© Amnesty International

Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Článek

Byznys a lidská práva   Indonésie publikován 10.3.2017

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

© Amnesty International

Namísto toho, aby příslušné úřady na základě zprávy „Velký skandál s palmovým olejem: za známými obchodními značkami se skrývá vykořisťování“, která celý problém detailně popisuje, vytvořily pracovní skupinu, která by prověřila dodržování lidských práv, tak se nestalo vůbec nic. Mezitím se firma Wilmar pokusila zastrašit své zaměstnance a chtěla po nich popření jejich tvrzení.

„Dělníci na plantážích žijí ve strachu z trestů, které by následovaly, kdyby promluvili o svých mizerných podmínkách. Takové represálie by mohly zahrnovat přemístění od svých rodin na jiné plantáže nebo dokonce úplnou ztrátu práce,“ vypověděl Seema Joshi, ředitel sekce Byznys a lidská práva, Amnesty International.

„Díky velkému pochybení vlády, která nepodnikla žádné kroky, se nyní dělníkům v jejich těžké situaci nedostává žádné pomoci.“

Na lednovém setkání se zástupci odborů požádala firma Wilmar pracovníky, aby podepsali dokument, který tvrdí, že vykořisťování, které nastiňuje zpráva Amnesty International, se neodehrávalo na jejich plantáži.

„Žádný podepsaný dokument, který Wilmar získal od svých zaměstnanců pod nátlakem, včetně hrozeb propuštěním, není právně platný,“ sdělil Seema Joshi.

„ Přístup firmy Wilmar k řešení vykořisťování, které jsme popsali ve zprávě je krajně znepokojující. Společnost se zjevně snaží zdiskreditovat důkazy podané Amnesty International.“

Firma Wilmar se uchýlila k takové taktice na základě informací z médií, že indonéská vláda provede důkladné vyšetřování záležitostí, na které upozornila zpráva Amnesty International.

„Jsme povzbuzeni závazkem indonéské vlády, kterým dává velkým firmám najevo, že s nimi musí v oblasti dodržování lidských práv počítat. Nicméně tři měsíce po uveřejnění zprávy se nic nestalo. Důkladné vyšetřování je potřeba,“ řekl Seema Joshi.

„Ve světle přístupu firmy Wilmar, která se snaží zdiskreditovat naši zprávu, a její trvalou neschopností řešit některé problémy, které se ve zprávě objevily, musí nyní indonéská vláda dostát svému závazku a zřídit pracovní skupinu, která by vše prošetřila.“

Singapurská kancelář firmy Wilmar prohlásila, že tvrzení uvedená Amnesty International jsou stále diskutována jejím managementem a prošetřování stále pokračuje.

Firma rovněž sdělila, že tímto postupem bude pokračovat, dokud nevyřeší všechny záležitosti. Své závěry posléze uveřejní. Rovněž prohlásila, že zástupci odborů podepsali prohlášení dobrovolně.

Nicméně se zdá, že veřejná odpověď firmy Wilmar je v rozporu s děním v jejím zákulisí.

Souvislosti

• Zpráva „Velký skandál s palmovým olejem: za známými obchodními značkami se skrývá vykořisťování“ odhalila pracovní postupy užívané na plantážích firmy Wilmar, včetně dětské či nucené práce, vystavení dělníků nebezpečným vlivům a zakořeněné diskriminace žen. Tyto praktiky jsou v rozporu s indonéským právním systémem, některé z nich jsou trestné.
  • Tři měsíce od uveřejnění zprávy ani jedna z jmenovaných společností nepodnikla žádné kroky, které by zastavily vykořisťování na plantážích a ani poškozeným neposkytla žádnou nápravu či pomoc.
  • I přes závazek prošetřit informace uvedené ve zprávě a najmout si za tímto účelem poradenskou firmu, Amnesty International neobjevila přesvědčivý důkaz, že by firma Wilmar řešila klíčové otázky včetně stanovování vysokých plánů a sazby za kus, což přispívá k využívání práce dětí, vykořisťování pracujících žen nebo nevyplácení ani minimální mzdy.

Aktuální petice

Katar

Vyzvěte FIFA, aby odpískala zneužívání migrujících pracovníků v Kataru

Mistrovství světa ve fotbale 2022 je jednou z nejočekávanějších sportovních událostí příštího roku. Přestože by se světový šampionát neobešel bez lidí, kteří kvůli němu do Kataru přijeli za prací, mnozí z nich na vlastní kůži zažívají zneužívání a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů i státu. Amnesty International proto vyzývá Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), aby využila svého vlivu a pomohla zastavit vykořisťování pracovníků.

Aktuální počet podpisů: 1522 Náš cíl: 3000

Podepíšu