Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

Tisková konference Amnesty International, která se měla konat 24. 5. v metropoli Yaoundé, a která vyzývala k propuštění tří uvězněných studentů, byla zrušena kamerunskými úřady ráno před zahájením.

Bez jakéhokoliv písemného rozhodnutí nebo odůvodnění ke zrušení události přijela do hotelu asi desítka bezpečnostních agentů oblečených v uniformách a nakázala, aby v místnosti skončila tisková konference.

Ředitel Amnesty International pro Západní a Střední Afriku Alioune Tine řekl:

„Cílem tiskové konference bylo předložit více než 310 000 dopisů a petici podepsanou od lidí po celém světě a požádat prezidenta Paula Biyu, aby propustil tři studenty, kteří byli uvězněni jenom z důvodu sdílení vtipu v SMS zprávě o Boko Haram. Tito studenti neudělali nic jiného, než že sdíleli soukromý vtip, ale jejich odsouzení a trest mohou způsobit, že stráví deset let za mřížemi a zničí jim to jejich budoucnost. Připojujeme se k tisícovkám lidí po celém světě a vyzýváme kamerunské úřady, aby tyto studenty propustily, umožnily jim znovu se připojit ke svým rodinám, pokračovat ve studiu a hledat si práci."

Partneři Amnesty International oficiálně nahlásili, že pořádají tiskovou konferenci dne 19. května. Místní prefektura žádost schválila.

Další událost, která byla na 24. května naplánována jedním z místních partnerů Amnesty International za účelem projednání situace v oblasti lidských práv v zemi, byla taky zakázána. V písemném rozhodnutí ze dne 23. května 2017 prohlásil prefekt z okresu Yaoundé 1, že "kvůli hrozbě narušení veřejného pořádku je konference s názvem Lidská práva a boj proti terorismu v Kamerunu, která je naplánována od 14:00 do 18:00 hodin, zakázána a nebude se konat."

Více o případu studentů

8.12.2017

Ali Feruz dostal pokutu, zadržení trvá

Ruské úřady nadále drží Aliho Feruze v detenci. navíc dostal pokutu ve výši 85 dolarů

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

6.12.2017

Násilné represe po volbách

Nejméně 13 lidí bylo údajně zabito, deset zadrženo a další zraněni v důsledku násilného potlačení protestů vyvolaných prezidentskými volbami v Hondurasu dne 26. listopadu. Z

22.11.2017