© Amnesty International

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

  Článek

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

© Amnesty International

Každý prosinec jsou kanceláře prezidentů, ministrů nebo ředitelů věznic zaplavené miliony dopisů z celého světa, ve kterých lidé požadují spravedlnost a lidská práva pro vybrané případy Amnesty. 

„15 let Maratonu psaní dopisů dává lidem naději v jejich nejtemnějších chvílích. Představte si, že jste ve vězení nemocní a chodí vám tisíce dopisů podpory a solidarity. Nebo zjistíte, že lidé po celém světě stojí za vámi ve vašem úsilí o spravedlnost za zavražděného příbuzného. Psaní dopisů může skutečně změnit životy," říká Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. 

„Obránci lidských práv po celém světě jsou pod tlakem a kriminalizovaní pouze za to, že vyjadřují své názory online nebo chrání životní prostředí. A proto je letos důležitější než kdy jindy, abychom jim  ukázali,  že nejsou sami. Maraton psaní dopisů posílá úřadům účinnou zprávu o tom, že je sledujeme. Ačkoli můžou být schopni zastrašovat, cenzurovat nebo věznit jednotlivce, nemůžou umlčet miliony lidí na celém světě, kteří jsou s nimi solidární." 

Stejně jako poslat dopisy solidarity, podporovatelé Amnesty International můžou napsat dopisy mocným a vyzvat je, aby chránili obránce lidských práv. 

Minulý rok Amnesty International společně s americkými neziskovými partnery předala více než 1 101 200 podpisů Bílému domu a vyzvala prezidenta Obamu, aby omilostnil whistleblowera Edwarda Snowdena. Ten vzkázal: 

„Chci vám poděkovat, pokorně a z celého srdce, za vaši neochvějnou obhajobu a podporu. Více než milion z vás se spojilo a řekli jste jednohlasně, že pravda je to, na čem záleží.“ 

Podařilo se nám taky osvobodit nejdéle vězněného novináře z Uzbekistánu Muhammada Bekzhanova, konžské aktivisty Freda Baumu a Yvese Makwambalu nebo jsme pomohli farmářce Máximě z Peru v boji s těžaři. 

Přidejte se teď ONLINE!!!!

Letos Amnesty International píše: 

• Ministrovi vnitra Bangladéše, který je vyzván, aby předal spravedlnosti vrahy Xulhaze Mannana. Zakladatel jediného časopisu pro sexuální menšiny byl brutálně zabit na jaře 2016. Navzdory dostatku důkazů nebyli vrazi dodnes obviněni.   

• Premiérovi Jamajky, aby chránil Shackelii Jacksonovou. Ta bojuje za spravedlnost pro svého bratra, zavražděného policií v roce 2014. Česlí zastrašování a výhružkám. V uplynulém desetiletí zabila policie na Jamajce asi 2 000 mužů, obvykle mladých a chudých. 

• Předsedovi vlády Izraele, aby upustil od veškerých obvinění proti palestinským obráncům lidských práv Faridu al-Atrashovi a Issovi Amrovi. Ti chtějí ukončení výstavby izraelských osad na území Palestiny. Čelí útokům osadníků i vojáků a taky absurdním obviněním poté, co se připojili k pokojnému protestnímu pochodu. (Doplňující informace o Izraelsko-palestinském konfliktu najdete v příloze článku)

• Prezidentovi Čadu, aby se zasadil o propuštění Mahadineho, internetového aktivistu, kterému za vložení několika protivládních videí na Facebook hrozí doživotí. 

• Řediteli pekingské městské bezpečnosti v Číně, aby zastavil zastrašování Ni Ju-lan, obránkyně práv nuceně vystěhovávaných lidí. 

• Ministrovi spravedlnosti Madagaskaru, aby zrušil rozsudek nad ekologickým aktivistou Clovisem Razafimalalou, který je nespravedlivě odsouzen za ochranu palisandrů v tamním pralese.  

Xulhaz, Shackelia, Farid & Issa, Mahadine, Ni Ju-lan a Clovis

První kampaň organizace Amnesty International Maraton psaní dopisů se konala před 15 lety. Od té doby aktivisti po celém světě udělali miliony akcí. Jen vloni přes 4, 6 milionu dopisů, pohlednic, vzkazů, tweetů…Každý rok tyto akce vedou ke skutečné změně

Lidé, kteří byli neoprávněně uvězněni, jsou propuštěni, mučitelé jsou postaveni před soud a s vězni je zacházeno humánněji. Dostat dopis může pro mnoho lidí znamenat naději v těch nejzoufalejších dobách. 

Když byli Fred Bauma a Yves Makwambala, aktivisté z Konga, propuštěni v roce 2016 po 17 měsících vězení, vzkázali příznivcům, kteří jim napsali: 

„Každý dopis, každá návštěva, každé slovo nás posílilo a zesílilo naše odhodlání v tomto dlouhém, ale spravedlivém boji za svobodu a demokracii." 

Amnesty International vyzývá všechny, aby v letošním roce ukázali svou podporu, aby pomohli více lidem, skupinám a komunitám na celém světě v jejich úsilí o respektování práv: od práva na svobodu projevu v Čadu až po právo na bydlení v Číně.

50 let okupace palestiny_Doplňující informace k případu Farida a Issy.pdf

 

 

Aktuální petice

  Česká republika

Lidská práva a principy právního státu musejí být v Evropě chráněny

Lidé v Maďarsku a Polsku čelí v čím dál větší míře omezování svobody projevu, cenzuře médií, omezování nezávislosti soudů, útokům na příslušníky menšin a dalšímu porušování lidských práv nebo oslabování demokratických hodnot.

 

Aktuální počet podpisů: 3241 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...