JORDÁNSKO

Na konci roku 2015 hostilo Jordánsko téměř 2,7 milionu uprchlíků, z nichž bylo 2,1 milionu Palestinců. Většina ostatních uprchlíků (664 100 v roce 2015) byla ze Sýrie. Asi 115 000 uprchlíků ze Sýrie žije ve dvou táborech – Zátárí a Azraq. Většina syrských uprchlíků žije v centrech měst a velkoměst.

Jordánsko zápasilo při snaze poradit si s množstvím uprchlíků v rámci své jurisdikce. Úřady začaly zpřísňovat kontroly na hranicích se Sýrií v roce 2012 a s omezenými výjimkami sní uzavřely hranice v roce 2014. Uprchlíci ze Sýrie mají v Jordánsku problémy přežít: 86 procent Syřanů, kteří pobývají v centrech měst, žije pod hranicí chudoby. Tato situace je výsledkem snížení rozsahu pomoci OSN. Kolísání částky přístupné Světovému potravinovému programu (World Food Programme – WFP) například omezilo dostupnost potravinové pomoci. V dubnu 2016 představil WFP dvouúrovňový systém poskytování jídelních poukazů: lidé považovaní za „extrémně zranitelné“ dostávají 28 USD na osobu na měsíc, kdežto ti označení jako „zranitelní“ dostávají pouze 14 USD na osobu na měsíc, což je zhruba o 50 procent méně než hodnota koše potravin WFP, 28,20 USD. Od 15. července 2016 naplnilo Jordánsko finanční požadavky OSN jen ze 45 procent.

V únoru 2016 (před dárcovskou konferencí „Supporting Syria and the Region“ v Londýně) oznámil král Abdalláh II. Jordánský, že stav v zemi dosáhl „bod varu“ a země nemůže dále podporovat příliv syrských uprchlíků. 21. června 2016 uzavřelo Jordánsko celou hranici se Sýrií poté, kdy při sebevražedném útoku zemřelo sedm pohraničních strážníků. Toto mělo katastrofální následky pro více jak 75 000 syrských uprchlíků, kteří bez prostředků přebývají v pouštní oblasti na jordánsko-syrské hranici známé jako „berma“. Uprchlíci se začali shromažďovat na dvou hraničních přechodech na bermě – Rukban a Hadalat – v říjnu 2015 a jejich počet se od té doby stále zvyšuje. Jordánsko dříve humanitárním agenturám povolovalo poskytnout pomoc uprchlíkům v bermě, ale po útoku a celkovém uzavření hranic byla předána jen jedna dodávka jídla na začátku srpna. Nedostatek přístupu k potřebným zásobám vody a jídla, zdravotní péči a jiným formám pomoci způsobil v této oblasti mnoho úmrtí.