Protivládní demonstrace ve Venezuele stále provází násilí

  Článek

Protesty proti vládě prezidenta Nicoláse Madura probíhají už od začátku února. Amnesty kritizuje násilí, které je provází.

Během necelého měsíce si protesty vyžádaly nejméně šestnáct obětí a více než stovku zraněných. Vlna nepokojů se zvedla z mírových studentských demonstrací v hlavním městě Caracasu. Během několika týdnů se demonstrace rozšířily i do dalších venezuelských měst. Ke studentskému hnutí se nyní přidali i ostatní obyvatelé země. Podle mezinárodních pozorovatelů jde hlavně o střední třídu. Protestující se ohrazují proti nedostatečnému zajištění bezpečnosti, i ekonomickým problémům.

Demonstrace si vyžádaly si již nejméně šestnáct obětí. Vláda z krveprolití obviňuje opozici, která protestům vyjádřila podporu. Demonstranti zase z násilností viní Madurovy podporovatele a bezpečnostní složky. Prezident zároveň zahájil vyšetřování Bolivarské Národní Informační Služby v souvislosti se zabitím dvou demonstrantů. Více než pět pracovníků této služby již bylo v důsledku obvinění zatčeno.

Maduro zakročil proti opozici, když nechal jednoho z jejích vůdců Leopolda Lopeze zatknout za podněcování demonstrací. Ve středu uspořádal mírovou konferenci v souvislosti s nepokoji, na kterou opoziční zastupitelé nebyli pozváni.

Spojené Státy již na Madurova vyzvaly k pokojným jednáním s demonstranty. Venezuela reagovala vyhoštěním tří amerických diplomatů ze země, které obvinila z napojení na násilné skupiny v zemi. Prezident Obama se proti nařčením ohradil jakožto „lživým“. Jako reakci na venezuelskou politiku vyhostili Spojené Státy tři venezuelské diplomaty.

Podle Amnesty International je „extrémně znepokojivé, že se násilí stalo běžným jevem během protestů ve Venezuele. Pokud je prevence dalších obětí pro úřední činitele opravdu důležitá, musí zajistit, aby všichni, kteří jsou za násilnosti odpovědní, ať už demonstranti, bezpečnostní složky, či ozbrojení civilisté, stanuli před soudem,“ řekl v reakci na nepokoje Guadalupe Marungo, zástupce ředitele Amnesty International pro Severní a Jižní Ameriku.

Maduro se ohradil i proti médiím, kdy nechal zablokovat již minimálně jednu televizní stanici. „Venezuelské autority musí ukázat, že jsou opravu oddané respektování práva svobodného projevu a shromažďování svých obyvatel, tím, že zajistí, aby se mohli účastnit protestů bez strachu, že budou napadeni, zadrženi, či dokonce zabiti. To, že novináři mohou o událostech svobodně informovat, je naprosto nezbytné,“ reagoval Marungo.

Aktuální petice

  Venezuela

Odsoudili ji k třicetiletému trestu, ve vězení přišla o dítě. Pomozte nám dostat Emirlendris Benitez na svobodu!

Venezuelanka Emirlendris Benitez byla v roce 2018 zadržena a v nespravedlivém procesu odsouzena k třicetiletému trestu vězení. V době svého zatčení byla těhotná, přesto byla vystavena krutému mučení. Následně byla převezena do nemocnice, kde bylo bez jejího vědomí či souhlasu její těhotenství přerušeno. Podepište petici a požadujte okamžité propuštění Emirlendris.

 

Aktuální počet podpisů: 251 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...