Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Úspěch

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

Toto prohlášení je významným rozhodnutím pro ochránce životního prostředí v Peru.

Téměř po pěti letech soudního řízení, které se týkalo neodůvodněných kriminálních útoků na pozemky, Nejvyšší soud rozhodl, že neexistoval žádný důvod k soudnímu procesu vůči obránkyni pozemků.

„Mnozí obránci životního prostředí v Peru byli kriminalizováni pomocí neopodstatněných procesů, které se jim snažily zabránit v provádění jejich práce a obraně lidských práv – měly je fyzicky a psychicky vyčerpat a ukázat před veřejností jako kriminálníky,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International USA. „Je nezbytné, aby autority podnikly kroky k tomu, aby bylo zastaveno používání kriminálního soudního systému k zastrašování a obtěžování obránců lidských práv.“

14. února tohoto roku navštívila delegace Amnesty International Maximu a její rodinu, aby jí doručila více než 150 000 dopisů podpory a solidarity shromážděných z celého světa. Ty v rámci Maratonu psaní dopisů vyzývaly peruánskou vládu k tomu, aby ji ochránila před útoky, obtěžováním nebo zastrašováním. Ve stejný den ji navštívil ministr spravedlnosti a lidských práv, aby jí potvrdil, že dohlédne na preventivní opatření proti jakémukoli útlaku.

Mezi lety 2011 a 2014 Máxima nahlásila několik případů obtěžování, útoků a pokusů o vystěhování ze strany Peruánské národní policie. Navzdory nedostatku důkazů se od počátku kriminálních procesů v roce 2011 Úřad peruánského generálního prokurátora rozhodl pokračovat s vyšetřováním a posunul tento případ k soudu. To přispělo k očernění jména Maximy Acuňové a vykreslilo ji jako kriminálnici díky kampani, v níž zástupci hornické společnosti Yanacoca označili její aktivity v roce 2015 a na počátku roku 2016 jako "nelegální obsazení domu", ačkoli záležitost vlastnictví půdy stále čeká na právní rozhodnutí.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

28.11.2017

Bangladéš: Rohingští uprchlíci nesmějí být přesídleni na neobyvatelný ostrov

Bangladéšská vláda musí upustit od všech plánů na přesunutí více než 100 000 rohingských uprchlíků na neobyvatelný ostrov, uvádí Amnesty International.