Sledujte s námi zápas o lidská práva v Bělorusku!

  Článek

Virtuální hokejový stadion Amnesty „zve“ na hokejový šampionát

Amnesty International ČR chce v souvislosti s hokejovým šampionátem upozornit na porušování lidských práv v Bělorusku.

„Není to jen o sportu“ je kampaň, kterou česká sekce Amnesty International reaguje už od olympiády v Soči na skutečnost, že se v poslední době řada významných sportovních akcí přesouvá do států s velmi nízkou úrovní demokracie.

„Nejsme obecně pro bojkot takových akcí, považujeme ale za potřebné velmi razantně upozorňovat na bezpráví, které se lidem v dané zemi děje,“ říká Martin Balcar, ředitel kampaní Amnesty International ČR. „Je nepřípustné, aby státy nebo mezinárodní společenství odmítaly kritiku porušování lidských práv a sportovní akce jim přitom sloužily jako alibi.“

Bělorusko bývá často nazýváno poslední diktaturou v Evropě. Jde o zemi, ve které bylo za posledních několik let vězněno za své názory asi 700 lidí, včetně 7 kandidátů na prezidenta. Běloruská vláda cenzuruje média, brání lidem svobodně se shromažďovat a praktikuje trest smrti bez dodržení standardů spravedlivého procesu.

„Bělorusko si dává vlastní gól tím, že soustavně umlčuje kritiky režimu a aktivisty. Namísto toho, aby před šampionátem očistila svou pověst, vybrala si vláda perzekuci dalších a dalších lidí,“ upozorňuje ředitel české sekce Amnesty International Mark Martin. Aktivisti v Bělorusku jsou v současné době ve velkém ohrožení, v posledních dnech úřady zadržely minimálně 16 z nich. Polovinu při poklidném pochodu, který připomínal výročí výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu.

VIRTUÁLNÍ STADION – Česká práce! Sledujte s námi zápas o lidská práva v Bělorusku

amnesty.cz/belorusko

IT specialista české Amnesty vytvořil interaktivní webovou aplikaci, kterou se pro běloruskou kampaň rozhodlo používat Amnesty hnutí i celosvětově v několika jazycích. Web upozorňuje na vězně svědomí, které běloruský režim perzekvuje už dlouho – předsedu lidskoprávní organizace Alese Běljackého, opozičního kandidáta posledních prezidentských voleb Mikolu Statkieviče a studentského lídra Eduarda Lobaua.

Návštěvník webu může vyjádřit svou podporu vězni tím, že si vybere na virtuálním zimním stadionu v Minsku sedadlo někde poblíž uvězněného, jehož osud je mu nejbližší. Tím podepíše petici Amnesty, která žádá prezidenta Alexandra Lukašenka o jeho propuštění a nápravu opatření, která umožňují porušování lidských práv v Bělorusku. Zároveň zjistí, kdo sedí poblíž, tedy, kdo „je v tom s ním“, může si vygenerovat speciální vstupenku na minský stadion a třeba se o ni podělit s přáteli prostřednictvím sociálních médií.

HAPPENING za vězně svědomí

V průběhu šampionátu upozorní česká Amnesty na problematiku porušování lidských práv v pořadatelské zemi ještě jednou velkou akcí – happeningem v horní části Václavského náměstí.

20. května v 18 hodin se sejdou podporovatelé Amnesty, aby performancí na téma běloruských disidentů poukázali na nutnost mezinárodního tlaku na běloruské představitele v otázce lidských práv. Více informací už brzy v sekci "Akce"

Už máte svoji VSTUPENKU na stadion v Minsku?

Aktuální petice

  Bělorusko

Letošní Nobelovu cenu za mír získal vězněný běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki. Pomožme mu na svobodu!

Dne 14. července 2021 běloruská policie provedla razii v sídlech několika nevládních organizací a domech jejich čelních představitelů. Terčem policejních prohlídek byla i lidskoprávní organizace Vjasna, která monitoruje politické vězně v zemi a poskytuje jim například právní ochranu. Několik členů, mezi nimi Ales Bjaljacki, předseda a zakladatel Vjasny, právník organizace Uladzimir Labkovič, jeho partnerka Nina Labkovičová (ta byla později propuštěna) a místopředseda Vjasny, Valjantsin Stefanovič, bylo policií zatčeno a jsou ve vazbě.

 

Aktuální počet podpisů: 2690 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...