Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

Tisková konference Amnesty International, která se měla konat 24. 5. v metropoli Yaoundé, a která vyzývala k propuštění tří uvězněných studentů, byla zrušena kamerunskými úřady ráno před zahájením.

Bez jakéhokoliv písemného rozhodnutí nebo odůvodnění ke zrušení události přijela do hotelu asi desítka bezpečnostních agentů oblečených v uniformách a nakázala, aby v místnosti skončila tisková konference.

Ředitel Amnesty International pro Západní a Střední Afriku Alioune Tine řekl:

„Cílem tiskové konference bylo předložit více než 310 000 dopisů a petici podepsanou od lidí po celém světě a požádat prezidenta Paula Biyu, aby propustil tři studenty, kteří byli uvězněni jenom z důvodu sdílení vtipu v SMS zprávě o Boko Haram. Tito studenti neudělali nic jiného, než že sdíleli soukromý vtip, ale jejich odsouzení a trest mohou způsobit, že stráví deset let za mřížemi a zničí jim to jejich budoucnost. Připojujeme se k tisícovkám lidí po celém světě a vyzýváme kamerunské úřady, aby tyto studenty propustily, umožnily jim znovu se připojit ke svým rodinám, pokračovat ve studiu a hledat si práci."

Partneři Amnesty International oficiálně nahlásili, že pořádají tiskovou konferenci dne 19. května. Místní prefektura žádost schválila.

Další událost, která byla na 24. května naplánována jedním z místních partnerů Amnesty International za účelem projednání situace v oblasti lidských práv v zemi, byla taky zakázána. V písemném rozhodnutí ze dne 23. května 2017 prohlásil prefekt z okresu Yaoundé 1, že "kvůli hrozbě narušení veřejného pořádku je konference s názvem Lidská práva a boj proti terorismu v Kamerunu, která je naplánována od 14:00 do 18:00 hodin, zakázána a nebude se konat."

Více o případu studentů

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

13.8.2018

info.cz: Macron se u Putina přimluvil za Sencova