Súdánka odsouzena k trestu smrti kvůli sňatku s křesťanem porodila dceru

  Článek

Trest smrti   Súdán publikován 22.5.2014

Přes 17 tisíc Čechů už se připojilo k Amnesty výzvě za zrušení trestu. To je historické číslo - děkujeme!

UPDATE 23. května

Vaše podpisy pomáhají! Během pobytu súdánského ministra zahraničí v Praze jsme o případu na smrt odsouzené Meriam jednali s jeho českým protějškem Lubomírem Zaorálkem i súdánskými diplomatickými zástupci.

Díky tlaku podpořenému více než 500 000 podpisy (z toho téměř 10 000 přímo z Česka) a hlasy několika autorit se podařilo přimět súdánskou vládu, aby se do případu vložila. Je tedy velká naděje, že poprava Meriam nebude vykonána a že případ přispěje k tomu, aby bylo hrůzné pravidlo nadobro postaveno mimo zákon.

Naše úsilí tím však nekončí - další uložený trest 100 ran bičem a věznění Miriam za její víru je také nepřípustné! Podepisujte prosím dál na https://www.amnesty.cz/pripad/sudan-trest-smrti

Meriam Yehya Ibrahimovou odsoudili k trestu smrti oběšením za údajné "odpadlictví od víry" a ke 100 ranám bičem za "cizoložství".

Toho se měla dopustit tím, že se provdala za křesťana. Soud obvinění rozšířil o „odpadlictví od víry“, když Meriam uvedla, že je křesťanka, a ne muslimka.

Podle toho, co řekla, byla vychovávána jako ortodoxní křesťanka podle matčiny víry, jelikož její muslimský otec s nimi během jejího dětství nežil. Súdánka je v 8. měsíci těhotenství a ve vazbě je držena spolu se svým 20měsíčním synem.

Požadujeme:

  • okamžité a bezpodmínečné propuštění Meriam Yehya Ibrahimové

  • zrušení paragrafu 126 a 146 trestního zákoníku, které kriminalizují odpadlictví od víry a cizoložství

  • moratorium na trest smrti

  • zrušení trestu bičováním

Čtěte o případu více a PŘIPOJTE SE!!!

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...