syria.pr@outlook.com

oslovení: Vaše excelence (Your Excellency)

Prezident

Bashar al-Assad
Fax: +963 11 332 3410 (zkoušejte to)
(Pokud se fax pro prezidenta nepodaří odeslat, prosím vložte ho do Vaší zprávy velvyslanci a požádejte, aby byla přeposlána)

oslovení: Vaše excelence (Your Excellency)

A kopie 

Ministr obrany

General Fahd Jassem al-Freij
Fax: +963 11 223 7842 (keep trying)
+963 11 666 2460 (keep trying)
(Pokud se fax pro ministra obrany nepodaří odeslat, prosím vložte ho do Vaší zprávy velvyslanci a požádejte, aby byla přeposlána)

oslovení: Vaše excelence (Your Excellency)

Doplňující informace

Syrská vláda obklíčila východní Aleppo v červenci 2016 a bránila tak humanitární pomoci v přístupu do města. Civilisty vystavovala leteckým a pozemním útokům. V prosinci 2016 vládní síly rychle postoupily do východního Aleppa, což donutilo tisíce lidí se vystěhovat. 28. listopadu Amnesty International vyzvala syrskou vládu, aby se přestala mstít na civilistech ve východním Aleppu, s ohledem na dlouhou historii svévolného zadržování a násilných zmizení prováděných syrskou vládou. 13. prosince 2016 OSN oznámila, že mnoho civilistů bylo mimosoudně popraveno vládními silami ve svých domovech nebo na ulici. V půlce prosince 2016 byla dosažena dohoda mezi syrskou vládou a nevládními ozbrojenými skupinami, což umožnilo konvojům autobusů a aut evakuovat město. 19. prosince 2016 přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci 2328, která vyzývá OSN k monitorování ve východním Aleppu za účelem sledování evakuace.

Bílé přilby (také známé jako syrská civilní obrana) jsou skupiny dobrovolníků umístěných v oblastech v Sýrii kontrolovaných opozicí, které pracují na záchraně obětí leteckých a pozemních útoků.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...