© Dailymail

Referendum v Katalánsku: Amnesty International odsuzuje nadměrné použití síly

  Článek

Pozorovatelé Amnesty potvrzují nebezpečné a nevhodné použití prostředků pro potírání nepokojů, včetně bití bezbranných lidí, kteří nekladou žádný odpor. Požaduje rychlé, důkladné a nestranné vyšetřování událostí.

© Dailymail

Amnesty International přímo potvrdila skutečnost, že příslušníci policejní intervenční jednotky (UIP) Národní policie a důstojníci civilní gardy použili  nadměrnou a nepřiměřenou sílu proti demonstrantům, kteří poklidně protestovali v ulicích a u vstupů do volebních místností. Bezpečnostní síly jednaly na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu Katalánska (TSJC), který jim nařídil zabránit uspořádání referenda. Ministerstvo vnitra uvádí, že bezpečnostní síly zasáhly a zavřely 92 volebních místností. Podle informací Generalitat (vláda autonomního společenství Katalánsko) bylo celkem v Katalánsku 2 315 volebních míst, z nichž 400 bylo zastaveno soudním příkazem.

 

Výzkumná delegace Amnesty International o pěti lidech monitorovala situaci v Katalánsku několik dní, včetně odpoledne v sobotu 30. září a nedělie 1. října. Navštívila několik volebních místností a shromažďovala svědectví a prohlášení.

 

Podle údajů poskytnutých Katalánským regionálním ministerstvem zdravotnictví balo v neděli 1. října 893 lidí ošetřeno ve zdravotních střediscích a nemocnicích - rány, modřiny nebo zdravotní problémy vyplývající z policejních akcí. Dva lidé s vážnými zraněními byli přijati do nemocnic v Sant Pau a Vall d'Hebron. Většina zraněných byla v regionu Barcelony. Podle zdrojů ministerstva vnitra 19 členů Národní  policie a 14 policistů z civilní gardy utrpělo zranění. Různé foto materiály také ukazují, že se někteří demonstranti chovali násilně vůči příslušníkům civilní gardy a národní policie. Jednoho z důstojníků civilní gardy zranila hozená židle u volební místnosti v Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona).

 

„V několika případech akce příslušníků Národní policie a důstojníků civilní gardy představovaly  nadměrné a zbytečné použití síly a nebezpečné používání prostředků na potírání nepokojů, což zranilo stovky pokojných demonstrantů", řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii .

 

Podle mezinárodního práva mohou úředníci pro vymáhání práva používat sílu jenom v případě, že  je to naprosto nezbytné k plnění povinností, které jim byly svěřeny. Opatření k prosazení rozhodnutí TSJC musí být v souladu s mezinárodními standardy týkajícími se používání síly. Amnesty International se domnívá, že v mnoha případech  příslušníci Národní policie a civilní gardy používali nepřiměřenou sílu.

 

Amnesty také zdokumentovala nebezpečné a nevhodné použití prostředky na potlačování nepokojů Národní policií, jako jsou gumové projektily, například na křižovatce Calle Sardenya a Calle Diputación v Barceloně. Dva pozorovatelé Amnesty International byli svědky zásahu policistů, kteří se pokoušeli uvolnit cestu poté, co skupina demonstrantů seděla na ulici, aby zablokovala průjezd policejních vozů, které měly odvézt volební urny z volební místnosti ve státní škole Ramon Lull.

 

Demonstranti auta blokovali téměř půl hodiny. Pak je policisté donutili, aby odešli, tím, že je zbili gumovými obušky. Mezitím jiní policisté vystřelili slepé náboje, což způsobilo, že se demonstranti rozprchli. Policejní vozy postupovaly rychle po ulici Calle Sardenya. Někteří demonstranti házeli na policii předměty, když  pokračovala ve střelbě. Gumovými projektily střílenými do davu, který je pronásledoval, pak zranili nejméně dva lidi. Jednoho do nohy, druhého do oka – ten je stále v nemocnici.

 

Amnesty International připomíná, že základní zásady týkající se používání síly a střelných zbraní policisty pro vymáhání práva v rámci OSN varují, že gumové projektily mohou způsobit vážná zranění, zvláště pokud postihnou hlavu, obličej nebo horní část těla. S cílem dodržovat zásady nezbytnosti a proporcionality a obecněji respektovat právo na život a osobní bezúhonnost, složky vymáhající právo nesmí používat tento typ zařízení pro potlačování nepokojů jako nástroj rozptýlení davu, ale pouze v případě, že se lidé chovají násilně. Z důvodu nedostatečné přesnosti by gumové projektily nikdy neměly být vystřeleny bez konkrétního cíle nebo proti zemi, protože by mohly odskočit a zasáhnout horní části těla. Lékařské studie prokázaly, že existuje větší riziko úmrtí nebo vážného zranění, pokud projektily postihnou hlavu nebo horní část těla.

 

Další výzkumy Amnesty ukazují, že policisté používali prostředky na potlačování nepokojů a nadměrnou sílu proti lidem, kteří se shromáždili v blízkosti některých škol, jako je Escuela Mediterrania v barcelonské čtvrti Barceloneta. Obrázky v médiích ukazují, že policisté u této volební místnosti bili bezbranné lidi, kteří nepředstavovali zjevnou hrozbu. Například jeden důstojník bil ženu do obličeje, aniž by byla zřejmá jakákoli provokace. Podobně, záběry natočené v Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) ukazují, že důstojník civilní stráže zasáhla do hlavy demonstranty gumovým obuškem, když se shromáždili u volební místnosti.

 

Toto jednání je v rozporu se Základními zásadami OSN o používání síly a střelných zbraní policisty  činnými v trestním řízení, které stanoví, že obušky a jiné prostředky s podobným účinkem by neměly být používány proti lidem, kteří nikoho neohrožují nebo se nechovají agresivně. Pokud je jejich použití naprosto nezbytné, policisté by se měli vyvarovat vážných zranění; měli by se zdržet zasažení lidí  obušky na hlavě, krku, páteři, dolní části zad nebo životně důležitých části těla.

 

Amnesty International taky připomíná, že pokud účastníci setkání nebo demonstrace nenásilně odolávají policii, policisté by neměli používat sílu. Pokud demonstranti pouze pasivně odolávají dosažení policejního cíle, měla by být použita pouze minimální síla a v každém případě by měla být úměrná požadovanému cíli. Například demonstranti od školy Instituto Pau Claris v Passeig Lluís Companys v Barceloně byli rozehnáni a zbiti násilně i v případech, kdy se nezdál být kladen nějaký odpor.

 

„Národní policii a civilní gardě bylo zřejmě bráněno  plnit své povinnosti v řadě volebních místností, nicméně je k dispozici velké množství informací, které ukazují, že policisté používali nadměrnou a nepřiměřenou sílu. Tyto činy by měly být vyšetřovány a odpovědné osoby by měly být postaveny před soud. Tyto incidenty by se nikdy neměly opakovat," prohlásil Esteban Beltrán, ředitel Amnesty International ve Španělsku.

 

Amnesty International požaduje, aby španělské orgány okamžitě zahájily důkladné, okamžité a nestranné vyšetřování nadměrného a nepřiměřeného použití síly ze strany příslušníků Národní policie a Civilní gardy. Každé použití síly ze strany orgánů činných v trestním řízení by mělo být v souladu s mezinárodním právem a normami a mělo by být předmětem přezkumu. Pokud šetření dospěje k závěru, že byla použita nadměrná síla, měly by být odpovědné osoby podrobeny příslušným trestním nebo disciplinárním postupům. Zneužití síly ze strany příslušníků orgánů činných ve vymáhání práva musí být považováno za trestný čin.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...