Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

Obrázek ve větším rozlišení ke stažení zde.

EN verze

Amnesty rozvíjí svůj projekt Prisonexit.org, jež upozorňuje na nejzávažnější případy Rusů nespravedlivě vězněných za své názory a vyzývá k podpisu petice za jejich osvobození. Nová kampaň nazvaná The Future President rekonstruuje autentické situace věznění Václava Havla. Za nápadem stojí znovu komunikační agentura Havas Prague.

V ruských kriminálech sedí nyní desítky až stovky vězňů svědomí, které režim trestá za veřejný projev vlastního názoru, mezi nimi i Rafis Kašapov, Sergej Nikiforov a Darja Poljudová. Amnesty International v projektu The Future President připomíná, že ve stejné situaci byl kdysi i sám Václav Havel, který by se bez mezinárodního tlaku neobešel. Na těchto dvou příkladech z historie tato kampaň dokládá, že podpora jednoho vězně může vést k demokratizaci celého státu.

Chtěli jsme použít autentické záběry Václava Havla z jeho cely, ty však nebyly nikde k dispozici. Proto jsme je museli sami vytvořit tak, aby působily co nejvíce dokumentárně, realisticky a dobově. Zkombinovali jsme tvář se speciálně nafoceným interiérem vězení a postavami našich statistů. Vše pak prošlo náročnou postprodukcí,“ vysvětlují tvůrci kampaně Jakub Kolářík a Petr Čech, creative leaders z agentury Havas Prague.

Novou kampaň podpoří během února a března vizuály ve vybraných médiích, konkrétně v časopisech Nový prostor, Echo, Reflex a Respekt. Připojit svůj podpis k petici mohou lidé i nadále na stránkách projektu prisonexit.org.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

5.8.2016

Domácí vězení prodlouženo a Natálie děkuje za podporu!

25.4.2016

Salah al-Khawaja propuštěn, Ebrahím Šaríf zase ve vězení