Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

  Článek

Násilná vystěhování   Peru publikován 17.5.2017

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

Toto prohlášení je významným rozhodnutím pro ochránce životního prostředí v Peru.

Téměř po pěti letech soudního řízení, které se týkalo neodůvodněných kriminálních útoků na pozemky, Nejvyšší soud rozhodl, že neexistoval žádný důvod k soudnímu procesu vůči obránkyni pozemků.

„Mnozí obránci životního prostředí v Peru byli kriminalizováni pomocí neopodstatněných procesů, které se jim snažily zabránit v provádění jejich práce a obraně lidských práv – měly je fyzicky a psychicky vyčerpat a ukázat před veřejností jako kriminálníky,“ řekla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International USA. „Je nezbytné, aby autority podnikly kroky k tomu, aby bylo zastaveno používání kriminálního soudního systému k zastrašování a obtěžování obránců lidských práv.“

14. února tohoto roku navštívila delegace Amnesty International Maximu a její rodinu, aby jí doručila více než 150 000 dopisů podpory a solidarity shromážděných z celého světa. Ty v rámci Maratonu psaní dopisů vyzývaly peruánskou vládu k tomu, aby ji ochránila před útoky, obtěžováním nebo zastrašováním. Ve stejný den ji navštívil ministr spravedlnosti a lidských práv, aby jí potvrdil, že dohlédne na preventivní opatření proti jakémukoli útlaku.

Mezi lety 2011 a 2014 Máxima nahlásila několik případů obtěžování, útoků a pokusů o vystěhování ze strany Peruánské národní policie. Navzdory nedostatku důkazů se od počátku kriminálních procesů v roce 2011 Úřad peruánského generálního prokurátora rozhodl pokračovat s vyšetřováním a posunul tento případ k soudu. To přispělo k očernění jména Maximy Acuňové a vykreslilo ji jako kriminálnici díky kampani, v níž zástupci hornické společnosti Yanacoca označili její aktivity v roce 2015 a na počátku roku 2016 jako "nelegální obsazení domu", ačkoli záležitost vlastnictví půdy stále čeká na právní rozhodnutí.

Aktuální petice

  Peru

Při protivládních protestech zemřely v Peru desítky lidí. Pomůžete?

V Peru od prosince 2022 probíhají protesty kvůli vleklé politické krizi. Po incidentu ve městě Juliaca 9. ledna 2023, kdy zemřelo přinejmenším osmnáct lidí, si protesty vyžádaly již na padesát obětí. Desítky dalších protestujících byly zraněny. Připojte svůj podpis k petici a požadujte okamžité zastavení používání nepřiměřeného násilí proti pokojným protestujícím.

 

Aktuální počet podpisů: 333 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...