Veřejnost i umělci pro uprchlíky

  Článek

Migrace   Česká republika publikován 23.8.2017

Amnesty nasbírala stovky vzkazů vládě od lidí ohledně migrace. Posílá je ministru Chovancovi a upozorní na ně i speciální bytový koncert Give a Home.

Na konci září vyprší lhůta, kterou mají evropské země na relokaci uprchlíků, kteří jsou v současnosti v přeplněném Řecku a Itálii. Česká vláda v červnu oznámila, že nad rámec 12 přijatých uprchlíků už se do voleb neujme žádných dalších (ačkoli slíbila pomoci 2 691 lidem). 

V reakci na to vyzvala česká Amnesty symbolicky ve Světový den uprchlíků (20. června) lidi, aby posílali vzkazy naší vládě jakožto odpověď na otázku: Myslíte si, že by Česká republika mohla v současné uprchlické krizi pomoci více?

Sešly se stovky vzkazů a další přibývají. Lidé žádají po představitelích České republiky například projevy solidarity, slušnosti a humanity, upozorňují na historické souvislosti uprchlíků z Československa, politickou i morální zodpovědnost nebo na ekonomické souvislosti. Vyzývají je mimo jiné, aby nešířili strach a paniku… 

Měsíc před vypršením relokační lhůty (v pondělí 28. srpna) dostane ministr vnitra Milan Chovanec na stůl prvních 5 vzkazů. A tak to půjde každý den až do inkriminovaného deadlinu. Amnesty chce vyvolat reakci ministerstva, které odstřihlo Českou republiku od solidární pomoci přetíženým přímořským státům EU. 

Dopis pro ministra s prvními vzkazy najdete v příloze, vybrané zprávy od veřejnosti sbíráme na webu amnesty.cz/vzkazy. Svůj vzkaz vládě může kdokoli napsat do našeho speciálního formuláře.

---

Na chování české vlády upozorní 20. září i bytový koncert GIVE A HOME - DARUJ DOMOV. Praha je totiž součástí celosvětové hudebně-solidární akce na podporu uprchlíků.

V jediný den, 20. září, se po celém světě setkají tisíce umělců, uprchlíků a aktivistů. Společně pošlou vládám i všem ostatním vzkaz, že tu stále jsou lidé, kteří stojí za právy lidí prchajících před válkou.

A že jich je hodně. Během 24 hodin proběhne víc než 300 koncertů ve 200 městech. Tisíce umělců včetně Eda Sheerana, Hozier nebo Jesse & Joy ve stovkách domovů…pro miliony těch, kteří museli opustit ty svoje. Amnesty International a Sofar Sounds připravily největší globální hudební akci všech dob.

Na koncertě v české metropoli zahraje Katarzia, Thom Artway nebo americká hvězda Erica Russo. Další hosté jsou pro veřejnost tajní, stejně tak jako adresa obýváku, ve kterém intimní VIP koncert pro šťastlivce proběhne. Přesnou adresu se den předem dozví jen ti, kteří se přihlásili do loterie a vylosovali je. Nebude to víc než 30 lidí.

POZADÍ

Před více než rokem se evropské země rozhodly, že se pokusí uzavřít přístupové cesty do Evropy a přerozdělí si alespoň některé z těch, kteří už měli to štěstí (nebo smůlu?), že se na náš kontinent dostali. Nejvíc jich je v Řecku a v Itálii, kde mnozí z nich už měsíce žijí v nedůstojných podmínkách.

Česká republika se zavázala a slíbila, že přijme 2 691 lidí. Soustředit se má na ty nejzranitelnější, které si může sama důkladně prověřit a vybrat. Realita? Zatím jsme jich přijali DVANÁCT. Před nedávnem naše vláda oznámila, že další přijímat nebudeme. V naší zemi jsou přitom poloprázdná centra pro žadatele o azyl. Máme funkční integrační program a nechybí ani desetitisíce volných pracovních míst. A nechybí ani ti, kterým nesplněné vládní sliby vadí: máme stovky vzkazů od lidí, kteří po vládě požadují zodpovědnost a humánní přístup. Někteří z nich se možná přihlásili i do loterie o tajný bytový koncert Give a Home. Někteří chtějí možná přijít kvůli muzice a o problému se něco víc dozvědět na místě. Budou mít příležitost - od Amnesty expertů nebo od samotných uprchlíků.

 

Amnesty dopis ministru Chovancovi se vzkazy od veřejnosti

Aktuální petice

  Česká republika

Ano přijetí dětských uprchlíků do Česka

Zapojte se do naší FOTOVZKAZOVÉ AKCE a napište ministrovi vnitra, proč by měla ČR přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Napíšu vzkaz ministrovi

Aktuální počet podpisů: 463

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...