© Amnesty International

Turecko: Taner Kiliç i po druhém soudním jednání stále za mřížemi

  Článek

UPDATE 22. listopadu: 

V reakci na dnešní rozhodnutí istanbulského soudu pokračovat v předběžném zadržení předsedy správní rady AI Turecko Tanera Kılıçe, John Dalhuisen, ředitel AI pro Evropu a Střední Asii, řekl: 

"Dnes u soudu obhájci a nezávislí experti jako svědci rozprášili argumenty žalobců. Všechny důkazy ukazují, že Taner je nevinný, ale dnes večer byl poslán zpět do přeplněné cely, kde strávil více než pět měsíců. Rozhodnutí soudu ignorovat tyto důkazy a pokračovat v Tanerově zadržování je bezdůvodné. Je to další zahozená příležitost, jak napravit obrovskou nespravedlnost. Budeme dál pokračovat v boji za jeho propuštění a za zproštění obžaloby jeho i všech z Istanbulské 10." 

Další soudní jednání bylo stanoveno na 31. ledna 2018.

UPDATE 26. října: Předseda správní rady AI Turecko Taner Kiliç zůstává po dnešním prvním dni soudního přelíčení ve vězení. 

UPDATE po prvním dni:

Osm obránců lidských práv včetně Idil Eserové je po dnešku podmínečně na svobodě. Jejich soudní slyšení pokračuje. Ve čtvrtek začíná separátní proces Tanera Kiliçe v Izmiru. 

UPDATE 25. října: Soudní slyšení v Istanbulu začalo za velkého zájmu médií i veřejnosti. Výzkumník Amnesty na Turecko Andrew Gardner i ředitel Amnesty pro Evropu John Dalhuisen jsou na místě. 

John říká: "Od okamžiku jejich zadržení bylo jasné, že jde o politicky motivovaná stíhání zaměřená na umlčení kritických hlasů v Turecku. Turecké úřady se bez jakéhokoli důvodu a opodstatnění pokusily neúspěšně vykonstruovat kauzu proti Idil, Tanerovi a dalším devíti bojovníkům za lidská práva. Trvalo více než tři měsíce, než prokurátor oznámil, že na nic nepřišel. Soud by měl smést celou kauzu ze stolu!"

Vývoj samozřejmě sledujeme.

© Amnesty International

 

---

12. 10. 2017: I sto dní po jejich neoprávněném zatčení požaduje Amnesty International okamžité a bezpodmínečné propuštění 11 prominentních obránců lidských práv v Turecku. 

Deset aktivistů, včetně Idil Eserové, ředitelky Amnesty Turecko, bylo 5. června zatčeno, zatímco předseda správní rady turecké Amnesty Taner Kılıç byl zatčen o měsíc dříve. 4. října prokurátor podal obžalobu vyzývající k trestům vězení až na 15 let pro všech 11 obhájců lidských práv za absurdní a zmanipulované obvinění z terorizmu. 

Před sto dny byli naši kolegové zatčeni za to, že se postavili za lidská práva. Každý další den dále odhaluje dlouhý dosah popřevratových zásahů a hluboké nedostatky v justičním systému Turecka," řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii. 

„Obžaloba je toxický mix urážky a nepravdy, která neobstojí před sebemenším zkoumáním. Opakuje absurdní a protichůdná obvinění, která nemají místo v žádné soudní síni, která by respektovala sebe sama." 

Aktivisté jsou obviněni z napomáhání řadě "ozbrojených teroristických organizací" s diametrálně protichůdnými ideologiemi a čelí odsouzením až na 15 let. Obžaloby proti nim zahrnují bizarní tvrzení, že standardní lidskoprávní aktivity, jako například apel na zastavení prodeje slzného plynu, podání žádosti o grant nebo kampaň za propuštění učitelů držících hladovku, byly prováděny jménem teroristických organizací.

Některé z obvinění proti Idil vycházejí z dokumentů a veřejných sdělení Amnesty International z doby, kdy tam ona ještě vůbec nepůsobila.

V nadcházejících dnech budou aktivisté Amnesty International v 25 zemích organizovat více než 200 akcí u příležitosti narozenin Idil (14. října) – slavit se bude od Evropského parlamentu až po provizorní vězení v Madridu. Česká Amnesty připravila fotoakci na sociálních sítích s globálním hashtagem #PartyWithIdil. 

„Odvaha Idil a jejích kolegů a podpora, kterou získali po celém světě, vysílá jasné poselství: kritické hlasy nelze umlčet. Turecko musí okamžitě a bezpodmínečně propustit uvězněné obránce lidských práv a ukončit brutální popřevratové  represe, který ničí zemi," uzavřel John Dalhuisen.

Přečtěte si VÍCE o pozadí případu Idil a dalších aktivistů.

Další detaily a souvislosti najdete v článku TADY.

Aktuální petice

  Turecko

Eren: Právníčka již 100 krát stíhaná

Právnička a bývalá editorka novin Eren Keskinová je hlasitou kritičkou tureckého státu po celá desetiletí. Proslov, který pronesla před 11 roky, rozezlil úřady. V proslovu obvinila stát ze zmasakrování 12letého chlapce Ugura Kaymaze. Podle Eren je zabití tohoto chlapce armádou jen jedna z mnoha skvrn na turecké historii a jak sama říká: „Historie je něco, za co by měly být orgány zodpovědné“. Kvůli tomuto a dalším článkům publikovaným v kurdských novinách, které editovala, byla několikrát obviněná z urážky tureckého státu a jeho prezidenta. Eren stála před soudem už více než stokrát a to především kvůli svému otevřenému postoji k situaci kurdské menšiny v Turecku. V roce 1995 strávila 6 měsíců ve vězení, protože v článku použila slovo „Kurdistán“. Celé řízení proti ní není nic jiného než obtěžování. Erenin jediný zločin je, že trvale vystupuje proti bezpráví. A čas se jí krátí. Více soudních procesů znamená, že může být kdykoli uvězněna na dlouhou dobu.

 

Aktuální počet podpisů: 4305 Náš cíl: 7000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...