© Orla 2011/Shutterstock.com

Trest smrti a popravy v roce 2016

  Článek

Trest smrti publikován 11.4.2017

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

  • V roce 2016 bylo na celém světě vykonáno 1 032 poprav - o 37% méně než v roce 2015
  • Společně s Čínou se na pěti prvních příčkách v počtu poprav umístily Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán
  • USA se poprvé od roku 2006 neobjevily mezi pěti prvními a dosáhly nejnižšího počtu poprav od roku 1991
  • Ve Vietnamu došlo k odhalení nebývalého počtu poprav
  • Čína svým vyšetřováním diskredituje svá prohlášení o otevřenosti.

© Orla 2011/Shutterstock.com

Amnesty International ve své zprávě týkající se trestu smrti pro rok 2016 upozorňuje na vysoké počty poprav v Číně, které zůstávají jedním z jejích největších tajemství. Úřady zde každoročně popraví tisíce lidí. Nová vyšetřování Amnesty International ukazují, že si čínské úřady vynucují dodržování mlčenlivosti, aby zamlžily ohromné počty poprav v zemi, a to i navzdory opakovaným prohlášením, že činí kroky směrem k justiční transparentnosti.

„Čína chce být světovým lídrem. Co se však týče trestu smrti, má vedoucí postavení v nejhorší možné oblasti – tedy v celosvětově nejvyšším počtu poprav,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty a dodal: „Čínská vláda uznala, že v otevřenosti a v transparentnosti soudnictví zaostává, ale i nadále stále vědomě zatajuje pravdu o skutečném rozsahu poprav. Je nejvyšší čas, aby Čína pozvedla závoj tohoto tajemství a vyšla ven s pravdou týkající se systému trestu smrti. Pouze několik málo zemí stále popravuje lidi ve velkém měřítku. Většina států již netoleruje státem organizované zabíjení. Pouze čtyři země jsou odpovědné za 87% všech zaznamenaných poprav. Trest smrti sám o sobě tedy již vlastně pouze živoří.

 

Čínská prohlášení o transparentnosti jsou „zavádějící“

 

Vyšetřování Amnesty International ukázalo, že stovky zdokumentovaných trestů smrti chybí v celostátní soudní databázi, která byla původně představena jako „zásadní krok k otevřenosti“ a pravidelně je používána jako důkaz, že soudní systém země nemá co skrývat.

 

Amnesty International se domnívá, že Čína ročně vydá tisíce rozsudků smrti, databáze obsahuje pouze nepatrnou část těchto případů. To odráží skutečnost, že Čína stále udržuje téměř naprostou mlčenlivost o počtu osob odsouzených k smrti a poprav, které se v zemi odehrávají. Čína většinu informací spojených s trestem smrti označuje jako „státní tajemství.“

 

Ve veřejném zpravodajství nalezla Amnesty International zprávy o minimálně 931 osobách, které byly popraveny v letech 2014 až 2016 (což je pouze malý díl z celkového počtu popravených). Ve státní databázi je však záznam pouze o 85 z nich. Databáze také vynechává odsouzené k smrti cizí národnosti za zločiny spojené s drogami, ačkoli média informovala minimálně o 11 cizincích. Množství případů, které jsou spojeny s „terorismem“ a drogovými přestupky prostě chybí.

 

„Čínská vláda užívá částečného zveřejňování a neověřitelných prohlášení jako důkazu snižování počtu poprav, zároveň však zachovává téměř naprosté utajení. To je záměrně zavádějící,“ říká Salil Shetty.

Trest smrti ve světě v roce 2016

 
„Pokud jde o trest smrti, Čína je ve světovém společenství naprostý vyvrhel, zcela mimo mezinárodní právní standardy a v rozporu s opakovanými žádostmi OSN hlásit počty poprav.“

 

Nebezpečí poprav nevinných lidí v posledních letech způsobilo vzrůstající znepokojení veřejnosti v Číně. V prosinci 2016 zrušil Nejvyšší lidový soud chybný rozsudek v jednom z nejvýznamnějších případů justičního omylu a nespravedlivé popravy. Nie Shubin byl popraven před 21 lety ve věku 20 let. V roce 2016 čínský soud rozhodl o nevinnosti čtyř lidí, kteří byli odsouzeni k trestu smrti a jejich rozsudky zrušil.

 

Odhalení šokujícího nárůstu poprav ve Vietnamu

 

Nově zveřejněné zprávy odhalují, že míra poprav v Malajsii a Vietnamu je vyšší než se dosud myslelo.

Informace z Vietnamu, poprvé zveřejněné vietnamskými médii v únoru 2017, ukazují, že v posledních třech letech byla země největším popravčím. Mezi 6. srpnem 2013 a 30. červnem 2016 popravila 429 osob. Pouze Čína a Írán popravily v tomto období víc lidí. Zpráva vydaná vietnamským Ministerstvem veřejné bezpečnosti neobsahuje analýzu dat za rok 2016.

 

„Množství poprav ve Vietnamu v posledních letech je šokující. Tato továrna na popravy zcela zastiňuje reformy v oblasti trestu smrti v poslední době. Musíme se divit, kolik lidí čelí trestu smrti, aniž by o tom svět věděl,“ upozornil Salil Shetty.

 

Podobné utajení panuje i v Malajsii, kde nátlak parlamentu v roce 2016 vedl k odhalení více než tisíce lidí v celách smrti, včetně devíti osob, které byly v roce 2016 popraveny, tedy mnohem více, než se dříve myslelo.

 

Myšlenka, že trestné činy ospravedlňují trest smrti, však zatím zapouští kořeny i v jiných částech regionu. Filipíny se snaží znovu zavést trest smrti (zrušen v roce 2006) a Maledivy hrozí obnovením poprav po více než 60 letech.

 

USA poprvé od roku 2006 mimo první pětku

Poprvé od roku 2006 nejsou Spojené státy americké mezi prvními pěti největšími popravčími.

Počet poprav (20) v roce 2016 je nejnižší od roku 1991, pouze poloviční oproti roku 1996 a téměř pětinový než v roce 1999. Počet poprav od roku 2009 stále klesá, kromě roku 2012, kdy zůstal stejný.

 

Počet rozsudků smrti (32) byl nejnižší od roku 1973 - jasné znamení, že soudci, státní zástupci a poroty se k trestu smrti jako prostředku výkonu spravedlnosti obracejí zády. Nicméně v celách smrti v USA stále zůstává 2 832 osob.

 

Zatímco se debata skutečně posouvá, pokles počtu poprav byl částečně způsoben procesem kolem sporů o smrtících injekcích a zpochybnění dodávek chemikálií v několika státech USA. Vliv neshod kolem smrtících injekcí na počet poprav bude patrný opět se startem poprav v roce 2017, první má být ještě v dubnu stát Arkansas.

 

Pouze pět amerických států vykonalo v roce 2016 popravu: Alabama (2), Florida (1), Georgia (9), Missouri (1) a Texas (7). Dvanáct států, včetně Arkansasu, které zatím nezrušily trest smrti, nikoho v posledních deseti letech nepopravily.

 

„Užití trestu smrti v USA je na nejnižší úrovni od devadesátých let. Ale musíme bojovat, abychom tento stav udrželi. Popravy se mohou v roce 2017 vrátit. Neuvěřitelný počet poprav naplánovaný v tomto dubnu do období deseti dnů ve státě Arkansas  je jasným příkladem, jak rychle se situace může změnit,“ upozorňuje Salil Shetty a dodal: „Trvalý pokles v používání trestu smrti v USA je znamením naděje pro aktivisty, kteří dlouho bojovali za zrušení tohoto trestu. Debata se posouvá. Politici by se měli vyhýbat rétorice ‚tvrdě na zločin‘, která v osmdesátých a devadesátých letech pomohla vykonávat popravy. Trest smrti nikoho neučiní bezpečnějším. Pět izolovaných států, které stále vykonávají popravy, je mimo současný vývoj. Nejenom že jdou proti národnímu trendu, ale dokonce i proti regionálnímu. Již osm let mají USA ostudnou pozici - jsou jedinou zemí severní a jižní Ameriky, která vykonává popravy,“ uzavírá Shetty.

 

Hlavní trendy v roce 2016

 

  • Celosvětový pokles počtu poprav je způsoben zejména poklesem v Íránu (snížení o 42% z nejméně 977 na přinejmenším 567) a v Pákistánu (pokles o 73% z 326 na 87).
  • V subsaharské Africe bylo zaznamenáno méně poprav, ale počet rozsudků k trestu smrti se více než zdvojnásobil, zejména kvůli příkrému nárůstu v Nigérii.
  • Na Blízkém východě a v severní Africe se počet poprav snížil o 28%, nicméně Írán a Saúdská Arábie zůstávají mezi hlavními popravčími.
  • Dvě země zrušily trest smrti za všechny zločiny (Benin a Nauru); Guinea zrušila trest smrti za zločiny, které nejsou považovány za nejzávažnější.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...