© Petr Zewlakk Vrabec

Student psychologie Roman Koky: Předsudky mě ženou dopředu, vzdělání je to nejdůležitější, co můžou rodiče dát svým dětem

  Článek

Diskriminace   Česká republika publikován 21.9.2017

Jako každý Rom jsem si někdy musel projít těžkými situacemi. Zvlášť na základní škole, kde pro nás s bratrem byly rasistické narážky jiných žáků každodenním chlebem. Jeden zážitek si však pamatuji do dnes. Když jsem šel na bazén a procházel kolem dvou rodičů s tříletým dítětem, to dítě si na mě ukázalo a řeklo „cikán“. Ten pocit, kdy jsem si uvědomil, že se rasistické ideologie vštěpují dětem už od mala rodiči, byl opravdu nepopsatelný.

Časem jsem však zjistil, že není potřeba se kvůli předsudkům ostatních hroutit. Vytvořil jsem si k tomu vlastní postoj a vnímal jsem to jako motivaci k tomu všem ukázat, že ačkoliv jsem Rom, mohu dosáhnout úspěchu stejně jako jiní. Tohle mi vydrželo do dnes a snažím se řídit mottem, že právě negativní zkušenosti a zážitky z nás dělají silnější jedince. Předsudky ostatních jsou pro mě jedním z poháněcích motorů k tomu, abych v životě něco dokázal.

Další zdroj motivace byli samozřejmě rodiče. Už jako malý jsem viděl, že bez vzdělání je život těžký. Oba rodiče mají pouze střední odbornou školu. A vždy mi bylo líto, když jsem viděl, že musí otec těžce pracovat den co den, v těžkých podmínkách, aby nás jako rodinu uživil.

Myslím, že vzdělání je to nejdůležitější a nejlepší co můžou svým dětem rodiče dát, proto jsem rád, že jsme s bratrem byly vedeni ke vzdělání už odmala.

Žijeme v době, kdy není pohled majority na Romy úplně nejlepší. Mnoho z nich si Roma na vysoké škole neumí vůbec představit. Párkrát se nám s bratrem stalo, že na nás mluvili anglicky, protože si mysleli, že jsme cizinci.

Na univerzitě se nám však nikdy nestalo, že by se k nám po sdělení toho, že jsme Romové choval někdo z akademického prostředí, ať už spolužáků, či pedagogů nějak špatně, právě naopak. Proto si myslím, že vzdělání je jedna z mála možností, jak pohled na romskou populaci změnit. Pokud k tomu však nejsou děti vedeni svými rodiči už od mala, je to těžké.

Podle mého soudu, je mnoho inteligentních a talentovaných Romů. O to více je mi líto, když vidím, že jejich inteligence a talent není rozvinutý, často kvůli finančním důvodům. Podpora na základě romských stipendií může mnoha Romům změnit celý život. A nejen Romům.

Je důležité, aby bylo romské vzdělanosti dostatek. Čím více budeme motivovat a podporovat romské studenty, tím více nás bude a tím více se pohled na nás Romy zlepší.

Zdroj: Romea.cz

Aktuální petice

  Česká republika

Petice za přijetí opatření proti násilí na ženách

Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“

 

Aktuální počet podpisů: 11141 Náš cíl: 11500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...