Světový den uprchlíků: smutné rekordy

Článek

Migrace publikován 20.6.2014

V roce 2013 muselo své domovy opustit ve světě víc lidí, než kolik jich žije v celé České republice.

Světový den uprchlíků dnes „slaví“ podle UNHCR 50 milionů lidí. 10, 7 milionů jich opustilo domovy v roce 2013.

20. červen je připomínkou osudů lidí, kteří opustili svoji vlast kvůli ozbrojenému konfliktu, pronásledování například z důvodu opoziční politické činnosti, netolerované sexuální orientace, menšinového náboženského vyznání nebo zřeknutí se víry.

FOTO: Umělecký videomapping AI ČR 10. června na pražské Náplavce na podporu syrských uprchlíků

Po celém světě dnes žije 16,7 milionů uprchlíků. Nejvíce z nich překvapivě nachází dočasný domov v rozvojových zemích; na prvních pěti příčkách žebříčku zemí hostících nejvyšší počet uprchlíků figurují Írán, Jordánsko, Libanon, Turecko a Pákistán. V roce 2013 tři z těchto zemí – Libanon, Turecko a Jordánsko – přijaly dohromady přes 1,5 milionu registrovaných uprchlíků jen ze Sýrie, odkud před pronásledováním nebo všeobecným válečným násilím uprchly celkem už skoro 3 miliony lidí. Jedná se tak o největší uprchlickou krizi současnosti.

Performance pro syrské uprchlíky.
Radě bezpečnosti OSN se kvůli opakovaným vetům ze strany Číny a Ruska nedaří přijmout rezoluci, která by umožnila mezinárodnímu společenství přispět k ukončení násilí v Sýrii, a tím i k odstranění příčiny mimořádně závažné uprchlické krize.

Čína a Rusko zároveň dosud nepřislíbily účast v programu přesidlování syrských uprchlíků. Tohoto programu, řízeného Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), se účastní 20 převážně evropských zemí (spolu s nimi také Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené státy americké). Míra jejich účasti je různá; zatímco Spojené státy přesídlily v roce 2013 36 syrských uprchlíků, Německo přislíbilo přijmout 25500 lidí.

Česká republika poskytuje všem uprchlíkům bez rozdílu země původu možnost získat na jejím území útočiště ve formě azylu. V loňském roce požádalo o udělení azylu v ČR 707 osob; azyl byl udělen 95 uprchlíkům, z toho pouze 4 uprchlíkům ze Sýrie. Vzhledem k rozsahu tamější krize je tento počet zjevně nedostatečný. Česká republika může pomoci více lidem například tím, že se po boku jiných evropských zemí zapojí do přesidlovacího programu UNHCR, a to v míře, která pro naši zemi nebude představovat nadměrnou zátěž.

Petice vyzývající českou vládu k pomoci Syřanům.

Amnesty International ČR se proto spolu s Organizací pro pomoc uprchlíkům (OPU) zapojily do celoevropské kampaně Hlas pro Sýrii, jejímž cílem je umožnit Syřanům, kteří prchají před válkou ve své zemi, aby mohli legálně a bezpečně vstoupit na evropskou půdu a nalézt zde na nezbytně nutnou dobu útočiště. AI ČR a OPU k dnešnímu dni předají předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi petici za poskytnutí bezpečného útočiště syrským uprchlíkům v ČR, kterou podepsalo na 1300 lidí. Na Světový den uprchlíků obdrží tutéž petici i představitelé dalších států Evropy, podepsanou občany jejich zemí.

Přečtěte si PŘÍBĚHY LIDÍ, kteří jsou z různých důvodů mimo svoje domovy na stránkách české pobočky UNHCR.

Přijďte na open air promítánídokumentu Closed sea o složité situaci uprchlíků na hranicích Evropy.

Aktuální petice

Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu