Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí provést rozhodnou akci po chemickém útoku v Idlebu

Článek

Zbraně pod kontrolou   Sýrie publikován 22.4.2017

Experti věří, že nervový plyn, jako sarin, byl nasazen ze vzduchu. Amnesty International prověřila a analyzovala desítky videí z útoku. Nejsmrtelnější chemický útok od roku 2013 následuje další použití chemických zbraní a rozšířené válečné zločiny páchané konvenčními zbraněmi.

Shromážděné důkazy naznačují, že při leteckém chemickém útoku byl použit nervově paralytický plyn, který zabil více než 70 a zranil stovky civilistů v Chán Šajchůn, severní provincii Idlib v Sýrii. Amnesty International odhalila, že se Rada bezpečnosti OSN toho rána setkala při mimořádné zasedání v New Yorku.

Organizace naléhá na Radu bezpečnosti, aby okamžitě přijala rezoluci, která prosadí zákaz útoků chemickými zbraněmi a umožní, aby byli pachatelé předvedeni před spravedlnost.

„Členové Rady bezpečnosti, především Rusko a Čína, ukázali bezohledné ignorování lidských životů v Sýrii, když opakovaně selhali v přijetí rezoluce, která by umožnila opatření proti těm, kteří páchají válečné zločiny a další vážná porušení v Sýrii,“ řekla Anna Neistat, vrchní ředitelka výzkumu v Amnesty International, a pokračovala, „Rada bezpečnosti musí okamžitě hlasovat pro vyšetřování toho útoku a přivést zodpovědné před spravedlnost. Neschopnost tak učinit by byla katastrofální a riskovala by povzbuzení vlády a ozbrojených skupin v Sýrii k dalším útokům na civilisty a páchání válečných zločinů jak s konvenčními, tak se zakázanými zbraněmi.“

Mnoho obětí útoku, který se stal v úterý 4. dubna okolo 6:30 ráno místního času, vypadá, že bylo otráveno, když spalo ve svých postelích. Experti na chemické zbraně spolupracující s Amnesty International potvrdili, že oběti byly s největší pravděpodobností vystaveny nervově paralyzujícímu plynu nebo organofosfátové sloučenině, jako je sarin. Experti nevěří, že byl použit chlor jako v předchozích útocích v syrském konfliktu.

Důkazy na videu

Amnesty International také dokázala ověřit více než 25 videozáznamů natočených po tomto útoku. Některá videa mají dostatečnou kvalitu, aby mohli experti sledovat oběti se zúženými zornicemi, což je klasický příznak otravy nervovými plyny. Existují zprávy, že zdravotnický personál trpí sekundárním vystavením, jehož příznaky jsou také v souladu s použitím nervového plynu. Na některých videích oběti nevykazují žádné škubání nebo trhavé pohyby, což jsou dle expertů příznaky silné otravy. V jiných, včetně těch, kde se vyskytují děti, se však oběti třesou. Jeden záznam ukazuje devět dětí bezvládně ležících v zadní části pick-upu. Děti, malé holčičky a chlapečci, jsou nazí nebo částečně oblečení. Zdá se, že umřeli ve svých postelích. Na jejich mrtvolách nejsou znatelné žádné známky traumatu, což je v souladu s chemickou otravou.

Další videa natočená po útoku ve zdravotnických zařízeních ukazují mnoho lidí ošetřených s dýchacími obtížemi a mnoho dalších obrazů mrtvých dětí i dospělých. Nejsou patrné žádné viditelné známky krvavých ran nebo šrapnelových zranění.

„Toto je nejsmrtelnější chemický útok v Sýrii od doby, co Rada bezpečnosti OSN přijala v září 2013 rezoluci číslo 2118 na eliminaci syrských chemických zbraní,“ řekla Anna Neistat, „organizace pro zákaz chemických zbraní a OSN společně potvrdily mnoho útoků chemickými zbraněmi, které se od té doby odehrály. Útoky byly způsobeny jak vládními, tak nevládními silami. Je strašné, že nikdo nebyl předveden před spravedlnost.“

Rozhovory se zdravotnickými pracovníky v Idlibu

Amnesty International udělala rozhovor se zdravotníkem, který pracoval v nemocnici Al Rahma v době útoku. Pamatuje si, že se díval na hodinky. Bylo asi 6:20, měl svou ranní kávu a vše se zdálo být v pořádku.

„Zvuk exploze nebyl stejný, na jaké jsme zvyklí – mí kolegové i já jsme si mysleli, že tahle nevybouchla. A to kvůli zvuku, jaký udělala – nebyl to zvuk exploze. O pár minut později, okolo 6:35, byly přineseny první oběti a další stále přicházely, asi až do 9 hodin. Mnoho lidí bylo do nemocnice přivezeno. V té době jsme tady byli pouze čtyři medici, jeden z nás také zasažen.

Zdravotník popsal neznámé příznaky:

„Zápach nás zasáhl až v centru, můžu to přirovnat k zápachu shnilého jídla. V minulosti jsme měli oběti útoku chlorem – toto bylo úplně jiné. Oběti zvracely nosem i pusou, tmavě žlutá barva měnící se místy dohněda. Paralýza dýchacích funkcí – děti kvůli tomu umíraly rychleji než dospělí. Zkoušeli jsme injekce, ale nefungovalo to. Oběti nemohly polykat, byly v bezvědomí, zcela nereagovaly.“

„Použití chemických zbraní je podle mezinárodního humanitárního práva přísně zakázáno a představuje válečný zločin. Mezinárodní komunita musí ukázat pobouření a přijmout všechna možná opatření na ochranu Syřanů a lidí na celém světě před takto hrozivými činy,“ řekla Anna Neistat.

Doktor pracující ve specializované chirurgické nemocnici, asi 50 kilometrů od místa útoku, také popsal svou zkušenost.

„Oběti byly nejdříve odváženy do nejbližších nemocnic, takže v době, kdy přijely k nám, bylo kolem 8 hodin. Útok se odehrál přesně v 6:42. Oběti, včetně asi 70 mrtvých, dosáhly celkového počtu 400. Ti byli rozděleni do různých zdravotnických zařízení a odvezeni do Turecka. Mnoho přijatých pacientů bylo stále naživu. Ti, kteří zemřeli, se k nám nedostali. Dva lidi, kteří k nám byli přivezeni, zemřeli v nemocnici.

„Oběti k nám přijely v různých stavech. Někteří měli svalovou a dýchací paralýzu, kterou jsme se snažili léčit sedativy a atropinem.

„Z nosu a úst jim tekla bílá sekrece. Někteří byli úplně v bezvědomí, někteří měli těžkou svalovou bolest. Děti byly první z těch, kteří umírali. Nedokázaly s tím bojovat. Měli jsme pouze jedno dítě, které, díky Bohu, přežilo.“

Pozadí

Chán Šajchůn je malé město na damašské dálnici ve venkovském Idlibu. Jedna z mála oblastí v severovýchodní Sýrii, která zůstává pod kontrolou opozice. V posledních měsících se Idlib stal sběrným bodem pro lidi prchající před násilím v Aleppu a na dalších místech. Bylo vystavováno sporadickému bombardování syrskou artilerií a letectvem od roku 2012. Nedávno se bombardování zintenzivnělo v reakci na překvapivou ofenzivu armádními opozičními skupinami v Hama. Letectvo koalice vedené USA rovněž provádělo útoky v guvernorátu Idlib.

Amnesty International opakovaně vyzývalo Radu bezpečnosti OSN, aby ukončila cyklus beztrestnosti a postoupila situaci v Sýrii ke stíhání u Mezinárodního trestního soudu v únoru 2017. Rusko a Čína vetovaly návrh rezoluce k uplatnění opatření kapitoly VII za „neautorizovaný převoz chemických zbraní nebo jakékoli použití chemických zbraní kýmkoli v Syrské arabské republice“. Tento útok také slouží jako syrové a nešťastné připomenutí evropským zemím, které se setkaly v Bruselu, ke zvážení rekonstrukce Sýrie. Činnost mířící ke spravedlnosti a odpovědnosti musí být ústředním bodem jakékoli diskuse o budoucnosti země.

Aktuální petice

Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

Aktuální počet podpisů: 653 Náš cíl: 1000

Podepíšu