Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.

V souvislosti s pátým výročím zatčení saúdskoarabského bloggera a vězně svědomí Raífa Badawího, řekl ředitel kampaní Amnesty International na Středním východě Samah Hadid:

„Raif Badawi už přestál polovinu vězení, které mu bylo uděleno. Ale především by neměl být uvězněn.  Saúdskoarabské úřady musí zajistit okamžité a bezpodmínečné propuštění, jakož i propuštění všech ostatních vězňů zadržovaných výhradně za uplatnění jejich práva na svobodu projevu.

Bloggerství není zločin. Drsné potrestání Raífa Badawího svědčí o tom, že saudskoarabské úřady nehorázně pohrdají svobodou projevu do té míry, že jsou ochotny rozdrtit všechny formy nesouhlasu."

Pozadí:

Raif Badawi byl zadržen 17. června 2012 a odsouzen v roce 2014 na 10 let vězení. Po něm následuje ještě desetiletý zákaz cestování a pokuta 1 milion saudskoarabských riálů. To vše za vytvoření on-line fóra pro veřejnou diskusi a obvinění, že urazil islám. Byl také odsouzen ke krutému a nelidskému trestu tisíc ran bičem, z nichž prvních 50 bylo vykonáno a veřejném náměstí v Jeddah dne 9. ledna 2015.

Více než milion vzkazů od aktivistů Amnesty International bylo posláno na podporu Raífa od roku 2014. V roce 2015 kampaň také upozornila na situaci jeho právníka Waleeda Abu al-Khaira, který v současné době v 15letém vězení, výlučně za svou práci v oblasti lidských práv.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!