Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

„Prezident Donald Trump prohlásil, že útok byl podnícen obavami o životy syrských civilistů. Jeho administrativa však prokázala bezohlednou lhostejnost vůči Syřanům, kteří se snažili utéct, aby zachránili své životy. Musí okamžitě odvolat zákaz cestování pro muslimy a ukončit omezení uprchlíků ze Sýrie, kteří utíkají před hrůzami ze svých domovů.

Ozbrojené síly Spojených států amerických musí přísně dodržovat své závazky plynoucí z mezinárodního humanitárního práva a přijmout veškerá možná opatření pro ochranu civilní populace během vojenských akcí, včetně nepoužívání mezinárodně zakázaných zbraní, jako jsou kazetové pumy. Nedávné nálety provedené koalicí vedenou USA v Iráku a Sýrii zabily stovky civilistů, mnoho z nich byly ženy a děti uvězněné ve svých domovech.

Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna ochránit civilisty v Sýrii v průběhu posledních šesti let. To povzbudilo všechny strany konfliktu, aby beztrestně páchaly ohavné zločiny. Je nezbytně nutné, aby členské státy přijaly rezoluci, která zajistí vyšetřování chemického útoku, jenž se odehrál v Khan Sheikhoun a přivede pachatelů těchto činů před zodpovědnost.“