Prezident České republiky nesmí tolerovat zločiny států, se kterými chce obchodovat

Článek

Miloš Zeman tvrdě zaútočil na systém ochrany lidských práv.

6. března ve svém projevu v litovelské papírenské firmě Papcel prezident Miloš Zeman odmítl ohrožovat české investice v Uzbekistánu „politikou ochrany lidských práv.“ Podle serveru iDNES mj. řekl, že „je znepokojen tím, že investice v Uzbekistánu i dalších zemích jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv…Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy a tamní trhy získá někdo jiný. Česká republika si nemá hrát na velmoc, která bude neuváženými kroky přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti, ale má respektovat fakt, že má nyní 630 tisíc nezaměstnaných," řekl Zeman.

Podle názoru Amnesty International si ČR nemusí hrát na nic, potřebuje pouze respektovat všechna lidská práva popsaná v mezinárodních dokumentech, kterých je signatářem, a obdobné chování chtít po státech, kde tato práva respektována nejsou. Princip „obchod má větší hodnotu než důstojný lidský život“ je pro Amnesty nepřijatelný postoj k našim a světovým lidskoprávním povinnostem. Proto žádáme pana prezidenta, aby v tomto zastával roli lídra, a ne marketingového asistenta českého obchodu. Pokud je hlava českého státu přesvědčena, že není vhodnější obchodní partner, do kterého potřebuje investovat své osobní síly a prestiž České republiky, musí být při jednání s diktátory typu pana Karimova respekt k lidským právům vždy hlavní, nikoli vedlejší agendou.

Amnesty International má důkazy o mučení politických odpůrců, nelidských podmínkách ve vězení nebo zabíjení pokojných demonstrantů, které uzbecká vláda označuje za vnitřní záležitost a nedovolí její nezávislé mezinárodní vyšetření. Přečtěte si nejnovější zjištění Amnesty o lidských právech v Uzbekistánu.

Nejvyšší představitel českého státu musí dát jasný signál, že důstojný lidský život je cennější než český export. Nesmí svými výroky dovolit jakékoli pochybnosti o tom, že je pro něj český export důležitější, než zabíjení a mučení nevinných lidí. I když tvrdí, že „…když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva,“ svými ostatními výroky dává jasně najevo, že problematika dodržování lidských práv a mezinárodních úmluv v zemi, se kterou se chystá obchodovat, pro něj rozhodně není prioritou.

Amnesty International apeluje na prezidenta Miloše Zemana, který firmě Papcel slíbil pomoc při jednáních s uzbeckou stranou, aby respektoval mezinárodní právo a uvědomil si důsledky svého jednání.

Citovaný článek iDNES si přečtěte ZDE.

Aktuální petice

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu