Středoafrická republika: střety a útoky neustávají

  Článek

Mírové síly evakuují muslimy z hlavního města.

UPDATE 28. 4. 2014

Tři pracovníci Lékařů bez hranic byli mezi 22 zabitými lidmi na klinice ve Středoafrické republice. Útok je připisován rebelům z hnutí Seleka. Mezitím mírové jednotky evakuovaly z metropole Bangui přibližně 1500 muslimů, kterým jde při střetech o život.

Čtěte více na stránkách britské BBC.

UPDATE 2. 4. 2014

U příležitosti summitu EU - Afrika, který se zabývá také otázkou Středoafrické republiky a probíhá v Bruselu 2. a 3. dubna, oznámila Evropská unie zahájení mise jednotek EUFOR RCA.

Nasazení až 1000 vojáků z EU musí být podle Amnesty International jen začátkem mezinárodní pomoci Středoafrické republice. Vojáci se mají urychleně připojit k 8 tisícům mužů a žen Africké unie a Francie, kteří už v zemi operují, a vypomoci do doby, než budou moci zasáhnout mírové jednotky OSN. Ty by měly čítat až 12 000 vojáků, ne však dříve než v září 2014. Evropské jednotky mají operovat v oblasti Bangui.

"Středoafrická republika čelí lidskoprávní a humanitární krizi obrovských rozměrů. Mezinárodní společenství ale selhalo v dostatečně rychlé a urgentní odpovědi na tuhle situaci a zůstalo lhostejné k potřebám nevinných civilistů ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebovali," zhodnotil dosavadní situaci Christian Mukosa, výzkumník Amnesty International pro střední Afriku.

"Současná mise EU musí jednat rychle a napomoci ke stabilizování situace v zemi. Plné nasazení jednotek EUFOR RCA bude mít stěžejní význam pro další mezinárodní pomoc a mírové mise. Doufám, že několikaměsíční zpoždění neohrozí snahu mezinárodního společenství chránit civilisty ve všech částech Středoafrické republiky," dodal Mukosa.

  • --

Během posledních několika měsíců, kdy síly muslimské aliance Seleka ustoupily na sever země a hrubě během přesunu porušovaly lidská práva civilistů, zahájily naopak křesťanské milice anti-Balaka vytrvalou vlnu útoků proti muslimským komunitám.

Stávající mezinárodní mírové síly v zemi – včetně francouzské mise Sangaris a sil Africké unie Misca – nejsou schopny zamezit násilí ani útěku desítek tisíc Muslimů do sousedních zemí. Podle posledního odhadu OSN ze začátku března jich zůstalo v Bangui jen 900 z původních 140 000 a ti, kteří zůstali, se bojí o své životy. Desítky měst a obcí v západní třetině země, která kdysi byla domovem tisíců muslimů, byly násilně zbaveny muslimské populace. Jak zjistili zástupci Amnesty International, zničeno bylo i mnoho domů, kostelů a mešit.

Vlastní průzkum Amnesty International stejně jako další zprávy (včetně poslední zprávy generálního tajemníka OSN Radě bezpečnosti) naznačují, že křesťanské milice anti-Balaka jsou stále organizovanější a Seleka se přeskupují na severovýchodě země. Navíc byl zaznamenán velký nárůst přílivu zbraní do Středoafrické republiky, zcela v rozporu se zbrojním embargem Rady bezpečnosti OSN.

Země zažívá naprosté zhroucení práva a pořádku. Panuje tam úplná beztrestnost závažných zločinů, včetně zločinů proti lidskosti, jako jsou vraždy, sexuální násilí, rabování a ničení celých vesnic.

Zároveň s tím desítky tisíc lidí, které jsou nuceny uprchnout před násilím ve Středoafrické republice, čelí humanitární katastrofě v sousedním Čadu a Kamerunu. Brzy začne období dešťů a bez dostatečného množství přístřešků, jídla a zdravotnického materiálu se bude již tak zoufalá situace velmi rychle zhoršovat. Je proto naléhavě nutné, aby mezinárodní společenství zkoordinovalo své úsilí pomoci. Jen tak se dá zabránit nové humanitární krizi.

Připojte se k MEZINÁRODNÍ PETICI vyzývající OSN k jednání.

Aktuální petice

  Středoafrická republika

Tisíc mrtvých, statisíce uprchlíků. Pomozme zastavit násilí ve Středoafrické republice.

Středoafrickou republikou otřásají nepokoje. Stojí za nimi neshody mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou. V zemi proti sobě aktuálně bojují příslušníci muslimského hnutí Séléka a křesťanské jednotky anti-Balaka. Boje mají jak náboženský, tak politický rozměr. Středoafrická republika totiž v březnu zažila 2013 převrat, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka. Jeho vůdce, Michel Djotodia, se tak stal prvním muslimským prezidentem jinak převážně křesťanské země. Před několika měsíci se jednotky muslimského hnutí Séléka začaly stahovat na sever země, přičemž začaly masakrovat nevinné civilisty. Křesťanské jednotky anti-Balaka začaly na oplátku útočit na muslimské komunity. Prezident pod nátlakem mezinárodního společenství v lednu 2014 odstoupil. To už bylo v zemi minimálně 1000 obětí. V místech největších konfliktů již operují francouzské jednotky Sangaris a síly Africké unie MISCA. Situace je však natolik vyhrocená, že musí neodkladně zasáhnout mezinárodní společenství, jinak podle OSN situace přeroste v genocidu.

 

Aktuální počet podpisů: 1348 Náš cíl: 2000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...