Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

„Prezident Donald Trump prohlásil, že útok byl podnícen obavami o životy syrských civilistů. Jeho administrativa však prokázala bezohlednou lhostejnost vůči Syřanům, kteří se snažili utéct, aby zachránili své životy. Musí okamžitě odvolat zákaz cestování pro muslimy a ukončit omezení uprchlíků ze Sýrie, kteří utíkají před hrůzami ze svých domovů.

Ozbrojené síly Spojených států amerických musí přísně dodržovat své závazky plynoucí z mezinárodního humanitárního práva a přijmout veškerá možná opatření pro ochranu civilní populace během vojenských akcí, včetně nepoužívání mezinárodně zakázaných zbraní, jako jsou kazetové pumy. Nedávné nálety provedené koalicí vedenou USA v Iráku a Sýrii zabily stovky civilistů, mnoho z nich byly ženy a děti uvězněné ve svých domovech.

Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna ochránit civilisty v Sýrii v průběhu posledních šesti let. To povzbudilo všechny strany konfliktu, aby beztrestně páchaly ohavné zločiny. Je nezbytně nutné, aby členské státy přijaly rezoluci, která zajistí vyšetřování chemického útoku, jenž se odehrál v Khan Sheikhoun a přivede pachatelů těchto činů před zodpovědnost.“

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.