“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

  Článek

Migrace publikován 20.6.2017

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!

Laura Mvula, Mumford and Sons a The National jsou jedni z tisíce hudebníků, kteří zahrají u lidí doma ve více než 200 městech po světě. Je to vůbec první koncert svého druhu a jeho cílem je vyvolat po celém světě podporu pro uprchlíky. Dnes to ve Světový den uprchlíků oznámila Amnesty International a Sofar Sounds. 

Tato nová série koncertů, která se jmenuje Daruj domov (Give a Home), se uskuteční 20. září 2017 a přivede dohromady uznávané i začínající umělce spolu s uprchlíky a místními komunitami. Uskuteční se více než 300 vystoupení ve více než 60 zemích po celém světě. VICE a Facebook, partneři akce, zajišťují reklamu a koncerty budou vysílat živě. 

Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International, řekl: „Vzhledem k více než 21 milionům lidí, kteří museli opustit své domovy, je světová uprchlická krize jedním z mezníků naší doby. To, jak na ní zareagujeme, ovlivní několik dalších generací. Je to chvíle, kdy musíme hájit hodnoty, které nás spojují a odmítnout strach a předsudky. Hudba a umění byly vždy mocnými pomocníky spravedlnosti, protože mají schopnost v nás něco probudit. Pomáhají nám vidět dál, abychom zjistili, co nás spojuje. Proto koncert Daruj domov vyhlašujeme právě dnes, ve Světový den uprchlíků. Akce bude brána jako příležitost uvědomit si naše lidství a posílit odhodlání řešit tuto bezprecedentní humanitární výzvu.” 

Svoji účast na koncertu zatím potvrdili třeba: Above & Beyond, Bad Suns, Band of Skulls, Bastille, Billy Bragg, BØRNS,  Broods, Cosmo Sheldrake, David Arnold and Michael Price, Deaf Havana, Everything Everything, Fenech Soler, Frank Turner, Gorgon City, James Morrison, Jessie Ware, Jezebels, JP Cooper, Julia Holter, Julien Baker, Kevin Ross, KT Tunstall, Laura Mvula, Local Natives, Mumford and Sons, Nothing but Thieves, Oh Wonder, Paper Route, POLIÇA, Public Service Broadcasting, Rudimental, SK Shlomo, The Fratellis, The Naked and Famous, The National, The Staves, Toothless, Wild Beasts and Wiley.

  

Hudební fanoušci nabídnou svoje domovy

Hudební fanoušci po celém světě poskytnou svoje domovy pro koncerty. Přesná místa jsou tajná, budou zveřejněna krátce před jednotlivými vystoupeními. Na každém koncertu vystoupí dva až tři hudebníci a také aktivisté, kteří předloží možná řešení uprchlické krize. 

Tato série koncertů je výsledkem spolupráce mezi Amnesty International, největší světovou organizací, která se zabývá ochranou lidských práv, a organizací Sofar Sounds. Ta sídlí v Londýně a zaměřuje se na pořádání tajných koncertů u lidí doma po celém světě. Sofar Sounds již dříve pořádala akce v zahradách v Kapském městě, v domech zanořených do útesu, ve sklenících v Tokiu, v podkrovních bytech v Londýně, ve vilách v Bombaji, na farmách v Melbourne nebo v přestavěných budovách škol v São Paulu.

 „Daruj domov propojuje vize Amensty International a Sofar o globální společnosti, kterou sjednocují věci, na kterých skutečně záleží. Stejným způsobem Sofar sjednocuje tisíce lidí po celém světě, kteří milují muziku”, řekl Rafe Offer, spolumajitel Sofar Sounds. 

„20. září se globální hudební komunita spojí jako ještě nikdy předtím, aby oslavila příběh plný naděje, příběh, který bojuje za rovnost a důstojnost všech lidských bytostí.” 

Fanoušci budou moci požádat o lístky od dnešního dne – Světového dne uprchlíků – na stránce sofarsounds.com/giveahome. Na této stránce si mohou vybrat město a událost, které se budou chtít zúčastnit a mohou vyhrát dva lístky. Při podávání žádosti si mohou zvolit, zda také chtějí přispět. 

Vybranou částku Amnesty International použije na monitoring porušování práv uprchlíků a na to, aby tlačila na vlády, aby našly přijatelné řešení uprchlické krize.

 

Řešení globální uprchlické krize

Uprchlická krize ovlivňuje životy vice než 21 milionu lidí po celém světě. Většina z nich pochází z chudých oblastí a ty bohatší neposkytují tolik pomoci, kolik by mohly. V současné době se vice než polovina uprchlíků nachází pouze v 10 ze 193 zemí světa. 

Kampaň Amnesty International tlačí na vlády, aby dělaly pro ochranu práv uprchlíků mnohem vice, než dosud. Mají rozšířit bezpečné a legální cesty, přes které se uprchlíci dostanou do bezpečí, upozorňovat na praktiky zadržování, které negativně ovlivňují práva uprchlíků, ukončit praktiky zadržování a posílání uprchlíků zpět do míst, kde jim hrozí nebezpečí. Cílem kampaně je také vybudovat základní úroveň solidarity s uprchlíky pomocí programů na jejich podporu, které si bude organizovat sama společnost.

 

 

 

Aktuální petice

  Bangladéš

Bangladéš přesouvá rohingské uprchlíky na odlehlý ostrov - zastavme to!

Bangladéšské úřady v prosinci 2020 přesunuly na šestnáct set příslušníků rohingské menšiny na odlehlý ostrov Bhasan Čár (Bhasan Char) v Bengálském zálivu.

 

Aktuální počet podpisů: 3476 Náš cíl: 4000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...