Řecko: Žadatelé o azyl na řeckých ostrovech v otřesných podmínkách

  Článek

Migrace   Řecko publikován 4.11.2017

Premiér Alexis Tsipras by měl zastavit „omezující politiku” řecké vlády, jenž omezuje žadatele o azyl na ostrovech v Egejském moři. Vyjádřilo se tak 19 lidskoprávních a humanitárních organizací v otevřeném dopise, který byl publikován 23. 10. 2017.

otevřený dopis alexisu tsiprasovi

Tisíce lidí, včetně velmi malých dětí, těhotných žen a lidí s psychickými onemocněními, jsou drženy v otřesných podmínkách, zvláště pak s přicházející zimou. Nucení žadatelů o azyl k setrvání v podmínkách, která porušují jejich práva, je škodlivé pro jejich zdraví a důstojnost. Organizace se k tomu vyjádřily tak, že to nemůže být ospravedlněno přijetím dohody mezi EU a Tureckem.

„Dohoda mezi EU a Tureckem nemůže být již déle používána jako záminka k držení žadatelů o azyl v nelidských podmínkách na řeckých ostrovech.” — Irem Arf, Amnesty International

Od uzavření dohody mezi EU a Tureckem v březnu 2016 se ostrovy jako Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros staly místy nekonečného věznění. Tisíce žen, mužů a dětí jsou drženy ve znepokojujících a nestálých podmínkách a je jim odpírán přístup ke spravedlivému azylovému řízení. Žadatelé o azyl, jenž přišli na řecké ostrovy v prvních dnech, kdy byla dohoda mezi EU a Tureckem zavedena, jsou na ostrovech drženi již téměř 19 měsíců.

Nedávný nárůst příchozích mužů, žen a dětí zahltil již přeplněná centra pro identifikaci a registraci žadatelů o azyl. Současně přicházejících žadatelů je poměrně méně, což by tedy mělo být pro Řecko a EU více zvládnutelné, avšak mezi příchozími je hodně dětí a žen.

Situace je kritická zejména na Samosu a Lesbu, kde je dohromady více než 8300 žadatelů o azyl. Ti žijí v tamních záchytných zařízeních, která však disponují pouze kapacitou pro 3000 lidí. Nedávné oznámení, že 2000 žadatelů o azyl bude z těchto dvou ostrovů přesunuto v dalších dvou týdnech na pevninu je pozitivním vývojem situace. Avšak toto opatření není dostatečné vzhledem k současnému stavu, kdy jsou kapacity přeplněny a neřeší tedy dostatečně problémy, které vznikly v souvislosti s touto naléhavou situací — konkrétně se zmíněnou omezující politikou.

„Je nezbytné, aby řecká vláda urgentně přesunula lidi z ostrovů  na pevninu.” — Irem Arf, Amnesty International

S přicházející třetí zimou, od té doby, co větší počet lidí začal přicházet na ostrovy, je jasné, že řecké orgány nemohou zajistit základní potřeby žadatelů o azyl a chránit jejich základní práva, jakožto i práva, která jim náleží jako žadatelům a azyl, pokud budou tito žadatelé dál drženi pouze na ostrovech. Uzavření dohody mezi EU a Tureckem bylo citováno EU a Řeckem jako ospravedlnění pro politiku zadržující lidi na ostrovech. Avšak nucení žadatelů o azyl k setrvání v podmínkách, které porušují jejich práva a jsou škodlivé pro jejich zdraví a důstojnost,  nemůže být, dle organizací, ospravedlňováno.

Organizace naléhají na premiéra Tsiprase, aby chránil lidská práva žadatelů o azyl na ostrovech a to tak, že ukončí zadržovací politiku. Tito žadatelé by měli být přemístěni na pevninu, aby jim mohlo být zajištěno patřičné ubytování a služby k uspokojení jejich základních potřeb a přístup ke spravedlivému azylovému řízení.

 Citáty skupin podílících se na dopisu

„Řecko by mělo ukončit svou krutou politiku zadržování žadatelů o azyl na ostrovech,” řekla Eva Cossé, výzkumnice za Human Rights Watch v Řecku. „Lidé by neměli být nuceni k tomu, aby trpěli další zimu v nevytápěných stanech bez řádných služeb.”

„Politika zadržování je riskováním lidských životů těch, kteří hledají ochranu v Evropě,” řekla Jana Frey, místní ředitelka Mezinárodního záchranného výboru. „Zatímco vítáme vládní oznámení o tom, že se přemístí 2000 lidí z Lesbu a Samosu jako nouzové opatření, musíme ho vnímat jako první krok. Dále totiž musí být zlepšeny podmínky i na ostrovech a také přesunuty další nejzranitelnější osoby na pevninu a zajistit, aby žádné lidské životy nebyly tuto zimu ztraceny.”

„Dohoda mezi EU a Tureckem nemůže být již déle používána jako záminka k držení žadatelů o azyl v nelidských podmínkách na řeckých ostrovech” řekl Irem Arf, výzkumník Amnesty International pro migraci. „Je nezbytné, aby řecká vláda urgentně přesunula lidi z ostrovů i na pevninu.”

„Politika zavedení ustanovení dohody mezi EU a Tureckem byla porušením práv žadatelů o azyl požádat o mezinárodní ochranu a projít azylovým řízením, která dává žadatelům mezinárodní právo, a přispěla k narušení sociální soudržnosti na zasažených řeckých ostrovech,” řekl Spyros Rizakos, ředitel organizace Aitima. „Je nevyšší čas, aby EU a Řecké orgány upustili od této politiky.”

„Evropa odmítá nabídnout důstojnost a humánní podmínky přijímání potřebným, kteří připlouvají k našim břehům,” řekla Nicola Bay, vedoucí mise pro Oxfam v Řecku. „Orgány EU a Řecka by měly okamžitě přesunout migranty na řeckou pevninu, místo toho, aby je nechávaly v otřesných podmínkách na ostrovech.”

„To, že se řecké ostrovy stávají obrovskými detenčními centry není v zájmu nikoho,” řekl Gianmaria Pinto, místní ředitel Norské uprchlické rady. „Všichni víme, a to včetně vlády, co je potřeba: poskytnout zranitelným lidem, kteří jsou zachyceni na ostrovech, důstojné ubytování a základní služby, včetně právní pomoci.”

Zdroj: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/10/greece-asylum-seekers-in-abysmal-conditions-on-islands/

Aktuální petice

  Řecko

Řecko: chraňte uprchlíky před nákazou COVID-19

Zatímco svět se snaží vypořádat s krizí způsobenou pandemií COVID-19, riziko nákazy pro uprchlíky na řeckých ostrovech s každou hodinu narůstá.

 

Aktuální počet podpisů: 2582 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...