Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

Tisková konference Amnesty International, která se měla konat 24. 5. v metropoli Yaoundé, a která vyzývala k propuštění tří uvězněných studentů, byla zrušena kamerunskými úřady ráno před zahájením.

Bez jakéhokoliv písemného rozhodnutí nebo odůvodnění ke zrušení události přijela do hotelu asi desítka bezpečnostních agentů oblečených v uniformách a nakázala, aby v místnosti skončila tisková konference.

Ředitel Amnesty International pro Západní a Střední Afriku Alioune Tine řekl:

„Cílem tiskové konference bylo předložit více než 310 000 dopisů a petici podepsanou od lidí po celém světě a požádat prezidenta Paula Biyu, aby propustil tři studenty, kteří byli uvězněni jenom z důvodu sdílení vtipu v SMS zprávě o Boko Haram. Tito studenti neudělali nic jiného, než že sdíleli soukromý vtip, ale jejich odsouzení a trest mohou způsobit, že stráví deset let za mřížemi a zničí jim to jejich budoucnost. Připojujeme se k tisícovkám lidí po celém světě a vyzýváme kamerunské úřady, aby tyto studenty propustily, umožnily jim znovu se připojit ke svým rodinám, pokračovat ve studiu a hledat si práci."

Partneři Amnesty International oficiálně nahlásili, že pořádají tiskovou konferenci dne 19. května. Místní prefektura žádost schválila.

Další událost, která byla na 24. května naplánována jedním z místních partnerů Amnesty International za účelem projednání situace v oblasti lidských práv v zemi, byla taky zakázána. V písemném rozhodnutí ze dne 23. května 2017 prohlásil prefekt z okresu Yaoundé 1, že "kvůli hrozbě narušení veřejného pořádku je konference s názvem Lidská práva a boj proti terorismu v Kamerunu, která je naplánována od 14:00 do 18:00 hodin, zakázána a nebude se konat."

Více o případu studentů

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.