© Amnesty International

Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Článek

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.

Natálie byla shledána vinnou z ‚podněcování k nenávisti‘ a ze ‚zpronevěry‘. Okresní soud v Moskvě jí udělil čtyřletý podmíněný trest. K jejímu zatčení došlo v říjnu 2015 poté, co byly v knihovně, kterou vedla, nalezeny nezaevidované knihy ukrajinského nacionalisty Dmytra Korčinského. Dílo tohoto spisovatele je v Rusku oficiálně zakázáno a jeho knihy byly žalobcem označeny za ‚extrémistické‘ a ‚protiruské‘.

„Tento vysoce politizovaný případ zcela odporuje spravedlnosti a odhaluje vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví. Natálie Šarinová neměla být soudně stíhána, a už vůbec neměla být odsouzena,“ řekl Denis Krivosheev, zástupce ředitele pro Evropu a střední Asii Amnesty International.

„Prokuratura zneužila protiukrajinskou atmosféru, která je v současné době v Rusku výrazně přítomná, zatímco soud odmítl přijmout klíčové důkazy obhajoby, včetně svědectví, která hovořila o policistech, kteří do knihovny zakázané knihy přinesli.“

Během soudu státní žalobce obvinil Šarinovou z podpory ukrajinského nacionalismu, přičemž řekl, že „jde ruku v ruce s německým fašismem“.

Amnesty International považuje obě obvinění za neopodstatněná a politicky motivovaná a domnívá se, že Natálie Šarinová je obětí nespravedlivého soudu.

Souvislosti

Natálie Šarinová byla zadržena 28. října 2015. Než byla postavena před soud, strávila rok a sedm měsíců v domácím vězení.

Obvinění ze zpronevěry bylo přidáno v dubnu 2016 poté, co byla obviněna ze zneužití knihovních fondů, ze kterých měla platit právníka, který ji obhajoval v předchozím neopodstatněném pokusu o stíhání v letech 2011 – 2013.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu