Smlouva o obchodu se zbraněmi je už jen krok od oficiální platnosti

Rok od podpisu Smlouvy o obchodu se zbraněmi (ATT) už ji ratifikovalo 40 států z potřebných 50. Česko proces začne 10. června.
Organizace spojených národů se během jednoho roku velmi přiblížila své vizi, která započala 3. června minulého roku v New Yorku - ideji světa s menším počtem zbraní, světa, kde státy budou zavázány Smlouvou o obchodu se zbraněmi. Další vlna ratifikací Smlouvu aktivuje, a tím zachrání miliony životů a globálně zlepší ochranu lidských práv.

Smlouvu o obchodu se zbraněmi zatím podepsalo 118 států, mezinárodně právně závaznou se stane až poté, co ji ratifikuje 50 států. 3. června 2014 se přidalo dalších 8 zemí a svět je teď tudíž na čísle 40.

„V posledním roce jsme dosáhli velkého pokroku v boji proti mezinárodnímu obchodu se zbraněmi, blížíme se tomu, že Smlouva o obchodu se zbraněmi bude uvedena v platnost. Tato vize jen dokazuje, že mnoho států prahne po tom, aby se zatočilo s nezodpovědným mezinárodním obchodem se zbraněmi. Přísné stanovy Smlouvy zaručují, že se významně sníží riziko závažného porušování lidských práv a zachrání se miliony lidských životů,“ tvrdí Brian Wood, expert Amnesty International na problematiku zbraní. Kvůli válce a ozbrojenému násilí ročně zemře v průměru půl milionů lidí, další miliony jsou kvůli ozbrojeným konfliktům zneužívaní nebo prchají z domovů.

Amnesty International vyzvala přední politické vůdce 155 států, které Smlouvu o obchodu se zbraněmi přijaly v dubnu 2013 na Valném shromáždění OSN, aby zbytečně nenatahovali legislativní proces a Smlouvu co nejdříve ratifikovali. Většina ze zmiňovaných 155 států už Smlouvu podepsala nebo ratifikovala, ovšem 43 dalších, převážně z Asie, Afriky a Středního východu zatím žádné kroky, které by je přiblížily k mezinárodnímu konsensu, neučinily.

Angažované státy nemusí s potřebnými opatřeními v oblasti lidských práv, které Smlouva o obchodu se zbraněmi přináší, čekat do doby, kdy vejde v platnost. Několik zemí už dopředu avizovalo, že opatření ze smlouvy vyplývající zavedou už před nabytím platnosti. Mezi tyto státy patří například Antigua a Barbuda, Belgie, Kostarika, Německo, Island, Mexiko, Norsko, Srbsko, Španělsko, Trinidad a Tobago nebo Velká Británie.

Pozadí problematiky ATT

Amnesty International se snaží už od počátku devadesátých let prosazovat právně závaznou mezinárodní politiku, která by zamezovala obchodu se zbraněmi a koloběhu konvenčních zbraní a střeliva. Snadná přístupnost ke zbraním často funguje jako roznětka k násilí a k páchání válečných zločinů. Miliony lidí po celém světě po svých vládách požadují, aby tato přísná pravidla pro obchod se zbraněmi přijaly jako prostředek, který by chránil životy lidí v konfliktních oblastech.

Pokud Smlouva o obchodu se zbraněmi vstoupí v platnost, zavázané státy nebudou moci prodávat zbraně a střelivo do zemí, kde by je místní aktéři mohli použít jako prostředek k porušování lidských práv, nevyjímaje genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. Vládní strany bez ohledu na politickou orientaci budou muset provádět objektivní posudky na rizikové země, aby tak předešly tomu, že zbraně a munice budou v cílových státech zneužívány.

Smlouva vstoupí v působnost devadesát dní poté, co ji ratifikuje padesátý stát. Amnesty International se svými partnery i nadále tlačí na všechny vlády, aby Smlouvu v co nejkratší době ratifikovaly a uvedly v platnost.

Země napříč kontinenty a nezávisle na politickém uskupení podepisovaly Smlouvu o obchodu se zbraněmi od 3. června minulého. Mezi první signatáře se zařadili největší světoví producenti zbraní jako USA, Francie, Německo a Velká Británie, kteří přidali svůj podpis už v září 2013. Další dva významní vývozci zbraní: Rusko a Čína, zatím s přijetím Smlouvy otálejí, přičemž diplomacie očekává, že Rusko a Čína podepíší až poté, co se k Smlouvě připojí většina států.

Česko chystá v Poslanecké sněmovně PČR první čtení vládního návrhu o ratifikaci ATT 10. června.

Seznam států, které podepsaly nebo ratifikovaly Smlouvu o obchodu se zbraněmi a další novinky z problematiky najdete na webu OSN.

30.3.2017

Slabikář poslán Tašimu

Dne 28. 3. jsme odeslali z pošty na Karlově náměstí v Praze Česko – tibetský slabikář. Ten zanedlouho doputuje do Tibetu jako vyjádření naděje a solidarity pro Tašiho ve vězení. Když už se tibetské děti nemohou učit svému jazyku, my jsme se alespoň protestně naučili psát tibetská slovíčka.

19.12.2016

Vzpomínka ČT na Václava Havla v den pětiletého výročí jeho smrti

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

26.1.2016

Dopis od předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky

Dne 14. ledna 2016 byla předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi předána ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem naše petice, ve které více než devět tisíc podepsaných signatářů vyzývá Vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.