Maďarsko plánuje zadržovat žadatele o azyl v kontejnerových táborech

  Článek

Migrace   Maďarsko publikován 14.2.2017


Oznámení maďarské vlády o zadržení všech žadatelů o azyl v kontejnerových táborech v blízkosti hranic je dalším znepokojujícím krokem v démonizaci této již tak velmi zranitelné skupiny.

Vláda předloží svůj návrh parlamentu, který ho bude poté v průběhu několika týdnů projednávat a hlasovat o opatřeních v něm obsažených. Pokud bude návrh přijat, bude to v jasném rozporu s právem EU a Úmluvou o uprchlících.

"Shromaždovat všechny muže, ženy a děti, kteří žádají o azyl a držet je v detenci po několik měsíců v kontejnerových táborech je dalším z kroků, kterými se Maďarsko snaží učinit situaci žadatelů o azyl a uprchlíků ještě nesnesitelnější", uvedla zástupkyně ředitele pro Evropu  Amnesty International, Gauri van Guliková.

V rámci opatření budou všichni současní i budoucí žadatelé o azyl přemísteni do kontejnerových táborů v takzvané "tranzitní zóně" u hranic se Srbskem, kde budou drženi po celou dobu vyřizování jejich žádosti o azyl. U soudu budou odvolání žadatelů o azyl projednávána pouze prostřednictvím video spojení, nikoli osobně.

"Pozměněním řady zákonů a zavřením všech žadatelů o azyl bude maďarská vláda působit zbytečná další traumata lidem, kteří často již hluboce traumatizováni předchozími zkušenostmi. Vláda nijak neprokázala, že detence každého žadatele o azyl by byla rozumná, nezbytná a přiměřená. Detence by měla být vždy až poslední možností a nikoli bezprostřední reakci jako je tomu v tomto případě." řekla Gauri van Guliková.

"To je dalším důkazem, že EU musí důrazně reagovat na hrubé nerespektování evropského a mezinárodního práva ze strany Maďarska."

 Pozadí 

V současné době nemohou být lidé žádající o azyl  drženi v detenci v takzvaných "tranzitních zónách" podél maďarské hranice se Srbskem na dobu delší než čtyři týdny a poté jim musí být umožněno vstoupit do země. Tato reforma by odstranila toto časové omezení a zavedla detenci všech žadatelů o azyl po celou dobu azylového řízení.

Přístup do tranzitních zón zřízených u hranic se Srbskem již bylo silně omezeno pro nevládní organizace a pozorovatele dodržování lidských práv.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...