© AFP/Getty Images

Keňa: Historické usnesení blokuje uzavření uprchlického tábora v Dadábu

  Článek

Migrace   Keňa publikován 9.2.2017

© AFP/Getty Images

V reakci na dnešní soudní rozhodnutí Vrchního soudu Keni blokující jednostranné rozhodnutí keňské vlády uzavřít uprchlický tábor Dadáb, regionální ředitel Amnesty International pro východní Afriku Muthoni Wanyeki  řekl:

"Dnešek je historickým dnem pro více než čtvrt milionu uprchlíků, kterým hrozilo, že budou nuceně navráceni do Somálska, kde by jim hrozilo vážné nebezpečí porušování lidských práv. Toto rozhodnutí potvrzuje ústavní a mezinárodní právní závazek Keni chránit lidi, kteří hledají ochranu před nebezpečím a pronásledováním.

Zákaz uzavření uprchlického tábora Dadáb je nezbytným prvním krokem při respektování a ochraně práv uprchlíků v Keni. Nyní Keňa a mezinárodní společenství musí usilovat o nalezení alternativních řešení pro uprchlíky, včetně místních možností integrace."

 Pozadí

Ve svém usnesení soudce JM Mativo řekl, že vládní příkazy byly diskriminační a zasluhují kolektivní trest. Tyto příkazy popsal také jako přehnané, svévolné a nepřiměřené.

Usnesení Vrchního soudu vyplynulo v reakci na petici dvou keňských organizací pro lidská práva, Keňské národní komise pro lidská práva a Kituo Cha Sheria, podporované Amnesty International, která zpochybnila ústavnost směrnice vlády o uzavření největšího uprchlického tábora Dadáb a rozpuštění Oddělení pro záležitosti uprchlíků.

Uzavření tábora bylo původně naplánováno na 30. listopadu 2016, ale vláda oznámila odložení o šest měsíců z "humanitárních důvodů."

Pokud by se tábor Dadáb uzavřel v původním termínu, 260 000 somálských uprchlíků by nemělo kam jít. Většina z těch, kteří mluvili s Amnesty International v rámci výzkumu zveřejněného v listopadu 2016, uváděla, že je úředníci keňské vlády nutí k návratu do Somálska  proti jejich vůli.

 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...