Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

UPDATE 20. července: Německo zpřísňuje kvůli zadržení aktivistů cestovní doporučení pro Turecko:

UPDATE 18. července 2017

Idil zůstává i po dnešku ve vazbě. Čtyři z devíti zadržených obránců lidských práv byli dnes ráno propuštěni na kauci. Všichni jsou ale dál vyšetřováni kvůli obvinění ze „spáchání trestného činu ve jménu teroristické organizace, které nejsou členem.“ Idil tak zůstává za mřížemi stejně tak, jako dříve zadržený šéf boardu Amnesty Taner Kilic.

„Žalobce mají 12 dní na to, stanovit následující: že těchto 10 aktivistů je nevinných! Prozatím rozhodnutí ukazují, že pravda a spravedlnost jsou v Turecku naprostí cizinci…,“ říká Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International a dodává: „Tohle není legitimní vyšetřování, tohle je politicky motivovaný hon na čarodějnice. A odkazuje k děsivé budoucnosti – Turecka bez lidských práv.“

Bizarní obvinění Idil odkazuje na kontakty se třemi nesouvisejícími opozičními teroristickými organizacemi, které měla mít během své práce v Amnesty. Žalobci odkazují na dvě kampaně, z nichž ale ani jedna nebyla vytvořena v Amnesty a jedna z nich proběhla dokonce v době, kdy pro Amnesty Idil ještě ani nepracovala.

„Dnes jsme dostali lekci – že boj za lidská práva v Turecku je zločin. To je okamžik pravdy – pro Turecko i mezinárodní komunitu. Lídři po celém světě musí přestat tlachat a začít jednat. Tlak musí donutit turecké autority zastavit vyšetřování a okamžitě a bezpodmínečně propustit obránce práv,“ uzavřel Salil Shetty.

Podepisujte petici za Idil!

----

Mezi zadrženými je i dalších 7 představitelů a představitelek tureckých neziskových organizací:

İlknur Üstün, Women's Coalition

Günal Kurşun, právník, Human Rights Agenda Association

Nalan Erkem, právník, Citizens Assembly

Nejat Taştan, Equal Rights Watch Association

Özlem Dalkıran, Citizens’ Assembly

Şeyhmuz Özbekli, právník

Veli Acu, Human Rights Agenda Association

Spolu s nimi byli zadrženi lektoři z Německa a Švédska a další lidé. Zadržení přichází necelý měsíc poté, co byl zadržen a následně obviněn předseda správní rady AI Turecko Taner Kilic.

PŘEČTĚTE SI PODROBNOSTI A POŽADUJTE PROPUŠTĚNÍ IDIL I TANERA! DÍKY.

14.7.2017

ČT 24: Amnesty o lidských právech v Turecku

6.6.2016

Kritika Amnesty vůči dohodě EU-Turecko o migrantech na serveru idnes

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.