Turecko rok poté: demonstranti před soudem, policie nepotrestána

  Článek

Rok po protestech v parku Gezi: stále tvrdé postihy demonstrantů, stále beztrestnost pro policii.

I rok po protestech na náměstí Taksim v parku Gezi je přístup vládních úřadů k demonstrantům stále stejně nepřiměřeně tvrdý. Zato beztrestnost pro policisty je na denním pořádku. Ukazuje to nová výzkumná zpráva Amnesty International.

• - Potlačování pokojných protestů a zneužívání síly policií pokračují i rok po protestech

• - Kvůli těmto rok starým demonstracím už bylo stíháno víc než 5500 lidí z celého Turecka

• - Proti policistům bylo zahájeno stíhání jen v pěti případech – navzdory stovkám stížností na zneužití policejní síly

• - Zdravotnické organizace, lékaři a úředníci čelí v mnoha případech sankcím za svou údajnou podporu protestů

• - Uživatelé sociálních médií stojí před soudem kvůli sdílení informací o protestech

• - Nové zákony omezují přístup k sociálním médiím a kriminalizují poskytování neodkladné zdravotnické péče během protestů

„Turecké úřady jsou ve svých zákrocích vůči demonstrantům neúnavné – ať už jde o policejní násilí v ulicích nebo trestní stíhání před soudem. Naproti tomu policie si užívá téměř totální beztrestnost. Vzkaz úřadů je tak jasný: mírové demonstrace nebudou tolerovány,“ vysvětluje Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Jen za posledních deset dní byla zakázána řada demonstrací, které měly připomenout výročí akce v parku Gezi. Další byly brutálně rozehnány slzným plynem a vodními děly. Vláda musí změnit kurz, povolit pokojné protesty a zajistit odpovědnost za zneužívání policejní síly,“ dodává Shetty.

Zpráva Amnesty International Ke zraněním se přidává nespravedlnost: rok od protestů v parku Gezi zkoumá 12měsíční vývoj po demonstracích v Istanbulu, které začaly jako protest proti ničení parku, ale staly se celonárodní akcí proti vládě. AI vyzývá turecké orgány, aby ukončily beztrestnost za zneužívání lidských práv bezpečnostními složkami a garantovaly právo na shromažďování.

Před rokem bylo během protestů zraněno zhruba 8 000 lidí a nejméně čtyři zemřeli v přímém důsledku policejního násilí. Vyšetřování policie kvůli možnému zneužití síly ale bylo zastaveno. K dnešnímu dni tak bylo zahájeno jen pět samostatných stíhání za pochybení policistů.

V ostrém kontrastu s tím čelí víc než 5500 lidí stíhání kvůli organizování, účasti nebo podpoře tehdejších protestů. Mnozí jsou stíháni jen za pokojné uplatňování jejich práva na shromažďování. Organizátoři demonstrací čelí stíháni za „zakládání zločinného spolčení“, někteří dokonce za trestné činy související s terorismem.

„Vláda musí revidovat zákon o demonstracích, odstranit nadměrná omezení toho, kde a kdy se mohou demonstrace konat, a zrušit ustanovení, podle kterého jsou kriminalizovány pokojné protesty,“ dodává Andrew Gardner, výzkumník AI pro Turecko.

Lékaři byli disciplinárně potrestáni a ve dvou případech dokonce trestně stíháni za poskytnutí první pomoci zraněným. V lednu 2014 vláda představila legislativní změny, které by mohly být použity ke kriminalizaci zdravotnického ošetření lidí během protestů.

V Turecku ale dochází také k hrubému porušování práva na svobodu projevu, když jsou vyšetřováni lidé dokumentující protesty. Zároveň také byli stíháni ti, kteří sdíleli své názory na sociálních sítích během protestů. Přijaty byly i větší pravomoci úřadů k vypnutí a zablokování webových stránek.

„Rok po protestech na náměstí Taksim se turecké úřady zřejmě napevno vydaly na cestu intolerance, konfliktů a polarizace. Pokud se to nezmění, povede to jen k dalšímu porušování lidských práv v zemi,“ shrnuje situaci Salil Shetty. „Ještě není pro vládu pozdě změnit kurz, kterým se ubírá. Vyžaduje to ale politickou vůli uznat oprávněnost stížností, přijmout kritiku, respektovat právo na svobodu shromažďování, zastavit stíhání pokojně protestujících lidí a také zajistit odpovědnost za zneužití policejní síly.“

PŘÍPADY

• - 3. června 2013 byl Hakan Yaman zbit a vhozen do ohně čtyřmi členy pořádkové policie a také člověkem v civilu. Čin zaznamenal na svůj mobilní telefon náhodný svědek. Navzdory několika vodním dělům, která jsou na záběrech vidět, ale dodnes nedokázala istanbulská policie odhalit totožnost všech lidí na videu.

• - 5 členů Taksim Solidarity, koalice více než stovky nevládních organizací, politických skupin a profesních organizací, které společně vystupují proti přestavbě parku Gezi, bylo obviněno ze „zakládání zločinného spolčení“, „vyzývání ostatních k účasti na nepovolené demonstraci“ a „odmítání výzev k ukončení nepovolené demonstrace“. V jejich obžalobě ale neexistuje žádný důkaz, že by se těchto pět lidí účastnilo násilí nebo ho nějakým způsobem iniciovalo. Všem přitom hrozí až 15 let ve vězení.

• - 29 mladých lidí stojí před soudem v Izmiru kvůli „podněcování veřejnosti k porušení zákona“. Tři z obžalovaných jsou navíc viněni z hanobení předsedy vlády. Případ je založen výhradně na tweetech poslaných během prvního týdne protestů. Poskytují informace, jako kde například policie použila proti demonstrantům sílu, jaká jsou v místech dostupná hesla pro přístup k internetu nebo obsahují názory a vzkazy podpory pro demonstranty. Žádný z tweetů ale neobsahuje jakékoli podněcování k násilí nebo slova potvrzující účast na nějaké násilné akci. Po dvou slyšeních byl případ u soudu odročen na 14. července.

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...