Turecko: zablokovaný YouTube i Twitter v souvislosti s volbami

  Článek

Po komunálních volbách slaví vládní AKP úspěch, premiér dál vyhrožuje opozici

Zablokované sociální sítě Twitter a YouTube pár dní před komunálními volbami v Turecku – premiér Recep Erdogan dal znovu najevo, že nehodlá respektovat svobodu projevu.

Turecké ministerstvo zahraničí argumentovalo vypnutí platformy na sdílení videí obavami o národní bezpečnost – odkazovalo se přitom na zastavení dalšího šíření nahrávky, kde vysocí představitelé Turecka debatují o Sýrii.

„Turecká vláda si našla záminku pro to, aby zablokovala stránky, skrze které se může mobilizovat opozice nebo se dají vysílat kompromitující materiály,“ říká Andrew Gardner, výzkumník Amnesty International pro Turecko.

„Jen pár dní před volbami navázal premiér na svou kritiku kanálu YouTube a prostě ho nechal zablokovat. Není to nic víc než surový pokus o vládní cenzuru, která bude generovat jen hlubší nedůvěru a zklamání,“ dodává Gardner

"I v případě, že má turecká exekutiva oprávněné obavy o některé z obsahů, který by se mohly objevit, je zcela nepřiměřené prosadit plošný zákaz v celé zemi. Přístup na YouTube musí být neprodleně obnoven a úřady musí přestat blokovat stránky, které odhalují zneužití moci a poskytují platformu pro nesouhlasné názory," uzavírá.

Po nedělním vítězství vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v komunálních volbách se cítí být Erdogan ještě silnější a chce se pomstít kritikům a rivalům za štvavou kampaň: "Lid zmařil záludné plány a nemorální pasti těch, již útočili na Turecko. Pronikneme až do jejich doupat, uvidíte. Zaplatí za to, budou pohnáni k odpovědnosti," citoval Erdoganův projev k příznivcům zpravodajský server Aktuálně.cz.

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...