Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

Poslední křiklavý případ porušování lidských práv Romů je z Itálie: Evropští představitelé zablokovali kroky vedené proti Itálii za diskriminaci Romů. Těm v osadě Gianturco v Neapoli hrozí, že se budou muset vystěhovat. Amnesty International varovala, že v důsledku hrozícího nuceného vystěhování romských obyvatel zůstanou stovky lidí, včetně dětí, seniorů, nemocných a zdravotně postižených, bez domova.

Jeden obyvatel osady Gianturco řekl Amnesty International, že mu minulý týden policie sdělila, aby se vystěhoval do 10. dubna nebo ho vystěhují oni. Další obyvatelka uvedla: „Před měsícem jsem měla dvě operace. Kam mám jít? Můj syn je také nemocný. Má problémy se srdcem, moje nevlastní dcera má cukrovku. Vyhodí nás na ulici jako psy."

V Gianturcu žije až 1 300 lidí, z čehož někteří zde žijí už 6 let. Během minulého roku jim bylo řečeno, že se budou muset vystěhovat, neřekli jim ale kdy a kam. Přestože asi 200 lidem bylo sděleno, že budou přesunuti do nového etnicky segregovaného kontejnerového kempu, stovky dalších stále neví, kam půjdou.

V osadě navíc již několik měsíců probíhá zastrašování ze strany policie. Ta tam zabavuje jídlo, auta, skútry a vozíky, které používají rodiny k převozu recyklovaných materiálů posbíraných z celého města. Zdroj obživy v osadě byl významně ovlivněn poté, co úřady zavřely nelegální trh s použitým zbožím na místním náměstí.

"Vystěhování z Gianturca je pouze poslední z dlouhého a ostudného seznamu nucených vystěhování Romů po celé Itálii. Kdekoli se Romové v Itálii objeví, čelí nejrůznějším formám diskriminace," řekla Catrinel Motocová, regionální kampaňová koordinátorka Amnesty International.

Nucené vystěhování a přemístění některých obyvatel do etnicky segregovaného kempu poukazuje na selhání italských úřadů v respektování lidských práv Romů. Zároveň to poukazuje na dopady ze selhání Evropské komise zasáhnout proti opakovanému porušování antidiskriminačního zákona ze strany EU.

Pozadí

Počet Romů v Itálii je odhadován na 170 000, z nichž asi 40 000 žije v nedůstojných podmínkách v táborech. Tisíce Romů po celé zemi stále čelí předsudkům, segregaci v nevyhovujících táborech, nuceným vystěhováním a diskriminaci v přístupu k přiměřenému bydlení, čímž je porušováno jak mezinárodní tak evropské právo.

8. dubna 1979 se ve Velké Británii v tento den uskutečnil první mezinárodní kongres Romů, kde byla dohodnuta romská vlajka a podoba společné hymny.

Cílem oslav je podpořit vzájemné vztahy a pozitivní atmosféru mezi Romy a většinovou společností. V Česku se do oslav zapojí ve velkém například Brno.

Organizace ARA ART zase připravila parádní propagační video s mottem oslav: Můžem spolu.

Můžem spolu

10.3.2017

Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

20.10.2016

Společnost Apple reaguje na zprávu AI k dobývaní kobaltu v Kongu

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.