Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

Článek

Zbraně pod kontrolou   Irák publikován 23.4.2017

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.

Šokující nárůst civilních obětí jak z náletů koalice vedenou USA, tak z pozemních bojů mezi iráckou vládou a bojovníky IS vyvolaly v nedávných měsících vážné otázky o legitimitě těchto útoků. V jednom z nejsmrtelnějších útoků za poslední roky, v koaličním útoku na čtvrť Jadida v západním Mosulu, který se stal 17. března 2017, bylo nahlášeno až 150 zabitých, což nakonec vedlo k vyšetřování incidentu koalicí.

„Důkazy shromážděné na místě, ve východním Mosulu, vykazují alarmující počet náletů koalice vedené USA, které zničily celé domy i s rodinami, jež zůstaly uvnitř. Vysoké číslo civilních obětí poukazuje na neschopnost koaliční síly vedoucí ofenzívu v Mosulu přijmout přiměřená opatření k zabránění civilních ztrát na životech, což je hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva,“ řekla Donatella Rovera, vrchní krizová poradkyně pro Amnesty International, která prováděla terénní výzkum v Mosulu.

„Skutečnost, že irácké autority opakovaně radily civilistům, aby zůstali ve svých domovech místo toho, aby z oblasti uprchli, naznačuje, že koaliční síly měly vědět, že jejich nálety pravděpodobně povedou ke značnému počtu civilních obětí. Nepřiměřené a nerozlišující útoky porušují mezinárodní humanitární právo a mohou představovat válečné zločiny.

„Irácká vláda a koalice vedená USA musí okamžitě zahájit nezávislé a nestranné vyšetřování vysokého počtu civilních obětí v mosulské operaci.“

Útěk z města před bojem byl pro obyvatele Mosulu také velmi těžký. Bojovníci IS pravidelně trestali a občas i zabili ty, kteří byli při útěku chyceni. Wa´ad Ahmad al-Tai, obyvatel čtvrti al-Zahra ve východním Mosulu, byl mezi civilisty, kteří poslechli radu irácké vlády a zůstali na místě.

„Postupovali jsme podle instrukcí vlády, která nám řekla, abychom ,zůstali v našich domovech a vyvarovali se vysídlení‘. Podle instrukcí měli obyvatelé, kteří neměli nic společného s Daesh (IS v arabštině), zůstat ve svých domovech… Slyšeli jsme instrukce i v rádiu a z letadel byly shazovány letáky. To je důvod, proč jsme zůstali doma,“ řekl.

Když boje nabrali na intenzitě, Wa´ad Ahmad al-Tai, jeho bratr Mahmoud a jejich rodiny hledali útočiště ve dvoupodlažním domě patřícím dalšímu jejich bratrovi. Věřili, že jim poskytne lepší útočiště.

„Všichni jsme byli schovaní v jedné místnosti zadní části domu, bylo nás 18, tři rodiny. Když byl vedlejší dům bombardován, zhroutil se na nás. Přesně na naši místnost. Můj 9letý syn Yusef a moje 3letá dcera Shahad byli zabiti, stejně jako můj bratr Mahmoud, jeho žena Manaya, jejich 9letý syn Aws a moje neteř Hanan. Ta držela svou 5měsíční dceru, která, díky Bohu, přežila,“ řekl.

Hind Amir Ahmad, 23letá žena, která v koaličních náletech na východní Mosul ztratila 11 příbuzných, včetně svých rodičů, prarodičů a čtyř sourozenců, popsala Amnesty International fatální útok z 13. prosince 2016:

„Spali jsme, když se na nás dům doslova zřítil. Jako zázrakem nikdo z nás neumřel. Běželi jsme se schovat do domu mého strýce, který je poblíž. Okolo druhé hodiny odpoledne byl i jeho dům bombardován a zhroutil se na nás… Skoro všichni v domě zemřeli – 11 lidí. Má sestřenice, dvě tety a já jsme jediné, kdo přežily. Všichni ostatní byli zabiti. Trvalo nám šest dní, než jsme našli pouhé kusy jejich těl, které jsme pohřbili v masovém hrobě na blízkém poli. Nevím, proč nás bombardovali. Jediné, co vím, je, že jsem přišla o všechny, kteří mi byli nejdražší.“

Při dalším náletu 6. ledna 2017 bylo ve třech sousedních domech ve čtvrti Hay al-Mazaraa ve východním Mosulu zabito 16 lidí. Přeživší a sousedé řekli Amnesty International, že podle toho, co ví, nebyl žádný bojovník IS v oblasti přítomný. Mezi oběťmi byly tři děti, jejichž matka, Shaima´Qadhermové, byla zajata a zabita bojovníky IS minulý rok. Ahmad, příbuzný obětí, řekl Amnesty International:

„Tahle rodina byla cílena všemi stranami. Minulý rok Daesh zajal a popravil matku a nyní byly při koaličním bombardování zabity její děti. Civilisté zůstali uvězněni v této válce a nikdo jim nepomohl. Když jsem se se svou rodinou snažil uprchnout z Mosulu, chytil nás Daesh. Chystali se nás polít benzínem a zapálit. Nakonec se nám podařilo uprchnout smrti tím, že jsme zaplatili velkou pokutu. Ostatní neměli takové štěstí a byli popraveni… Myslela vláda a koalice na to, jak v konfliktu ochránit civilisty? Nevypadá to tak.“

Mezinárodní humanitární právo (také nazýváno právo válečné) požaduje, aby všechny strany konfliktu přijaly všechna možná opatření, aby bylo minimalizováno utrpení civilistů. Útoky nesmí způsobit nepřiměřené utrpení civilistům – tzn. škody, které jsou nadměrné, v porovnání s konkrétními a přímými vojenskými výhodami, které jsou očekávané.

IS používá civilisty jako lidské štíty

V mnoha případech vyšetřovaných Amnesty International, ve kterých byli civilisté zabiti koaličními nálety, přeživší obyvatelé a sousedé organizaci řekli, že bojovníci IS byli přítomni v okolí cílených domů – obvykle na střeše nebo na zahradě, stejně jako v okolí sousedních domů, které cílem nebyly. Ve všech případech zničily nálety celé domy a často také majetek i okolní domy.

„IS hanebně používá civilisty jako lidské štíty, což je vážné porušení práva a představuje válečný zločin. V hustě obydlených oblastech způsobují civilním obyvatelům obrovská rizika. Používání civilistů jako lidských štítů bojovníků IS ovšem nezbavuje irácké a koaliční síly jejich povinnosti neprovádět nepřiměřené útoky,“ řekla Donatella Rovera.

Mohammed, obyvatel čtvrti Hay al-Dhubbat ve východním Mosulu, který ztratil mnoho příbuzných v koaličních náletech, řekl Amnesty International:

„Dawa´ish (milice IS) byli úplně všude a nebylo vůbec nic, co bychom s tím mohli udělat. Kdybyste je napadli, zabili by vás. Řídí tohle město již dva a půl roku a za tu dobu byli cíleni zřídkakdy. Proč nyní ničí naše domovy s rodinami uvnitř pouze proto, aby eliminovali dva nebo tři bojovníky IS na střeše?“

Během koaličních náletů 5. ledna 2017 byly ve čtvrti Hay al-Salam ve východním Mosulu zničeny tři domy. Bylo zabito pět členů jedné rodiny a jejich soused. Mnoho dalších bylo zraněno. Přeživší řekli Amnesty International, že bojovníci IS byli přítomni v místnosti uvnitř domu, ale při útoku se jim nic nestalo. Byli později zabiti iráckými silami, které nakonec přišly.

Na´el Tawfiq Abdel Hafez, jehož 23letý syn Mos´ab byl zabit při náletu, řekl Amnesty International, že měsíce před útokem byli obklopeni bojem. Odstřelovači IS na střechách stříleli na irácké vojáky, kteří do sousedství stříleli minomety.

„Nebylo nic, co bychom mohli dělat. Jsme civilisté, nemohli jsme zastavit Daesh. Když přišli krátce před útokem do mého domu, zkoušel jsem vznést námitky, prosit je. Řekl jsem jim ,co děláte, mám tu rodinu‘. Odešli, ale když odcházeli, dům byl bombardován. Můj syn byl zabit a my ostatní raněni. Moje dcera Bara´ přišla o oko. Bojovníci IS byli stále naživu.“

Muthar Dhannun, jejíž sestra, manžel a tři děti zemřeli při stejném náletu, řekla: „Každý ví, že Daesh používá civilisty jako lidské štíty. Tak proč zabíjet civilisty, kteří neudělali nic špatně? Civilisté musí platit cenu za zločiny, které spáchal Daesh. To je nespravedlivé.“

Zvýšené riziko pro civilisty z pozemních bojů

Obyvatelé také řekli Amnesty International, že civilisté byli zabiti nerozlišující střelbou z minometů zahájenou oběma stranami – bojovníky IS i iráckými silami v obytných oblastech.

Ali a obyvatelé čtvrti Hay al-Salam ve východním Mosulu řekli Amnesty International: „Minometné náboje a kulky z obou stran stále lítaly nad našimi hlavami… Snažil jsem se udržet své děti a rodiny v nejvnitřnější části domu v naději, že pokud minomet zasáhne dům, náboj se přes tolik zdí nedostane. Sousedé byli minomety zabiti, když byli venku, nebo dokonce uvnitř svých domů.“

Někteří obyvatelé řekli, že irácké síly používaly minometné náboje kalibru 60 a 82 mm, méně často 120 mm, zatímco bojovníci IS používali převážně minometné náboje kalibru 120 mm.

Minometné náboje nemohou být přesně naváděny na vojenské cíle. Jsou navrženy k použití na bojišti a nikdy by neměly být použity v hustě osídlených oblastech. Mají různý rozptyl, který může být redukován v případě nábojů kalibru 120 mm, pokud jsou vybaveny přesnými systémy s laserovým naváděním, i rádius výbuchu, mezi 20–25 metry pro minometné náboje kalibru 60 mm a 75 metrů pro náboje kalibru 120 mm. Rozptyl a rádius výbuchu minometných nábojů v osídlených oblastech, kde jsou ulice široké jen několik metrů, ukazuje, že velmi pravděpodobně způsobí nárůst civilních obětí v okolí zamýšleného cíle.

4. prosince 2016 odpoledne byly ve čtvrti Hay al-Zahra ve východním Mosulu zabity dvě děti – 5letý Ahmar Samir Jumaa a 7letý Yousef Ammar Ahmad, když si hrály nedaleko svých domů.

Ahmadův otec popsal, jak si malý hrál s autíčkem na dvoře, když ho zasáhly šrapnely. „Jeho hlava byla téměř úplně oddělena. Okamžitě zemřel,“ řekl.

Minometný náboj přistál uprostřed osídlené ulice, která byla široká méně než 10 metrů, a smrtícími šrapnely zasáhl okolní domy. Tlusté kovové dveře, které vedly na dvůr, kde si Ahmed hrál, byly po útoku plné děr. Druhé dítě, Yousef, si hrálo na ulici mnohem blíže k místu, kam minometný náboj dopadl. Byl také na místě mrtvý. Sousedé říkali, že ho to roztrhalo.

V dalším minometném útoku na Hay al-Salam 7. listopadu 2016 bylo zabito šest členů rodiny – rodiče a čtyři děti, když se ukrývali v zadní části domu. Pouze dvě děti z rodiny přežily, obě utrpěly těžká zranění. Když šrapnel zasáhl palivovou nádrž, celý dům byl pohlcen plameny.

Dva minometné náboje dopadly v Hay al-Shuhada v západním Mosulu poblíž domu, kde se 38letá Garha Nawaf Sallal ukrývala se svou rodinou. Její 7letá vnučka byla zasažena šrapnelem do hlavy, zbytek rodiny byl také raněn.

Ve všech případech kontrolovali oblasti v době minometných útoku bojovníci IS, což naznačuje, že útoky byly pravděpodobně provedeny iráckou armádou, která se je snažila zasáhnout. Je také možné, i když méně pravděpodobné, že útoky byly vedeny bojovníky IS, kteří se snažili zasáhnout irácké síly v jiné oblasti, ale z důvodu poruchy dopadly blíže. Sousedé a svědci incidentů řekli Amnesty International, že bojovníci IS v oblasti byli, ale žádný nebyl poblíž míst, kam střely dopadly.

V oblastech osvobozených iráckými silami byly v obydlených oblastech zřízeny vojenské pozice ohrožující civilisty. Isra´Ali, 29 let, řekla Amnesty International, že její 18 měsíců stará dcera Razan byla zabita, když minomet zasáhl dvůr jejího domu ve čtvrti Hay al Josaq v západním Mosulu. Řekla, že zamýšleným cílem mohla být policejní stanice zřízená naproti jejímu domu.

Další rodiny vypověděly, že jejich příbuzní a sousedé byli zabiti a zraněni sebevražedným útokem a minometnými útoky, jejichž cílem byly irácké síly v nově osvobozených obytných oblastech. Ramy, jehož 10letý syn byl zabit v jednom z minometných útoků, řekl, že se mu ulevilo, když iráčtí vojáci dorazili do ulice. Krátce poté se ale dostali pod palbu: „Vojáci se postavili do pozic kolem nás, Daesh začal střílet z minometů. Můj kluk byl poblíž dveří, které vedou z kuchyně do garáže, když byl zasažen. Byl na místě mrtev.“

Rawda, starší žena z východního Mosulu, provedla Amnesty International po bytě své dcery ve vrchním patře budovy, která byla použita odstřelovači – nejprve bojovníků IS, později iráckých sil. V důsledku bojů budova utrpěla rozsáhlá poškození. „Teď je vše zničeno. Má dcera nemá domov, do kterého by se mohla vrátit, a náš dům je vážně poškozen,“ řekla.

„Místo toho, aby se minimalizovalo riziko zranění a z nově osvobozených oblastí se evakuovali civilisté, je irácké síly zřejmě ohrožují tím, že je povzbuzují, aby zůstali doma, a poblíž zakládají své vojenské pozice,“ řekla Donatella Rovera.

„Všechny strany konfliktu se musí vyhýbat používaní minometů a dalších nepřesných výbušných zbraní v hustě osídlených oblastech Mosulu. Civilní obyvatelstvo nese hlavní váhu v bitvě o osvobození Mosulu, kde všechny strany ukazují chladnou lhostejnost k utrpení civilistů ve městě.“

Aktuální petice

Irák

Irák: propusťte uvězněné novináře

Novináři Sherwan Sherwani a Guhdar Zebari jsou již dva roky nespravedlivě ve vězení pouze kvůli své práci. K falešným obviněním se přiznali až pod vlivem mučení. Podepište petici na jejich podporu.

Aktuální počet podpisů: 526 Náš cíl: 3000

Podepíšu