Rusko: odkaz olympijských her pošpinilo zatýkání

  Článek

Hry skončily – vedle medailí se rozdávaly i rány a zatykače.

Dědictví právě skončených olympijských her v ruském Soči bude poznamenáno četnými případy porušování lidských práv před jejich zahájením i během her samotných, stejně jako selháním Mezinárodního olympijského výboru, který nedokázal čelit ruským úřadům při zatýkání a bití aktivistů.Takový je postoj Amnesty International u příležitosti zakončení her.

„Cílem olympijských her je přispět k lepšímu světu plnému míru. Tohoto cíle v Soči dosaženo nebylo. A důvod je jednoduchý: ruská represe pokračovala ve stejné míře po celu dobu her a olympijské hnutí nedokázalo hostitelskou zemi přinutit k závazku dodržování lidských práv,“ říká Sergej Nikitin, ředitel moskevské kanceláře Amnesty International. A pokračuje: „Obtěžování, zadržení, zatýkání, vykonstruovaná obvinění a nespravedlivé soudy s aktivisty byly ve světle kamer ze všech koutů světa jizvou na tváři her. To nevěstí nic dobrého, když jsou teď hry u konce a světová média opouštějí Rusko.“

Seznam případů porušování lidských práv je v případě ruských OH dlouhý:

  • zhruba uprostřed her, 18. února, bylo v centru Soči zadrženo devět lidí. Mezi nimi byly i Naděžda Tolokonniková a Maria Aljochinová, členky punkové skupiny Pussy Riot a bývalé vězenkyně svědomí Amnesty International. Další den bylo několik členů skupiny sraženo na zem a zbito uniformovanými muži, kteří sami sebe nazývali Kozáky.

  • transgender aktivista z Itálie, Vladimir Luxuria, byl v Soči zatčen 17. února kvůli banneru s duhou a nápisem „Je v pořádku být gay“. Další aktivisté a také novináři byli obtěžováni a někteří zadrženi.

Bylo období, kdy bylo zatýkání aktivistů v okolí Soči hlášeno téměř denně. Aktivisté, kteří se snažili protestovat proti diskriminaci v jiných částech země, daleko od olympijského ohně, byli také zadržováni,“ upřesnil nejmenovaný zdroj.

  • už před začátkem her aktivisté upozornili na oblasti, kde měli vážné obavy. Seznam obsahoval nucené vystěhování, aby se zajistil prostor pro olympijskou infrastrukturu, špatné pracovní podmínky pro navíc nedostatečně placené dělníky a ničení některých chráněných přírodních oblastí. Aktivisté, kteří tento seznam připravovali, byli pronásledování a zatýkáni.

  • aktivisté Jevgenij Vitiško a Igor Kharchenko, členové neziskové organizace zaměřené na životní prostředí Watch for North Caucasus (Ecologicheskaya Vakhta po Severnomu Kavkazu) se sídlem v Krasnojarském kraji, který hostil hry, byli oba zadrženi, a to při různých incidentech 3. a 4. února. Odsouzeni byli k odnětí svobody na základě vykonstruovaných obvinění z výtržnictví a odmítnutí výzev policie. Oba byli za mřížemi, když si návštěvníci her užívali slavnostního zahajovacího ceremoniálu. Vězeň svědomí Jevgenij Vitiško byl následně odsouzen ke třem letům vězení kvůli své angažovanosti v oblasti životního prostředí.

    Skupina se zviditelnila hlavně tehdy, když poukázala na ničení chráněného lesa a další škody napáchané na životním prostředí kvůli pořádání těchto her v regionu. I další členové organizace ale byli terčem zatýkání, zadržování, osobních prohlídek a výslechů, stejně jako neoficiálních výzev, aby se zdrželi jakýchkoli protestů během konání olympiády.

„Všechny tyto nepříjemnosti členů organizace Watch a uvěznění Jevgenije bylo vyvrcholením velké kampaně s cílem umlčet a vytlačit kritiky ještě před samotným zahájením her,“ dodává k tomu Sergej Nikitin.

Amnesty International neustále naléhala na Mezinárodní olympijský výbor, aby odsoudil zatýkání a pronásledování aktivistů v Soči a jeho okolí, a to jak před olympiádou, tak i během ní. Zároveň žádala řešit závažná porušení lidských práv spojená s přípravou a realizací celých her. To samé dělaly i další lidskoprávní organizace.

„Ticho ze strany Mezinárodního olympijského výboru vůči porušování lidských práv v Rusku bylo přímo ohlušující. Ano, olympijské hry by měly stát nad politikou, ale ne nad lidskými právy. Namísto prosazování rovnosti a lidských práv si členové MOV smyli z rukou veškerou zodpovědnost a raději se drželi oficiální linie, kterou je ruské úřady krmili,“ uzavírá Sergej Nikitin.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...