Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Úspěch

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

Toto prohlášení je významným rozhodnutím pro ochránce životního prostředí v Peru.

Téměř po pěti letech soudního řízení, které se týkalo neodůvodněných kriminálních útoků na pozemky, Nejvyšší soud rozhodl, že neexistoval žádný důvod k soudnímu procesu vůči obránkyni pozemků.

„Mnozí obránci životního prostředí v Peru byli kriminalizováni pomocí neopodstatněných procesů, které se jim snažily zabránit v provádění jejich práce a obraně lidských práv – měly je fyzicky a psychicky vyčerpat a ukázat před veřejností jako kriminálníky,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International USA. „Je nezbytné, aby autority podnikly kroky k tomu, aby bylo zastaveno používání kriminálního soudního systému k zastrašování a obtěžování obránců lidských práv.“

14. února tohoto roku navštívila delegace Amnesty International Maximu a její rodinu, aby jí doručila více než 150 000 dopisů podpory a solidarity shromážděných z celého světa. Ty v rámci Maratonu psaní dopisů vyzývaly peruánskou vládu k tomu, aby ji ochránila před útoky, obtěžováním nebo zastrašováním. Ve stejný den ji navštívil ministr spravedlnosti a lidských práv, aby jí potvrdil, že dohlédne na preventivní opatření proti jakémukoli útlaku.

Mezi lety 2011 a 2014 Máxima nahlásila několik případů obtěžování, útoků a pokusů o vystěhování ze strany Peruánské národní policie. Navzdory nedostatku důkazů se od počátku kriminálních procesů v roce 2011 Úřad peruánského generálního prokurátora rozhodl pokračovat s vyšetřováním a posunul tento případ k soudu. To přispělo k očernění jména Maximy Acuňové a vykreslilo ji jako kriminálnici díky kampani, v níž zástupci hornické společnosti Yanacoca označili její aktivity v roce 2015 a na počátku roku 2016 jako "nelegální obsazení domu", ačkoli záležitost vlastnictví půdy stále čeká na právní rozhodnutí.

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

2.11.2016

Brno a spol.

Co dělá a jak se má Brno? A co ostatní? :) Prezentace pro kancelář říjen 2016.