Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

  Článek

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

V případě Ildara Dadina, politického vězně, který byl prvním a zatím posledním člověkem posazeným za mříže na základě těchto zákonů, se soud vyjádřil jasně. Trestní odpovědnost protestujících by měla být založena na způsobené škodě či hrozbě způsobení takové škody spíše než na pouhém faktu konání „neschváleného“ pokojného shromáždění.

„Toto rozhodnutí představuje paprsek světla v jinak pochmurné vyhlídce práva na pokojné shromáždění v Rusku. Úřadům, které používaly tuto drakonickou legislativu ke stíhání mírumilovných demonstrantů jako je Ildar Dadin, vysílá rozhodnutí silnou zprávu,“ řekl Denis Krivosheev, zástupce ředitele Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

Soud také požaduje přezkoumání případu Ildara Dadina. Amnesty International ho považuje za politického vězně, který je zadržován pouze za  pokojné uplatnění svých práv. Úřady musí bezodkladně provést přezkoumání, aby zajistily Dadinovo okamžité a bezpodmínečné propuštění.

„Zatímco je toto krok správným směrem, ruské zákony týkající se demonstrací zůstávají děsivě kruté. Opakujeme naše požadavky na úřady k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Dadina a k zajištění toho, že nikdo jiný nebude stíhán za pouhé konání pokojné demonstrace,“ řekl Denis Krivosheev.

Pozadí

Právní výzva Ildara Dadina zpochybnila ústavnost Článku 212.1 ruského trestního zákoníku. Článek byl představen v červenci 2014, aby kriminalizoval opakované (více než 3x během 180 dní) porušení ruských přehnaně restriktivních pravidel týkajících se veřejného shromažďování. Tento „zločin“ je trestně postihnutelný až pěti lety vězení.

Moskevský soud použil zákon k odsouzení Ildara Dadina ke třem letům vězení 7. prosince 2015. Po odvolání mu byl trest snížen na dva a půl roku.

Ústavní soud neshledal daný článek protiústavním, ale rozhodl, že trestnost za toto nedodržování zákonu musí být úměrná ke skutečnému nebezpečí veřejnosti způsobenému porušením zákonu. Dále jsou soudy nyní povinny prokázat kriminální úmysl osoby ke spáchání takového přestupku.

Soud vyzval ruské zákonodárce, aby tedy patřičně upravily trestní zákoník.

Dadinův první „přestupek“ byl za pokojný protest – jako osamělého stávkujícího – proti přesvědčení mírových aktivistů z bolotné demonstrace 6. května 2012 v Moskvě, za který byl zadržen a pokutován. Od té doby byl zadržen či pokutován ještě ve třech případech za podobné „porušení zákona.“

Ildar Dadin popsal v dopise, který poslal své manželce 1. listopadu 2016 a který byl uveřejněn na titulní straně novin, mučení a další špatné zacházení včetně těžkého bití a výhružek znásilněním, kterému byl vystaven ve vězeňské kolonii Segezha (Karelská republika, přibližně 1200 km od Moskvy). Po zveřejnění byl Ildar Dadin přemístěn do jiné vězeňské kolonie na jižní Sibiři vzdálené tisíce kilometrů od jeho domova a  rodiny. To se jeví jako zamyšlená forma trápení za jeho stížnosti ohledně mučení a jiného špatného zacházení.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...