Turecko: obránci lidských práv jsou už 100 dní ve vězení!

Aktivisté včetně kolegů z turecké Amnesty čelí patnácti letům za mřížemi za smyšlené obvinění z terorizmu. Příznivci pořádají hromadné protesty.

I sto dní po jejich neoprávněném zatčení požaduje Amnesty International okamžité a bezpodmínečné propuštění 11 prominentních obránců lidských práv v Turecku.

Deset aktivistů, včetně Idil Eserové, ředitelky Amnesty Turecko, bylo 5. června zatčeno, zatímco předseda správní rady turecké Amnesty Taner Kılıç byl zatčen o měsíc dříve. 4. října prokurátor podal obžalobu vyzývající k trestům vězení až na 15 let pro všech 11 obhájců lidských práv za absurdní a zmanipulované obvinění z terorizmu.

Před sto dny byli naši kolegové zatčeni za to, že se postavili za lidská práva. Každý další den dále odhaluje dlouhý dosah popřevratových zásahů a hluboké nedostatky v justičním systému Turecka," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

„Obžaloba je toxický mix urážky a nepravdy, která neobstojí před sebemenším zkoumáním. Opakuje absurdní a protichůdná obvinění, která nemají místo v žádné soudní síni, která by respektovala sebe sama."

Aktivisté jsou obviněni z napomáhání řadě "ozbrojených teroristických organizací" s diametrálně protichůdnými ideologiemi a čelí odsouzením až na 15 let. Obžaloby proti nim zahrnují bizarní tvrzení, že standardní lidskoprávní aktivity, jako například apel na zastavení prodeje slzného plynu, podání žádosti o grant nebo kampaň za propuštění učitelů držících hladovku, byly prováděny jménem teroristických organizací.

Některé z obvinění proti Idil vycházejí z dokumentů a veřejných sdělení Amnesty International z doby, kdy tam ona ještě vůbec nepůsobila.

V nadcházejících dnech budou aktivisté Amnesty International v 25 zemích organizovat více než 200 akcí u příležitosti narozenin Idil (14. října) – slavit se bude od Evropského parlamentu až po provizorní vězení v Madridu. Česká Amnesty připravila fotoakci na sociálních sítích s globálním hashtagem #PartyWithIdil.

„Odvaha Idil a jejích kolegů a podpora, kterou získali po celém světě, vysílá jasné poselství: kritické hlasy nelze umlčet. Turecko musí okamžitě a bezpodmínečně propustit uvězněné obránce lidských práv a ukončit brutální popřevratové  represe, který ničí zemi," uzavřel John Dalhuisen.

Přečtěte si VÍCE o pozadí případu Idil a dalších aktivistů.

Další detaily a souvislosti najdete v článku TADY.

14.9.2017

Idil: „Vězení zvýšilo moji odhodlanost"

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty se setkává s uvězněnou ředitelkou Amnesty International Turecko, Idil Eserovou.

18.7.2017

Turecko: Ředitelka Amnesty obviněna a stále ve vazbě

Ředitelka turecké sekce Amnesty zůstává po úterku 18. července mezi 6 obránci lidských práv, kteří jsou dál drženi ve vazbě. Čtyři byli propuštěni.

14.7.2017

ČT 24: Amnesty o lidských právech v Turecku

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.